RS16477_KA-20140427-IMG_0811-bokai175-biciklitura-scrA hazai gyermekgyógyászat és egyben az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika 175 éves születésnapja alkalmából “Tour de Bókay” elnevezéssel jótékonysági kerékpáros felvonulást tartottak az intézmény és a 18. kerületi Bókay-kert között, melyen több mint háromszázan vettek részt.
A hajdani Szegénygyermek-Kórház Magyarország első, Európa negyedik gyermekklinikája. A klinika a jubileumi rendezvénysorozatot a jótékonysági célú kerékpáros családi nappal nyitotta meg, melyen az intézmény alapítványának munkájára, valamint a betegellátás támogatásának szükségességére hívták fel a figyelmet a Bókay dinasztiának emléket állítva.

RS16478_KA-20140427-IMG_0802-bokai175-biciklitura

A biciklis felvonulás a klinika udvarából indult és a tíz kilométerre lévő Bókay-kertbe érkezett, ahol az intézmény vezetői a 18. kerületi önkormányzattal és a Bókay család képviselőjével közösen egy megemlékezést is tartottak. A rendezvényen egyebek mellett az intézmény dolgozói és családtagjaik, a klinikához kötődő családok, hazai gyermekgyógyászati osztályok munkatársai, 18. kerületi önkormányzati dolgozók és kerületi iskolások vettek részt. A jelképes regisztrációs díjakból befolyt összeget a Bókay Gyermekklinikáért Alapítványt kapta.

RS16561_érk Bókay kert-scr

Dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója úgy fogalmazott: nagyon jó érzés volt látni, hogy ilyen sokan összegyűltek egyrészt a születésnap, másrészt a prevenció égisze alatt. Nemcsak a beteg gyerekeket kell gyógyítani, hanem meg kell előzni a betegségeket is. Erre kiváló lehetőség, hogy mi magunk is példát mutassunk: mennyire fontos a mozgás – hangsúlyozta.
Hozzátette: a biciklis felvonulás olyan jól sikerült, hogy már a Bókay-kertben elhangzott: jövőre ismét lesz Tour de Bókay.

Tóth-Szabó Szilvia

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Vida János