Az ENSZ adatai szerint évente 25 millió nem biztonságos abortuszt végeznek világszerte, körülbelül 97%-ukat fejlődő országokban. Ezek felelnek a terhességgel kapcsolatos halálozások 4,7-13,2%-áért.(1) A nem megfelelően képzett személy által vagy nem biztonságos körülmények között végzett abortuszok évente 7 millió lány és nő sérüléséhez vezetnek, közülük 22 ezren halnak meg a beavatkozást követő vérzésben, fertőzésben és szervi sérülésben.(2) Az öt vezető anyai halálozási ok közül- bár ez az egyetlen, melyet szinte teljesen fel lehetne számolni- ez kapja a legkevesebb figyelmet.
Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) több kontinensen szerzett tapasztalatai arra mutatnak, hogy nők a legkülönbözőbb társadalmi és családi környezetből érkezve igen sok indokkal vetetnek véget terhességüknek. A főbb okok között szerepel a fogamzásgátlók hiánya vagy rossz használata, a nemi erőszak és az érzelmi kiszolgáltatottság; sokakat kényszerítenek házasságba, sokan kerülnek anyagi válságba. Ezek az abortuszok döntően olyan helyeken történnek, ahol a nem kívánt terhességgel szembesülő nők nem tudnak megfelelő ellátáshoz jutni.
Az MSF felhívja a figyelmet arra, hogy ha egy lány vagy nő elhatározza, hogy megszakíttatja a terhességét, meg is fogja, függetlenül attól, hogy legális vagy biztonságos-e a folyamat.(2)
A jogi akadályok, a rossz egészségügyi ellátás, a magas árak, az egészségügyi dolgozók lelkiismereti ellenvetése, a társadalmi elutasítás valamint fölösleges bürökrácia együtt eredményezik a fejlődő országokban tapasztalt magas számú veszélyes abortuszt. Főként Afrikában, Dél-Amerikában és a Közel-Keleten él az a 90 millió reproduktív életkorban lévő nő, akiknek az országa teljesen tiltja az abortuszt. További 600 millió pedig olyan országokban, ahol az egészségügyi okokból vagy csak az anya életének megmentése céljából lehet beavatkozást végezni.  Ezeken a helyeken fordul elő az illegális és veszélyes abortuszok jelentős része.(3)
Az évi sokmillió nem biztonságos terhességmegszakítás legnagyobb része megelőzhető lenne. Az egyik legjobb módszer erre a minél szélesebb körű preventív szexuális oktatás, valamint fogamzásgátló módszerek könnyű és olcsó elérhetősége. Semmilyen oktatás vagy módszer nem nyújthat azonban tökéletes védelmet, így lehetőséget kell biztosítani legális, biztonságos, szakemberek által végzett abortuszokra. Bár ezek az intézkedések sok pénzbe kerülnek, a veszélyes abortuszok okozta sérülések kezelése is: évente 533 millió dollárt fordítanak ezeknek a nőknek a gyógyítására.(2)
A nem biztonságos abortuszok okozta halálok jóval kevesebb figyelmet kapnak, mint amennyire súlyos és borzalmas jelenséggel állunk szemben. Mind az elszenvedő nők, mind a társadalom érdeke, hogy megszüntessük a fennálló helyzetet minden eszközzel, ami rendelkezésünkre áll, ezzel előzve meg 22 ezer ember halálát évente.

Források:
(1)https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/preventing-unsafe-abortion
(2)https://www.msf.org/unsafe-abortion-forgotten-emergency-womens-health
(3)https://reproductiverights.org/worldabortionlaws?category[294]=294&category[325]=325
https://www.who.int/bulletin/volumes/95/7/17-197442/en/

Összeállította:
Seress Iván