A „Füstmentes EOK” hosszú távon cél, jelen pillanatban lehetőség.  Egyvalamiben dohányosok, nemdohányzók egyetérthetünk, kényes témáról van szó. Dohányostól azt kérni, hogy többet ne gyújtson rá leginkább ellenállásba ütközik – annak ellenére, hogy ez érte és nem ellene hangzik el. Pavlovi reflex, hogy hatására az érintett gyorsan elszív egy – két szál cigit.  Az első pöfékelésen a többség iskolás éveiben átesik. Ugyanis mindenki a közösséghez szeretne tartozni, vagánynak mutatkozni, a többiekkel lógni, de legalább nem kilógni a sorból.  Az első szál cigi kevés embernek okoz örömöt, kemény munka eljutni odáig, hogy ez átforduljon. Aztán kibontakozik a nikotin jutalmazó hatása, a dopamin, ami rövid ideig boldogságérzetet okoz. Bónuszként pedig kialakul a függőség. A cigit letenni valóban lemondással jár?

Aki egyszer már rágyújtott, pontosan tudja, hogy a kellemetlen szájszag azonnal jelentkezik. A fogak egy idő után elszíneződnek, a szájüregre és a tüdőre mért csapása viszont ennél észrevétlenebbül, hosszabb idő alatt jelentkezik.  Alattomos hatását húsz- huszonöt év alatt fejtheti ki. A tünetek megjelenése a legtöbb esetben végérvényesen rossz hírt jelent az érintetteknek. Ne gondoljuk azonban, hogy ez csak a dohányosokra van hatással. Statisztikai kimutatások  szerint a passzív dohányos áldozatok 75 százaléka sajnos a gyerekek és nők köréből kerül ki, akik dohányos szüleik és párjuk révén szenvedik el a cigaretta káros hatásának következményeit.

Mindezekre csütörtökön a Hári előadóban Rakonczai Marcell, negyedéves orvostanhallgató, a BOE Kommunikációs elnökhelyettese, valamint Görömbei Blanka, Drog-, alkohol- és dohányzás prevenció felelős hívta fel a figyelmet a dohányzás prevenciós előadáson.

Egy füstmentes övezet kialakítása csak kölcsönös empátia és segítő szándék mellett érhető el. A leszokás hosszadalmas folyamat, melynek időnként nehéz állomásai vannak. Azonban minden egyes szakasz leküzdése közelebb visz az egészségesebb jövőhöz. Ebben szeretnénk a következő időszakban segítséget nyújtani mindazok számára, akik úgy döntenek, hogy velünk tartanak.

Bővebb részletekkel hamarosan jelentkezünk.