A császárné jelenlétében, Kobajasi Kenicsiró karmester zenéjére avattak Semmelweis Ignác szobrot Tokióban

A magyar orvos születésének 200 éves jubileuma alkalmából, Semmelweis Ignác szobrának felállítására és felavatására került sor Tokióban, 2018. november 14-én. A Madarassy István alkotta szobor leleplezését Kobajasi Kenicsiró karmester erre az alkalomra komponált zeneműve kísérte.

Az átadó ünnepséget, amelyet a japán főváros egyik legfontosabb kórházában, a Japán Vöröskereszt Egészségügyi Központjában tartottak, megtisztelte jelenlétével Micsikó japán császárné. A magyar delegációt Dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára vezette, aki a magyar-japán egészségügyi és orvosi kapcsolatok bővítéséről is folytatott tárgyalásokat Tokióban. Az átadóra Japánba utazott a Semmelweis Egyetem küldöttsége Dr. Rosivall László professzor, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke vezetésével.

A szoborállítás magyar-japán együttműködésben valósult meg, a Semmelweis Egyetemen működő Semmelweis Emlékbizottság, valamint a Semmelweis-emlékév és a szoborállítás apropóján alapult Japán Emlékbizottság együttműködésében, Magyarország Tokiói Nagykövetségének koordinálásával.

A szobrot befogadó intézmény a Japán Vöröskereszt Egészégügyi Központ (Japanese Red Cross Medical Center). A Japán Vöröskereszt először megnyitott kórháza, jogelődjét 1886-ban alapították majd 1891-ben költözött jelenlegi helyére. Az intézmény 708 ágyából több mint 200 a szülészet és a gyerekosztály számára van fenntartva. A Kórházban évente több mint 3000 csecsemő születik. Az intézmény elnyerte az UNICEF-től a “Bababarát Kórház” minősítést.

A rendezvényt követően a résztvevők szűk körű megbeszélésen vettek részt a császárnéval, amit a nagykövetségen ünnepi fogadás követett.