Ma Európában az 1. számú mortalitási okok között szerepelnek az életmóddal összefüggő kórképek, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a II. típusú diabetes mellitus, a depresszió, valamint ezek a tényezők okozzák a daganatos halálozások 30%-át is.
A betegségkeletkezés szempontjából „életmódnak” tekinthető az egészségre befolyással lévő személyes döntéseink halmaza. A kockázati tényezők között szerepel ugyanis a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, az elhízás és a fizikai inaktivitás. Fontos tehát tudatosítanunk a 6 fő rizikófaktor – epidemiológiai adatok tömege által bizonyított – egészségkárósító hatását és ennek megfelelően törekednünk kell egy fitt életforma kialakítására. Ennek keretein belül elengedhetetlen a rendszeres testmozgás rutinja, a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendre való áttérés, az elhízás megelőzése és a BMI normális határok között tartása, valamint a toxikus anyagok – mint az alkohol és a dohányzás – elkerülése.
Az életvitellel összefüggő tumoros megbetegedések előfordulásának és halálozási rátájának preventív intézkedésekkel történő megelőzhetőségét a WHO lyoni Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) is vizsgálta. Tudományosan megalapozott becsléseik alapján a dohányzás teljes eliminálása 60-90%-kal csökkentené a tüdőrákot, 30-70%-kal a hólyagrákot és 30%-kal a hasnyálmirigyrákot. Az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás kiiktatása esetén 60-80%-kal kevesebb szájüregi daganat, 75%-kal kevesebb nyelőcsőrák és 85%-kal kevesebb gégerák alakulna ki. A rendszeres testmozgással és az elhízás elkerülésével megelőzhető lenne a méhtest tumorok 25%-a. A vastagbéldaganatoknak pedig 35%-a lenne elkerülhető egy állati fehérjékben szegény, növényi rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges étrend kialakításával.
Jóllehet a daganatos halálozások száma a tömeges szív- és érbetegségek okozta halálozások miatt a második helyen áll, az elvesztett potenciális életévek mennyiségét tekintve azonban az élen van, mert a fiatalabb korosztályokból szedi áldozatait. Míg minden más megbetegedés miatt elvesztett életévek száma csökkenő tendenciát mutatott 2000 és 2012 között, addig a daganatoknak tulajdoníthatók száma emelkedett.
Ennek megfelelően kiemelkedően nagy hangsúlyt kell fektetnünk önmagunk és társadalmunk egészségügyi és életmódbeli edukációjára már egészen kisgyermekkortól, bár szerencsére napjainkban az egészségtudatos gondolkodásmód egyre inkább teret nyer nemcsak a fiatalok, hanem a középkorúak körében is.

Felhasznált irodalom:

  • Központi Statisztikai Hivatal. Demográfiai jellemzők Magyarországon és az Európai Unióban, különös tekintettel a daganatos megbetegedések okozta halálozásra – Molnár Tamás, habil, PhD, a Pannon Egyetem egyetemi docense, M. Barna Katalin, PhD, a Pannon Egyetem egyetemi docense – KSH
  • Központi Statisztikai Hivatal A haláloki struktúra változása Magyarországon, 2000-2012, 2014
  • Döbrőssy L. A daganatok epidemiológiája. A daganatos betegségek helyzete és várható alakulása. In: Kopper L, Jeney A: Onkológia. A géntől a betegágyig. pp. 115-137. Medicina. Budapest. 2002.7