Első alkalommal rendezték meg az Európai Neonatológus Társaságok Egyesült Kongresszusát (1st Congress of joint European Neonatal Societies, jENS), mely egyben a Union of European Neonatal and Perinatal Societies nemzetközi társaság ötödik kongresszusa is volt. Nagy megtiszteltetés volt hazánknak, a hazai neonatológiának és perinatológiának, hogy az első egyesült kongresszust Budapesten rendezték meg. A kongresszus mérföldkő a magyar újszülöttgyógyászat és perinatológia életében, de fontos állomás az európai orvoslás történetében is.

RS36095_KA-20150919-IMG_2361A kongresszuson összesen 2129-en vettek részt 82 országból, 731 előadással. A megnyitón dr. Szél Ágoston rektor nevében dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Hazai részről a szervezési feladatokat a Magyar Szülészeti és Perinatológiai Aneszteziológiai Társaság (SZPAT) és a Magyar Perinatológiai Társaság (MPT) látta el. A magyar szakemberek kedvezményesen  vehettek részt, közülük néhányan elő is adtak a kongresszuson. A több mint 2000, köztük 411 regisztrált magyar jelenlévő szakember világszínvonalú és sokrétű program részese lehetett. A kongresszus előtti két nővér kurzuson összesen 112 ápoló volt jelen, a számos szekcióban pedig mind szinkrontolmácsolás segítette a megértést. A feltűnően nagyszámú magyar részvétel – melyet a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány is támogatott – pozitív benyomást keltett és elismerést váltott ki, mind a külföldi résztvevők, mind a jelen levő nemzetközi társasági vezetők körében, hiszen azt tükrözte, hogy igényesek és ambiciózusak vagyunk a legújabb tudományos és szakmai ismeretek megszerzésében.

Az angol nyelvű előadást tartó meghívott előadók között öt hazai képviselő is volt. Dr. Orvos Hajnalka a Szegedi Tudományegyetemről érkezett előadást tartani, dr. Ertl Tibor pedig, aki a Pécsi Tudományegyetem szakembere, külön szimpózium szervezőjeként és előadójaként volt jelen.

9800db1020A Semmelweis Egyetemet három előadó is képviselte: dr. Kocsis István, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense az antenatális kortikoszteroidok indikációs területeiről tartott előadást, dr. Szabó Miklós, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Magyar Perinatológiai Társaság alelnöke a hypothermiás kezelésről beszélt. Dr. Beke Artúr, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa pedig, aki a Magyar Szülészeti és Perinatológiai Társaság szülész elnökeként és a Union of European Neonatal and Perinatal Societies nemzetközi társaság főtitkáraként vett részt a kongresszus szervezésében, a koraszülés magyarországi helyzetéről tartott előadást.

Az európai országok többségében a demográfiai helyzet nem bíztató. Ezért a koraszülötten világra jövők életminősége nagyban függ az őket ellátók áldozatos munkájától, szakértelmétől. A koraszülések aránya Magyarországon 10,5 százalékról 8,5 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan a csecsemőhalálozás 9,1 ezrelékről 4,9 ezrelékre csökkent a magyar újszülöttgyógyászok nagyszerű munkájának köszönhetően. Azonban nem lehetünk elégedettek ezzel az aránnyal sem, tovább kell küzdenünk a koraszülöttek érdekében.

A Semmelweis Egyetem klinikái mindent megtesznek a graduális és posztgraduális oktatás terén, hogy minél képzettebb és felkészültebb neonatológusokat, újszülöttgyógyászokat képezzünk. Ez a nagyszabású kongresszus is nagyszerű alkalom volt a képzésre, a továbbképzésre és az új tudományos eredmények bemutatására.

Dr. Beke Artúr, I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika