Önismereti workshop tánccal és jógával

 

Időpontok:

  • október 21.
  • november 4.
  • november 18.

Helyszín: Bp. Vas utca 17. 507-es terem

Az őszi félév alatt három csütörtök estén számos különböző szakról és évfolyamról érkeztek a hallgatók a Kar tornatermébe, abból a célból, hogy a tánc és a jóga segítségével kerüljenek közelebb önmagukhoz, kapcsolódjanak saját érzéseikhez és a többiekhez, hogy egy kicsit kimozdítsák magukat a stresszes hétköznapokból, mozogjanak és jól érezzék magukat.

A karon 3 alkalmas önismereti workshop-sorozatot tartottunk, mely során a tánc és a jóga eszközeit alkalmaztuk. Az alkalmakat Rabóczki Márta pszichológus és táncos, valamint Bárány Petra pszichológus és jógaoktatók vezették, a tematika és a gyakorlatok saját koncepció alapján készültek el. Az egyes alkalmakon mindig különböző témákat jártunk körbe, ilyenek voltak az elengedés, a kapcsolódás és az egyensúly témakörei. Az alkalmakon az egyes pszichológiai koncepciókhoz olyan tánchoz vagy jógához kötődő mozdulatokat, mozdulatsorokat, légzés- és relaxációs technikákat alkalmaztunk, amelyek segíthettek a résztvevőknek abban, hogy az egyes témákat többféle szempontból is megtapasztalják, fizikai és mentális szinten is megéljék. Az egyéni munka mellett hangsúlyt fektettünk az egymáshoz való kapcsolódásra, valamint az egyéni élményekkel kapcsolatos reflexióra is, ahol a résztvevők elmondhatták és megbeszélhették, hogy az egyes gyakorlatok milyen élményeket, megéléseket adtak nekik.

A résztvevő hallgatók visszajelzéseikben kiemelték, hogy az alkalom hatására sikerült megnyugodniuk a vizsgaidőszakot és a szakdolgozatírást övező stressz közepette, sikerült elengedniük magukat az egyes gyakorlatok közben, ki tudtak szakadni a szürke hétköznapok monotonitásából. Mások felszabadítónak találták azt, hogy szabadon mozoghatnak, külső elvárások és értékelés nélkül. Voltak hallgatók, akik kiemelték azt is, hogy milyen fontosnak tartják azt, hogy egy Egészségtudományi Egyetemen legyenek olyan programok, amik a hallgatók mentális egészségét támogatják.

Ezen igényekhez kívántunk mi is hozzájárulni ezzel a programmal. A jövőben tervezünk több ilyen alkalmat tartani a karon, melyen szeretettel várjuk azokat, akik már részt vettek valamelyik workshopon, és olyanokat is, akik még nem, akkor is, ha már jógáztál vagy táncoltál már életedben, és akkor is, ha még nem.