Most induló cikksorozatunkban bemutatjuk, milyen változásokat hozott az egyetem különböző területeken dolgozó munkatársai életébe a jelenlegi járványügyi helyzet. Első cikkünk szereplője dr. Krivácsy Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) vezetője, aki hangsúlyozza: sok munkát, sok készülést jelent a mostani helyzet, de ő elsősorban a megoldandó feladatot látja maga előtt. 

„Fenekestül felfordult az életünk minden területen, de most a megoldandó feladatot látom magam előtt, és azt, hogy ha mindenki elég jó, akkor eredményeket tudunk elérni. Bennem ez pozitív stresszt okoz, ami inspirál” – mondja dr. Krivácsy Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) vezetője. Az SBO-k mindenhol a COVID-19 ellátás első vonalának számítanak. A klinika kijelölt ellátóhely a koronavírus okozta megbetegedések vonatkozásában, a betegellátás teljes rendszerét át kellett alakítani a járványügyi helyzetre való felkészülés keretében, ami jelentős szervező- és logisztikai munkát igényelt. Megerősítettük a sürgősségi létszámát, és folyamatos forgásban dolgoznak a munkatársak itt, hiszen megterhelő jelen helyzetben az első vonalban lenni – számol be. Azokat a betegeinket, akiknél a legkisebb mértékben is felmerül a fertőzés gyanúja, külön épületben, más betegutakon, teljes védőfelszerelésben látjuk el, és minden egyes esetben elvégezzük a tesztet. Kialakítottunk egy fertőző osztályt, ahol a teljes izoláció megvalósulhat abban az esetben, ha be kell fektetünk egy COVID-19 gyanús beteget – teszi hozzá.

Galéria

3kép

Dr. Krivácsy Péternek a személyes életében is sok változást hozott a jelenlegi helyzet. Mint mondja, nehéz számára, hogy nem találkozik a már felnőtt gyermekeivel, akik őt védik ezzel, mondván, hogy minden orvosra és ápolóra szükség van, és nem találkozik az idős szüleivel, valamint természetesen a barátaival sem. Mindezzel párhuzamosan ugyanakkor úgy érzi, hogy felértékelődött a kollégákkal való kapcsolat. Nem könnyű feltöltődést találni a jelen helyzetben, ugyanakkor inspiráló és jóleső számára az este 8-kor az egészségügyiseknek megszólaló taps, amit ő is hall az erkélyén, ha otthon van, és nagy hatással volt rá az LGT sláger feldolgozása, amellyel számos magyar énekes köszönte meg azok munkáját, akik nem maradhatnak otthon a jelen helyzetben.

Sok munkát, sok készülést jelent a mostani helyzet, hogy a lehető legnagyobb biztonságot tudjuk biztosítani. Ebbe beletartozik az is, hogy a gondozott, krónikus betegséggel élő gyermekek számára továbbra is biztosítsuk az ellátást és a koronavírusra nem gyanús eseteket ugyanúgy kezeljük, mint korábban. A megváltozott körülmények mellett arra is igyekszünk hangsúlyt fektetni és több intézkedést is tettünk, hogy az otthon lévő szülőknek tanácsot adjunk a kisebb egészségügyi problémákra. Összességében a megoldandó feladat a járvány megállítása és emellett minden beteg gyermek számára az egészségügyi ellátás biztonságos fenntartása. Ebben van feladatunk nap mint nap – összegzi az osztályvezető főorvos.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila