Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 29.
545342 Összes oltás

Szárazon, de hidratáltan

Érdekes hónaphoz érkeztünk, hol felszökik a hőmérséklet, és már mennénk is a szabadba, hol pedig a hűvös szélben zörgő leveleket egy jó forró teával a kezünkben néznénk, a meleg szobából. Most ez a kettősség jelenik meg a feladatokban is, de szerencsére mindkét kívánságotok teljesülhet. Amikor az időjárás engedi, gyűjtsetek lépésszámokat egy jó kis csoportos túrázással, mikor pedig cudar az idő, egy jó meleg itallal hidratáljátok a szervezeteteket! Ne feledjétek azonban, hogy nem csak a sárguló falevelektől száraz a november! Ez a tökéletes időszak új, alkoholmentes italok megalkotásához és fogyasztásához is! Hidratálásra fel!

Mint tudjuk, a száraz november nem az ilyenkor gyakran feszülő, száraz bőrről kapta a nevét, bár annak megelőzésére is éppen annyira hasznos figyelni, mint az alkoholfogyasztás elkerülésére. Tudtátok, hogy a szervezetben található nedvesség 20 százaléka csak úgy elillanhat a berepedezett bőrön keresztül? A télre való felkészüléskor nagyon fontos a bőr hidratálása, ezért arra kérünk titeket, hogy figyeljetek ebben a hónapban tudatosabban a folyadékfogyasztásotokra (napi 2-2-5, liter folyadék, elsősorban víz)! Mutassátok be, mennyire fontos a környezetkímélő megoldások (pl.: újratölthető palack) használata a műanyaghulladék csökkentése érdekében, illetve ha már eldobható műanyag üveget vásároltok, annak a szelektív gyűjtéséről hogyan gondoskodhattok!

Végre eljött a kirándulások, túrák ideje! A mozgás pillanatok alatt felmelegít, egy jó társaság pedig csak emeli a hangulatot, miközben a szebbnél-szebb őszi színekben feloldódik a mindennapi szürkeség. Irány a csapattal a természet, ezúttal lépésszámgyűjtés a feladat – várjuk az útvonaltervet, egy montázst kreatív fotókkal. A verseny pontszámait a gyűjtött lépésszám mennyisége adja, a montázzsal és a meghirdetett túrákkal pedig extra pontokat szerezhettek a csapatnak!

Mit küldj:
  • Készítsetek a folyadékfogyasztásról és ahhoz kapcsolódó környezetkímélő megoldásokról egy fotó vagy videó montázst!
  • Telefonos applikáció vagy okosórátok segítségével rögzítsétek a megtett lépéseket, majd a havi összesítést képernyőfotóval igazoljátok! A lépések mellett készítsetek képes beszámolót és útvonaltervet a kirándulásról is!
  • Mindkét feladatban értékeljük a kreatív megoldásokat!
  • Használjátok ki az extra pontszerzési lehetőségeket a meghirdetett túrák során, melyről a következő oldalon olvashattok!
+ PONT GYŰJTÉS:
A hónap “örökbefogadó”* intézete: SEMMELWEIS EGYETEM TESTNEVELÉSI ÉS SPORTKÖZPONT

Ebben a hónapban pluszpontokat szerezhettek a csapatnak, ha a Testnevelési és Sportközpont meghirdetett túráin részt vesztek. A nehézségi szinteknek megfelelően az alábbi pontok szerezhetőek meg:

1.Résztvevőnként 0,5 pont szerezhető, a 4 túrán összesen maximum 10 pont:
  • Hűvösvölgy (61-es villamos végállomása) – Nagyrét – Szépjuhászné – Jánoshegy – Szépjuhászné – Hárshegy – Hűvösvölgy: 2021. november 3. és 5. , 3 óra időtartam, találkozó 13:45 a túra kezdőpontján
  • Hűvösvölgy (61-es villamos végállomása) – Vitorlázó repülőtér – Kilencfa – Hármashatárhegy – Újlaki hegy – Határnyereg – Hűvösvölgy: 2021. november 24. és 26., 3 óra időtartam, találkozó 13:45 a túra kezdőpontján
2. Résztvevőnként 1 pont szerezhető, a 2 túrán összesen maximum 10 pont:
  • Nagykovácsi – Kutya-hegy – Nagyszénás – Nagykovácsi. Elmélet: Tájékozódási ismeretek, térképjelek: 2021. november 6., 4,5 óra időtartamban, találkozó 8:45-kor a 63-as autóbusz Nagykovácsi községháza megállójában

  • Budakalász – Majdán-nyereg – Kevélynyereg – Nagykevély – Csillaghegy. Elmélet: A hazai erdők jellemző állatai – négylábúak, madarak, hüllők: 2021. november 20., 4,5 óra időtartamban, találkozó 8:45-kor a H5 Hév Budakalász, Lenfonó megállójában

*A hónap “örökbefogadás” célja, hogy megismerhessetek olyan intézeteket és azok programjait, melyekről korábban esetleg nem hallottatok, de hasznos lehet az egyetemi évek alatt számotokra. A kihívások keretében ilyenkor olyan előadásokon, sporteseményeken, workshopokon vehettek majd részt, amelyek csak a “Mozdulj Semmelweis!” programjaihoz készültek és ráadásul pluszpontok szerezhetőek a versenyben velük.

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!