AIP DERM

Teledermatológia Ambulancia

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika teledermatológiai szolgáltatása új szintre lép az AIP Derm-el. Egy mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogató rendszer keretében, orvosi felügyelettel történik a beküldött képanyag alapján a valószínűsíthető diagnózis felállítása és a terápiás javaslattétel.

A rendszer célja, hogy gyors, kényelmes, otthonról elérhető és személyre szabott ellátást kapjanak a pácienseink, csökkentsük orvosaink adminisztrációs terheit és a mesterséges intelligencia alkalmazásával időt szabadítsunk fel, amit így arra fordíthatunk, ami a legértékesebb: a betegek gondozására. Etikai engedély birtokában az online betegellátás során nyert tapasztalatok, eredmények tudományos céllal is feldolgozásra kerülnek. 

Klinikánk teledermatológiai konzultációján azok vehetnek részt, akik a betegtájékoztató elolvasása és a betegbeleegyező elfogadása mellett, 18. életévüket betöltötték és cselekvőképesek. Kiskorúak esetén szülői hozzájárulás szükséges. A teledermatológiai szolgáltatás keretében végzett betegellátás a munkaidőben folyamatos, azonban terheltségtől, kapacitástól függően kisebb várakozási idő alakulhat ki.

Az AIP Derm bőrgyógyászati rendszere számítógépen webböngészőben, vagy okostelefonon egyaránt elérhető. Mobilapplikáció letöltése nem szükséges.

TOVÁBB AZ ALKALMAZÁS WEBFELÜLETÉRE 

Hogyan működik?

Hogyan működik a mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászat? 

Az egészségügy első lépcsője nem a háziorvos lesz, hanem az okostelefon

Tulajdonképpen beszkenneljük a betegségünket! Amikor valamilyen bőrgyógyászati problémánk van, a rendszerbe történő regisztráció után egyszerűen lefotózzuk és feltöltjük a beteg bőrfelületről készült képet okostelefonon vagy számítógépen keresztül az AIP Derm alkalmazásba. Az ezután következő folyamat öt egyszerű lépésben elmagyarázható:

 • Az AIP Derm pillanatokon belül feldob a betegségre vonatkozó személyre szabott kérdést a lehetséges tünetek kapcsán – van-e lázunk, mióta állnak fenn a tünetek, stb… Miután ezeket megválaszoltuk, a mi munkánk véget is ért (vizsgálat).

 • Az AIP Derm rendszer automatikusan kiértékeli és elküldi az esetünket a szakértelem és elérhetőség szerinti legmegfelelőbb orvoshoz (triázs).

 • A mesterséges intelligencia az erre kijelölt szakorvos segítségével megállapítja a diagnózist – az AIP Derm szoftver közel 700 bőrbetegséget képes azonosítani, ami lefedi a regisztrált bőrgyógyászati problémák 95%-át, ezzel nagyban gyorsítja az orvosok munkáját (diagnózis).

 • A kezelőorvos a diagnózis megállapítás után receptet írhat fel, vagy ha ez alapján úgy ítéli, hogy szükséges, akkor személyes kezelést javasolhat. A kapott vényt egyszerűen kiválthatjuk felhőn keresztül bármelyik patikában (kezelés).

 • Végezetül pedig egy monitoring rendszer segít követni a beteg gyógyulását, és megelőzni jövőbeli betegségek kialakulását (utánkövetés).

Az AIP Derm technológia ezzel növeli az ellátás hatékonyságát, ugyanakkor időt és emberi erőforrást szabadít fel. Eközben olyan értékes adat infrastruktúrát épít ki, mely a jövőben számos más fejlesztés, kutatás, és a kialakuló járványok elleni védekezés alapja is lehet. Szakértőink szerint az ellátási színvonal és az egészségügy költséghatékonysága hosszú távon akár 90%-kal is javulhat az átfogó digitális kórház rendszereknek köszönhetően. Reméljük, hogy a digitális technológiákkal a jövőben személyesen a páciensek kezébe kerül az irányítás, és intelligens technológia segítségével már a betegségek kialakulását megelőző ellátást kaphatnak. Az orvos és a mesterséges intelligencia szakrételme emellett együtt pontosabb ítéleteket hoz, mindezen eszközök interaktívan használhatóak akár telefonról is (SZIMPI egészségügyi modell).

Tovább az alkalmazás webfelületére 

Használati útmutató

Az alkalmazás használatáról részletesen

Alkalmazás neve: AIP Derm
Fejlesztő: AIP Medical Holding Zrt. (https://www.aip.ai/hu/)
Adatvédelmi útmutató

Applikáció letöltésére nincs szükség! A teledermatológiai rendszer egyszerű webböngészőn elérhető és használható. Az alkalmazás a következő felületen érhető el: https://semmelweis.aip.ai/

Hogyan tudja használni az alkalmazást?

