Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. június 27.
532799 Összes oltás

Hétszázféle bőrbetegséget – így a bőrdaganatok különböző típusait, de egyes fertőzések és autoimmun betegségek miatt kialakuló bőrelváltozásokat is – képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet ez év januárjától tesztelnek a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján, és amely március 24-től az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők számára az egész ország területéről ingyenesen elérhető. (https://semmelweis.aip.ai/)

Az alkalmazás mögött lévő, többségében az Egyesült Államokban fejlesztett adatbázis több mint 2 millió felvételt tartalmaz különböző bőrelváltozásokról, ezek közül 300 ezer kép esetében minden részletes adat (életkor, nem, az elváltozás testen való elhelyezkedése) ismert. A mesterséges intelligencia ezek alapján ismeri fel, hogy mit „lát” a beküldött képen.

A mesterséges intelligencia által felállított diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá, ugyanakkor a szoftver priorizálja a bejövő eseteket, megadja a differenciál diagnózist, és egy egyszerűen kezelhető felületen teszi a szakember elé. Miután a szakorvos jóváhagyja a diagnózist, többféle kimenet lehetséges:

    • az applikáción keresztül a beteg azt az információt kapja, hogy nincs teendője az elváltozás miatt
    • a szakvélemény mellett elektronikus receptet kap, vagy javaslatot vény nélkül kapható gyógyszerre
    • ha a diagnózis alapján a receptfelíráson túl személyes konzultációra is szükség van, a klinikához tartozó betegek időpontot kaphatnak a szakrendelésre, míg a többi érintettet a területileg illetékes ellátóhelyre irányítják.

Az új rendszerrel a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán korábban elérhető teledermatológiai szolgáltatás magasabb színvonalon és még eredményesebben tud majd működni, hiszen a szakterületen jelenleg legmodernebbnek számító technológia segítségével gyorsan és egyszerűen lehet kiszűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket, több bejövő pácienst lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának az ideje is.

A betegellátásban való használat mellett az eszköz az oktatásban is sikerrel alkalmazható, tanulásra, vizsgáztatásra egyaránt lehetőséget kínál, de kiemelkedő szerepet kap a klinikai kutatásokban is, így például tesztelhetővé válik az is, hogy egy-egy elváltozást milyen eredményességgel ismer fel egy rezidens, egy patológus, egy szakorvos, valamint maga a mesterséges intelligencia.

Az alkalmazást kifejlesztő magyar céggel az egyetem öt évre szóló, hosszú távú kutatás-fejlesztési keretmegállapodást kötött további mesterséges intelligenciára épülő orvostechnikai szoftverek közös fejlesztése és bevezetése érdekében. Az együttműködés keretében a jövőben a bőrgyógyászat után következő terület a kardiológia, ahol az orvosokat segítő döntéstámogató eszköz fejlesztése várható.  

A Semmelweis Egyetem Médiasarok rovatában megjelent cikk ide kattintva érhető el.