Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 22.
406992 Összes oltás
Ha valamelyik téma érdekli, kérem írjon email-t az eory.ajandek@med.semmelweis-univ.hu email címre és a tárgy rovatba ezt írja: kutatás
 
1. Orvostanhallgatók migrációs szándékának kapcsolata a személyiség érzelmi komponensével (affektív temperamentumok).
Az affektív temperamentumok meghatározzák, hogy érzelmileg  hogyan reagálunk a környezetünkből érkező ingerekre. Van aki szereti az újdonságot, más szeret reflektorfénybe kerülni, megint más pedig inkább elbújna valaki háta mögé, miközben a munka dandárját ő végzi. Ezek a jellemzőink mind egészségesek, de fontos, hogy tudatosítsuk őket ahhoz, hogy bármit is határozunk a jövőnk felől, egészségesek maradjunk.
 
2. Krónikus fájdalom pszichoszomatikus háttértényezőinek felderítése
Ebben a vizsgálatban legalább három hónapja fájdalommal élő járóbetegek fájdalmát, pszichoszociális háttértényezőit és well-beingjét mérjük fel. Azt nézzük, hogy mi játszik szerepet abban, hogy a fájdalmat ki hogyan éli meg, és mennyire él teljes életet vagy károsodik az életminősége ettől.
 
3. Munkahelyi tanulás szerepe az orvosi identitás formálódásában
A klinikai környezetnek jelentős szerepe van abban, hogy az orvostanhallgatók vagy a fiatal orvosok hogyan oldják meg a szakmai kihívásokat. A stresszes környezet, túlterheltség, elégtelen kommunikáció elősegítik a hibák kialakulását. Kutatásunkban azt vizsgáljuk, hogy a klinikai környezetben végzett tanulás (gyakorlati oktatás) milyen előnyöket hordoz magában, és mire kell figyelni az oktatás során, hogy a lehető legtöbbet tanulhassa ebből a típusú képzésből a hallgató.
 
4. A szív-érrendszeri betegségek és a depresszió kapcsolata
Közös kutatás a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aneszteziológiai részlegével. Azoknak ajánlott, akiket érdekel a kardiológia és szeretnek betegekkel kapcsolatba kerülni (és képesek erre rendszeresen – betervezetten vagy kampányszerűen időt áldozni).