Miután a fenti, az alkalmazáshoz vezető linkre kattintott, a következő lépéseket kell csinálnia:

 1. Fiók létrehozása: a legelső használat során szükséges, hogy regisztráljon a rendszerbe, ezt a fiók létrehozása ponton tudja megtenni. Ehhez meg kell adnia a nevét, érvényes e-mail címét, egy jelszót, illetve el kell fogadnia az Általános Szerződési Feltételeket.
  1. A jelszónak legalább 8 karakterből kell állnia. Jegyezze meg jelszavát, mert a jövőben ezzel fog hozzáférni fiókjához. Amennyiben elfelejti későbbiekben jelszavát, a bejelentkezési felület alján a “Jelszó visszaállítása” gombbal új jelszót állíthat be. Az új jelszót ezután e-mail címére kapott linken tudja megadni.
  2. Egy e-mail címről csak egyszer regisztrálhat!
  3. A fiók létrehozásánál a rendszer a biztonság érdekében ellenőrzi, hogy ön nem egy robot-e. Ez egy egyszerű képfelismerő teszt, például válassza ki azokat a képeket, amiken hidakat lát.
 2. Alapvető adatok regisztrációhoz: fiókja létrehozása után meg kell adnia alapvető adatait a regisztrációhoz: anyja leánykori neve, neme, születési dátuma, taj kártya száma, címe, és bőrszíne. Ezt a rendszer használata során egyszer kell kitöltenie, utána az AIP Derm megjegyzi adatait.
 3. Új vizsgálat: a rendszerbe belépve a zöld színnel jelzett “Új vizsgálat” gombra kattintva el is kezdheti a teledermatológiai konzultációt.
  1. A vizsgálat egy fénykép feltöltésével kezdődik. Igyekezzen minél jobb minőségű képet készíteni a bőrelváltozásról. Egy darab vizsgálat során egy fotó tölthető fel. Ha több bőrproblémája is van, azoknak külön vizsgálatot kell indítania.
  2. Próbálja meg a képet úgy elhelyezni a keretben, hogy a bőrelváltozás középen legyen. A rendszer segít a kép körülvágásában. Majd nyomja meg a “következő lépés gombot”.
  3. Ezután az ábra segítségével jelölje be a testrészt, ahol készült a kép. Több testrészt is kiválaszthat, ha a panasza többre kiterjed. Majd nyomja meg a “következő lépés gombot”.
  4. A további kérdések fül alatt a betegség beazonosítását segítő kérdéseket kell megválaszolnia. Például, hogy a bőr mekkora részét érinti a probléma, mióta áll fenn a probléma, tapasztal-e viszketést, fájdalmat, van-e láza. Próbáljon meg pontosan válaszolni a kérdésekre, majd nyomja meg a “következő lépés gombot”.
  5. Az összefoglalóban láthatja az összes bevitt adatot. Kérjük, ellenőrizze le, mindent jól adott-e meg.
  6. Ezután nyomjon a zöld beküldés gombra. Ezzel véget is ért az Ön feladata. Szakszerű diagnózisát és kezelési javaslatát hamarosan megkapja. Amint elérhető, e-mailben értesítjük.

Mi történik adataim beküldése után?

A mesterséges intelligencia az erre kijelölt szakorvos segítségével megállapítja a diagnózist. Az AIP Derm eszköz a páciens által beküldött kép, valamint a mellékelt klinikai adatok alapján 700 féle bőrbetegséget, vagyis az ismert bőrgyógyászati problémák jelentős részét tudja azonosítani. A mesterséges intelligencia által felállított előzetes diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá, ugyanakkor a szoftver priorizálja a bejövő eseteket, megadja a differenciál diagnózist és
segíti az orvosi döntést.

Mi történik, miután megállapították a diagnózist?

A kezelőorvos által felállított diagnózis alapján az alábbi eredmények lehetségesek: nincs további teendője, vény nélküli gyógykészítmény alkalmazása szükséges, vényköteles gyógykészítmény alkalmazása szükséges (felhőbe kerül a recept, ami gyógyszertárban kiváltható) vagy személyes konzultáció szükséges (a Semmelweis Bőrklinikán vagy a területileg illetékes szakrendelőben).

 1. Email az eredményekről: amint az orvos a mesterséges intelligencia segítségével felállítja a diagnózist, kiállítja az ambuláns lapot a páciensnek. Erről a pácienst e-mailben értesítjük.
 2. Eredmények megtekintése: miután megkapta az e-mailt arról, hogy eredményei készek, lépjen be az alkalmazásba email címe és jelszava segítségével. Az alkalmazáson belül az “irányítópult” menü alatt találja eseteit. A vizsgálat dátumát és a megadott képet mutatja a rendszer, ezek segítségével tudja ellenőrizni, melyik panaszáról kapott eredményt nézi éppen meg. Az eset mellett látni fogja a “Diagnózisa és kezelési terve elkészült” feliratot, ami mellett a “Megtekintés” gomb megnyomásával láthatja a részletes kezelési tervet és diagnózist.
 3. Diagnózis és kezelési terv: miután rákattintott a megtekintés gombra, láthatja részletesen a diagnózist és a kezelési tervet.
  1. “A beküldött információk alapján bőrgyógyász szakértőnk a következő diagnózist állította fel” mondat után láthatja az alkalmazás közepén a diagnózist és hozzá egy rövid informáló részt a betegségről. Ezzel szeretnénk segíteni a tájékozódást, itt olvashat az orvos által megállapított betegség alapvető jellemzőiről és főbb tüneteiről.
  2. A következő lépések: amennyiben gyógyszert vagy kezelést írnak fel önnek, a diagnózis alatt meglátja az orvos által felírt gyógyszert, illetve az elvégzendő teendőket. Vényköteles gyógyszer kiváltásáról olvassa el az alábbiakban a gyógyszer kiváltására vonatkozó részt.
  3. Hogyan tudok gyógyszert kiváltani? – ellátásához kapcsolódó dokumentumok és eRecept: az orvos elektronikus vényt készít önnek és feltölti az EESZT-be, azaz Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe. Az Ön számára felírt gyógyszert papír alapú recept nélkül is bármelyik patikában megvásárolhatja. Ha személyesen jelenik meg a gyógyszertárban, vigye magával TAJ-kártyáját és személyazonosításra alkalmas igazolványát (személyi igazolványát vagy útlevelét), vagy leolvasásra adja át e-személyi igazolványát, melynek adataihoz PIN-kódja megadásával biztosíthat hozzáférést a gyógyszertári kollégának. A gyógyszertár rögzíti az Ön, mint beteg adatait, majd kiadja a gyógyszerét. Ön aláírja a kiadási bizonylatot, melyet a gyógyszertár megőriz. Gyógyszerét meghatalmazott útján is kiválthatja, illetve Ön is megnézheti az EESZT lakossági portálján az E-receptek menüpont alatt. Mi az az EESZT?: az EESZT, vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér a hazai egészségügyet összekötő egységes informatikai felület, melyben minden egészségügyi információja megtalálható. Minden felhasználó kizárólag a saját egészségügyi adatait láthatja. A belépés az Ügyfélkapun keresztül történik. Először be kell lépni az Ügyfélkapunkba, ehhez meg kell adnunk az ügyfélkapus felhasználó nevünket és jelszavunkat, majd a TAJ számunk megadásával bejelentkezhetünk az EESZT felületünkre. Itt lehet megismerni, elérni, letölteni a velünk kapcsolatos, ide feltöltött egészségügyi dokumentumainkat, adatainkat. https://e-egeszsegugy.gov.hu/
  4. Ambuláns lap: amennyiben ambuláns lapra és egyéb egészségügyi dokumentumaira van szüksége, azt szintén elérheti az EESZT lakossági portáljáról. az „Ellátások” menüponton belül, az „Egészségügyi és betegdokumentumok” almenüre klikkelve tudja elérni és letölteni őket.
  5. Kezelési előzmények későbbi orvosi vizsgálat során: az EESZT minden olyan orvos számára biztosítja az adatok biztonságos elérését, aki a beteg kezelőorvosa, és akire vonatkozóan a beteg nem korlátozta az EESZT-ben tárolt adatokhoz történő hozzáférési jogosultságát, így az AIP Derm teledermatológiai rendszerében lévő vizsgálatát is látni fogják későbbi orvosai.
 4. Utánkövetési vizsgálata esedékes: amennyiben a bőrgyógyász szakorvos úgy látja, hogy a kezelés utánkövetésére van szükség, utánkövetési vizsgálatot ütemezhet be Önnek. Ebben az esetben látni fogja az utánkövetési vizsgálat dátumát, ami alatt egy zöld hátterű “vizsgálat indítása” gombra kattintva tudja elindítani az utánkövetési vizsgálatot. Fontos, hogy ne azonnal, hanem csak a megadott időpontban kezdje el az utánkövetési vizsgálatot. Erről emlékeztető e-mailt is fog kapni. Ez a rendszer biztosítja, hogy monitorozni tudjuk a gyógyulását.
 5. Személyes konzultáció: amennyiben a szakorvos úgy ítéli meg, hogy sürgős, illetve személyes ellátásra van szüksége, személyes kezelést javasolhat. Ilyenkor a területékes illetékes bőrgyógyászhoz kell mennie az orvos által javasolt időn belül. Profil Szerkesztése: ha hibásan adta meg adatait, vagy valamin változtatni szeretne, azt az alkalmazáson belül a fiókom menüpont alatt tudja megtenni. A módosítások után egyszerűen nyomjon rá a módosítások mentése gombra.

Köszönjük, hogy végigolvasta útmutatónkat és szeretettel várjuk teledermatológiai konzultációra!

Amennyiben technikai jellegű kérdése van, kérjük hívja technikai ügyfélszolgálatunkat a 06-1-9995482 számon (ORVOSI kérdésekben kollégáink NEM tudnak információt adni)