Az elmúlt évtizedekben az emberi tevékenység – különösen a fosszilis energiahordozók égetése – elegendő mennyiségű szén-dioxidot (CO2) és más üvegházgázokat termelt ahhoz, hogy a felszabaduló hő egy részét az alsó atmoszférában tartsa és ezáltal befolyásolja a Föld klímáját(1). Az elmúlt 130 évben a Föld körülbelül 0,85 oC-kal lett melegebb(2). Az elmúlt 3 évtized mindegyike melegebb volt, mint bármelyik évtized 1850 óta(3).
A klímaváltozás következményeként jelentkező egészségügyi problémák (az alultápláltság, a malária, a hasmenéses fertőzések és az extrém hőségből fakadó többlethalálozás) az egyébként is kevésbé fejlett egészségügyi infrastruktúrájú fejlődő országokat fogják a leginkább sújtani(1).
A szokatlanul magas hőmérséklet közvetlenül járul hozzá a kardiovaszkuláris és légzőrendszeri megbetegedésekből származó halálozásokhoz, különösen az idős emberek körében. A 2003-as európai hőhullám például 70 000 többlethalálozást okozott(4). Egyéb allergének mellett a pollenszintek szintén magasabbak lehetnek a megszokottnál: ez hozzájárulhat az asztmások számának növekedéséhez.
1960 óta több mint háromszorosára nőtt a természeti katasztrófák száma: minden évben kb. 60 000 halálesetet okoznak, főleg a fejlődő országokban. Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló csapadékeloszlás komoly kihatással lesz a bolygó édesvízkészletére. A vízhiány a nem megfelelő személyi higiénia kapcsán növeli a hasmenéses kórképek számát, ezek így is évente több mint 500 000 öt év alatti gyermek halálát okozzák. Az előrejelzések szerint még ebben az évszázadban nőni fog az aszályos periódusok gyakorisága(3).
Az éghajlat változása igen meghatározó következményekkel bír a fertőző betegségek terjedésére is. A klímaváltozásnak köszönhetően egyre több olyan trópusi és szubtrópusi faj elterjedési területe nő, melyek fontos szereppel bírnak egyes betegségek terjesztésében.
Erre a folyamatra jó példa a Schistosoma mételyek által okozott megbetegedés, mely egyre inkább terjed Kínában, mivel a köztigazdául szolgáló egyik csigafaj (Oncomelania hupensis) a korábbinál nagyobb területen képes életben maradni és szaporodni(5). Ennek a kórképnek a jelentőségét jól mutatja, hogy a malária után a schistosomiasis a második legkomolyabb gazdasági következményekkel járó, parazita által okozott betegség a trópusi országokban(6).

Talán a legismertebb, az éghajlatváltozás kapcsán előretörő fertőző betegség a malária, mely évente több mint 400 000 ember halálát okozza – leginkább Afrikában, főként öt év alatti gyermekeket érintve(7). A maláriát az Anopheles szúnyogok nőstényei terjesztik, melyek a Dengue-láz kórokozójának vektorához, az Aedes szúnyogokhoz hasonlóan egyre nagyobb területen találják meg életfeltételeiket. A járványok kitörésének megelőzése céljából az érintett területeken indokolt a szúnyogok irtása és az állóvizek lecsapolása, azonban a jövő egészségügyi szakembereinek számítania kell arra, hogy a klímaváltozás nyomán egyre nagyobb területen várható ezen fertőzések megjelenése.

Felhasznált források:
1. A WHO tájékoztatója a klímaváltozás várható következményeiről (www.who.int/globalchange/en)
2. A WHO összefoglalója a klímaváltozás egészségügyi hatásairól (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-and-health)
3. IPCC, 2014: Summary for Policymakers. In: Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Edenhofer, O., R. Pichs-Madruga, Y. Sokona, E. Farahani, S. Kadner, K. Seyboth, A. Adler, I. Baum, S. Brunner, P. Eickemeier, B. Kriemann, J. Savolainen, S. Schlömer, C. von Stechow, T. Zwickel and J.C. Minx (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA.
4. Death toll exceeded 70,000 in Europe during the summer of 2003. Robine JM, Cheung SL, Le Roy S, Van Oyen H, Griffiths C, Michel JP, et al. C R Biol. 2008;331(2):171-8.
5. Potential impact of climate change on schistosomiasis transmission in China. Zhou XN, Yang GJ, Yang K, Wang XH, Hong QB, Sun LP, et al. Am J Trop Med Hyg. 2008;78(2):188-94.
6. The Carter Center: Schistosomiasis Control Program (https://www.cartercenter.org/health/schistosomiasis/index.html)
7. Malaria, CDC (https://www.cdc.gov/parasites/malaria/index.html)

Összeállította:
Nagy Dániel Károly
SE ÁOK V.