Annak ellenére, hogy a dohányzás világszerte a leginkább megelőzhető haláloknak számít, évente közel 7 millió ember haláláért felelős, mely körülbelül 6:1 arányban oszlik meg aktív fogyasztók és passzív elszenvedők között. A dohányzás következtében elhunytak 50%-a 65 évnél fiatalabb és ezek az emberek átlagosan 14 évvel korábban halnak meg, mint nem dohányzó kortársaik, ezzel jelentősen növelve az elvesztett potenciális életéveket, mely óriási terhet ró mind az egészségügyre mind a gazdaságra. A WHO jelentése alapján 2015-ben világviszonylatban 1,1 milliárd 15 év feletti ember dohányzott, ennek 80 %-át az alacsonyan és közepesen fejlett országok felhasználói tették ki valamint a fogyasztók ugyancsak 80%-a a férfi nemet képviselte. Egyes hosszútávú mortalitást vizsgáló tanulmányok számításai szerint pedig a dohányzás összesen 450 millió ember halálát fogja okozni 2000 és 2050 között.
A dohányfüstben közel 5000 káros anyag van, ezek közül 70 karcinogén ágens, melyek rendszeres expozíciója jelentősen emeli a tüdőtumorok és fej-nyak rákok incidenciáját, de erős hajlamosító tényező a hólyag-, vese-, és hasnyálmirigy daganatok kialakulásában is. A legnagyobb közvetlen hatásnak a tüdők vannak kitéve, így a különböző pulmonológiai megbetegedések, mint a COPD, astma és emphysema előfordulásának rizikója nagymértékben nő a dohányzás hatására. A toxikus anyagok emellett gyakran vezetnek fatális kimenetelű szív és érrendszeri megbetegedésekhez, mint a magas vérnyomás és koszorúér elmeszesedés talaján kialakuló akut szívizom infarktus valamint a különböző centrális- és perifériás atherosclerosisok okozta perfúziós zavarok és ischemiás stroke. Továbbá a dohányzás az ivarsejtek károsításával jelentősen rontja a sikeres megtermékenyítés esélyeit és kedvezőtlenül befolyásolja a fejlődő magzat érését, ezzel gyakran koraszülést és alacsony születési súlyt eredményezve.
2007-ben a WHO a lent felsorolt 6 pontban fogalmazta meg a dohányzás visszaszorításának költséghatékony módszereit, melyek célja a dohányzás és a dohányfüstnek való kitettség súlyos egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményeinek csökkentése a jelen társadalom és a jövőbeni generációk védelme érdekében:
Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény létrehozása

  • Nemdohányzók védelme
  • Leszokástámogató programok
  • Figyelemfelhívás a dohányzás káros hatásaira
  • A dohánycikkek reklámozásának, promóciójának és szponzorálásának betiltása
  • A dohánytermékekre kivetett adók emelése
  • A dohányzás visszaszorítása komoly nemzetközi intézkedéseket tesz szükségessé, melynek mielőbbi felismerése elengedhetetlen mind egyéni, mind társadalmi szinten.

Felhasznált szakirodalom:

  • Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény: magyar országjelentések, 2017
  • WHO report ont he global tobacco epidemic, 2019
  • Jha, P. (2009). Avoidable global cancer deaths and total deaths from smoking. Nature Reviews Cancer, 9(9), 655–664. doi:10.1038/nrc2703
  • Gerd Herold és munkatársai: Belgyógyászat, 2017, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco