Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. január 16.
14731 Összes oltás
5991 Beoltott Semmelweis Polgár

Dr. Kaán Réka – Az elektromos cigaretta akut szájüregi hatásainak vizsgálata összehasonlítva hagyományos cigarettáéval

Világviszonylatban és Magyarországon is egyre nő az e-cigaretta térhódítása. A dohánypótló találmány megítélése azonban ellentmondásos. Az e-cigaretta támogatói szerint az eszköz segíthet a dohányzásról való leszokásban és ártalmatlanabb a cigarettánál. Használata közben nem megy végbe égésfolyamat, így a nikotinon kívül nem visz be a szervezetbe egyéb, a cigarettafüstben megtalálható, jellemzően a dohány és a papír égése során keletkező, közismerten mérgező vagy rákkeltő anyagokat, így a hagyományos cigaretta által előidézett légzőszervi és szív-, érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata kisebb; illetve a passzív dohányzás lehetősége is kizárt. Ellenzői szerint viszont káros és kapudrog a dohányzás felé.
Az elektronikus cigarettához kapcsolódó kutatások hiányosak, szájüregi hatásaira kiterjedő vizsgálatot egyáltalán nem találtunk a szakirodalomban. Használatáról, illetve hatásairól az Európai Unión belül sincs egységes álláspont. Kutatásunk hiánypótló vizsgálatnak tekinthető, valamint az itthoni és Európai Uniós hiányos és nem egységes szabályozás rendezésének tudományos alapjául szolgálhat.

Célunk az akut szájüregi hatások mérése és összehasonlítása hagyományos cigarettával.
A szájüregi hatásokat elektronikus és/vagy hagyományos cigarettát használók körében végezzük. Az egyes vizitek alkalmával az alanyok a négy vizsgálati eszköz közül egyet-egyet használnak. A vizsgálati eszközök a következők: nikotintartalmú és nikotinmentes e-cigaretta, hagyományos cigaretta; illetve hagyományos cigaretta szipkája, mint placebo.

A következő méréseket végezzük a vizsgálati eszköz használata előtt és után:

  • A kilélegzett CO-szint mérése Smokerlyzer piCO műszer segítségével.
  • Nyálmennyiség, -pH és -pufferkapacitás mérése stimulált és nyugalmi nyálban Saliva Check Buffer Kit segítségével (GC).
  • Szájnyálkahártya véráramlás változásának mérése Perilem PSI System High Resolution segítségével, mely LASCA (laser speckle contrast analysis) módszer elvén működik.
  • Nyál Matrix-Metallo Proteinase-8 mérése Perio Safe Home segítségével.