Betűméret: A A A

Új szakrendeléseink! – szindromatológiai és cardiogenetikai szakrendelés

Tisztelt Érdeklődő!

Örömmel értesítjük, hogy intézetünk két új szakrendeléssel bővítette szolgáltatásait.

 

1. Szindromatológiai Ambulancia – szakrendelés a veleszületett rendellenességgel élők számára

A Szindromatológiai Ambulancia olyan személyekkel, főként gyermekekkel foglalkozik, akik valamilyen rendellenességgel jöttek a világra, bizonyos tulajdonságaik, fizikai megjelenésük az átlagtól valamelyest eltérő. A veleszületett rendellenességek diagnosztikája általában klinikai genetikusok feladata, mert az ilyen esetek hátterében gyakran genetikai kórok áll. Ezeknek a kórképeknek a diagnosztikája nem könnyű, az apró eltérések felfedezése „szakavatott” szemet kíván, és egy nagyon speciális tudásanyagot. Szükséges továbbá a panaszok rendszerszintű áttekintése a korábbi vizsgálati eredmények részletes áttekintése mellett, ez sok esetben az alapellátásban dolgozó orvosoktól nem várható el.

Kiknek ajánlott felkeresnie dysmorphologia szakrendelésünket?

  • Ha genetikai rendellenesség gyanúja felmerül
  • Több szokatlan fejlődési variáció, rendellenesség társul
  • Nem megfelelő a gyermek mentális és motoros fejlődési üteme
  • „Furcsa viselkedésminták”
  • A családban korábban fejlődési rendellenesség fordult elő, és a következő generációban a család szeretné ennek ismétlődését elkerülni

A Szindromatológiai  Ambulancián Dr. Zeke Helga várja az pácienseket.

Rendelési ideje: minden pénteken 8.00- 12.00 között.

Előjegyzés kérhető a +36 20 670 1906-os telefonszámon hétköznapokon 11.00 és 14.00 óra között.


2. Cardiogenetikai Ambulancia

A sziv és érrendszeri betegségek hátterében nem ritkán genetikai okok állnak. ezek ismerete nagyon fontos sok esetben már a tünetek kialakulása előtt is, mert bizonyos tünetek megfelelő életmóddal és intervencióval megelőzhetőek.

Abban az esetben fontos a genetikai okok keresése, ha a családban halmozottan fordultak elő szív- és érrendszeri betegségek, fiatalkori szívbetegség alakult ki, esetleg hirtelen szívhalál miatt veszítettek el családtagot. Egyes örökletes szívbetegségekben speciális terápiás lehetőségek is rendelkezésre állnak.

A genetikai diagnózis megszületése esetén van lehetőség a családtagok vizsgálatára és a megfelelő prevenciós intézkedések megtételére és adott esetben prenatális diagnosztikára is. Tehát megteremti a lehetőséget, hogy megelőzhetővé váljanak a betegségek súlyos megnyilvánulási formái.

Többek között az alábbi cardiogenetika betegcsoportok, illetve családtagjaik jelentkezését várjuk:

  • cardiomyopathiák
  • szívritmuszavaraok  (pl. Brugada-szindróma, hosszú QT)
  • aortopathiák (pl. Marfan-szindróma, Loeys-Dietz-szindróma)
  • hirtelen szívhalál
  • veleszületett szívhibák

Az újonnan megnyílt Cardiogenetikai Ambulancián Dr. Fekete Bálint András várja a cardiogenetikai betegeket.

Rendelés ideje: minden szerdán 07:00 és 9:00 között.

Előjegyzés kérhető a +36 20 670 1906-os telefonszámon hétköznapokon 11.00 és 14.00 óra között.


Mindkét szakrendelésen a genetikai diagnosztika mellett genetikai tanácsadásban is részesülnek a hozzánk fordulók, amely során tájékoztatást kaphatnak az adott betegség legfontosabb jellemzőiről, öröklődési kockázatáról, prevenciós és terápiás lehetőségekről.

Ezeknek a betegségeknek az ellátása több szakember munkáját, kollaborációját igényli, az ellátás így multidiszciplináris jellegű, amelynek csak az egyik állomása a genetikai tanácsadás.