A kórházakban és a járóbeteg-szakrendelőkben számos kockázat és veszély rejlik a gyógyító folyamatokban mind a betegek, mind az ellátók számára. Az ismert nemzetközi adatok szerint minden tizedik kórházban fekvő beteg ellátása során előfordul olyan nemkívánatos esemény, amely az ellátáshoz köthető ártalom és nem a beteg állapotából, betegségéből adódó szövődmény.
A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában több, mint 10 éve kezdtük meg a tudatos kutató- és tudományos munkát a betegbiztonságról. Rendezvényeinken, képzéseinken olyan – egyre bővülő – érdeklődő körrel találkozunk, akik megértették a téma fontosságát és tevékenyen tesznek is azért, hogy a hibák megelőzésére, a napi gyakorlat tudatos fejlesztésére helyezve a hangsúlyt képviseljék a betegbiztonság ügyét.
2017-től egy kiemelt pályázati projekt keretében kaptunk lehetőséget arra, hogy néhány témakörben olyan általánosan alkalmazható gyakorlatokat, ún. jógyakorlatokat dolgozzunk ki, amik segítik az ellátókat a kockázatok felismerésében és kivédésében, és ezen keresztül a betegbiztonság fejlesztésében. Az, hogy az egyébként is leterhelt orvosok és ápolók, nagy létszámban érkeznek a jógyakorlat képzéseinkre, és ott aktívan részt vesznek a közös munkában, megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk.