REMÉNY

A közhiedelemmel ellentétben a HIV /AIDS járvány nem tűnik legyőzhetetlennek Afrikában, számos afrikai ország sikeres és eltökélt intézkedésekkel elérte, hogy újra emelkedni kezdett az életkilátás, és csökkeni kezdett a frissen fertőzöttek száma. A legtöbb ilyen országban a gazdaság is sokat erősödött az elmúlt 10 évben – igaz, volt is honnan…

A TRAGÉDIA

A HIV világjárvány legnagyobb pusztítását „szülőföldjén”, Afrikában végezte. Különösen a kontinens déli részén jellemző, hogy a lakosság 15-25% -a HIV pozitív. Dél-Afrikának van olyan tartománya, ahol a felnőtt lakosság 40%-a HIV-fertőzött… és pl. Lesotho közel 2 millió lakosából 400 000 úgynevezett AIDS-árva: olyan gyerek, akinek meghalt az anyja (vagy akár mindkét szülője) AIDS-ben… de Zimbabwe közel 13 milliós lakosságából is 1 millió az AIDS-árva.
A vírus Afrikában alapvetően heteroszexuálisan terjed. Az elmaradott egészségügy, és a fellazuló (vagy éppen hagyományosan laza) szexuális normák is segítették a terjedését, de a nem biztonságos vérkészítmények kiterjedt alkalmazása is.
Azonban a kép igen eltérő a különböző országokban, van ahol sikerült fékezni a járványt, van ahol a politikusok ostobasága még fokozta is a terjedését.

Fertőzött felnőttek becsült aránya 2000-ben

ABC-SZABÁLY

’Abstinency, Be faithful, condom” – Önmegtartóztatás, Légy hűséges, kondom! ” – ez a hármas jelszó, ami eddig a legsikeresebbnek tűnik  az afrikai kontinensen (is). Ugandában pl. kimutathatóan évekre lefékezte a járvány terjedését, de más afrikai országokban is működni látszik a dolog. A HIV-vírus ellen ható olcsóbb gyógyszerek terjedése mellett az ABC-szabály hangsúlyozása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az utóbbi években megfordult a katasztrofális trend: a várható élettartam újból növekedni kezdett.
Külön jó jel még, hogy a legtöbb helyen nem következett be az , amitől sokan féltek… A HIV járvány ugyanis teljes gazdasági csőddel is fenyegette az éppen hogy evickélő afrikai országokat.

Az afrikai gyarmatok függetlenné válása nem volt éppen egy gazdasági sikertörténet: a fehér uralom megszűnte után általában mohó és ostoba politikusok váltak diktátorokká, a legtöbb ország gazdasági teljesítménye a gyarmatosítás-korinak a felére zuhant vissza. Azonban a ’90-es évek óta sok helyen megváltoztak a kormányok, és a gazdaság több évtized után javuló tendenciát mutat, és ezt még a HIV sem tudja megtörni: ma már a fekete-afrikai országok teljesítménye meghaladja a 40 évvel ezelőttit… számos ország üzleti negyede akár a világ más tájain is lehetne: bankok, felhőkarcolók… igaz, csak fél  kilométerrel odébb ott a nyomor, de Afrika korántsem az a teljesen reménytelen hely,  mint volt.
Drámaian megváltoztatja a tájat a mobiltelefon is, hiszen korábban sok helyen semmiféle telefon sem volt. Ma már az afrikai fiatalok többsége igyekszik keríteni egyet: noha egy kártyás előfizetésre akár a család jövedelmének 20%-a is elmehet (nem azért, mert olyan drágák a telefontársaságok, hanem mert olyan szegények az emberek). Újabban az okostelefonok is terjednek a tehetősebb családoknál – és azon már internet is van… ez persze a HIV terjedése elleni kampányoknak is segíthet.

Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a nyugati sajtó 15 ével ezelőtti otromba vádja, hogy a katolikus egyház nagyban felelős lenne a HIV járványért, alapvetően hamis (vallási térképen ki is jön, hogy mennyire). Természetesen a kritizálók közül sokak csak arra emlékeznek, hogy „a pápa tiltja az óvszert”, a szorosan kapcsolódó önmegtartózatás, vagy hűség már nem mond nekik sokat…. pedig a katolikus egyház egyáltalán nem azt mondja, hogy „szexelj össze-vissza, csak éppen ne hordj óvszert” …

BOTSWANA: SZOMORKÁS TÖRTÉNETBotswana sokáig Afrika „bezzeg-országa” volt, de sajnos a HIV-járvánnyal nincs éppen szerencséje.
Botswana szinten minden Afrikáról való sablont megcáfol. Az ország 1966-ban lett független, a hatalom rögtön a feketék kezébe került, mégsem volt semmi katasztrófa, sőt!  Az ezt követő 33 évben a világ legggyorsabban fejlődő gazdaságai között volt, nem volt sem háború sem polgárháború, egyedül némi megszorítások miatti zavargást sikerült összehozni, de olyan még európai országokban is előfordult.
A tswana nép nemzetállamának tekinthető, jól menedzselt ország a békének és a jelentős (és az Afrikában szinte egyedülálló módon jól forgatott) gyémántvagyonnak köszönhetően sikeresen fölküzdötte magát egy alulfejlett EU tagállam szintjére (kb. Bulgária vagy Románia), bár a vagyoni különbségek elég nagyok. Ez elképesztő siker egy fekete-afrikai országnak. Érdemes megemlíteni, hogy számos versenyképességi mutatóban Botswana 2008 óta megelőzi Magyarországot…Sajnos az országot még elég fejletlen egészségüggyel érte el a HIV-járvány. A következmény: a felnőtt  lakosság kb. egynegyede HIV pozitív, sőt voltak évek, hogy Botswana volt a leginkább HIV-fertőzött ország a világon (bár könnyen lehet, hogy ők jobban vezették a statisztikát, mint a szomszédok). Megdöbbentő, hogy a tizenévesek között 13% a HIV pozitívak aránya – és ez már jelentős csökkenésnek számít, a ’90-es években még 24% volt…. A társadalom szabályosan ketté szakadt: a HIV-vel NEM fertőzöttek életkilátása európai mértéket érnek el, míg a HIV pozitívak tömegesen haltak meg AIDS-ben.Igaz,  a viszonylag gazdag ország jelentős pénzeket költ az utóbbi évben a HIV-vírust gátló szerek ingyenes adagolására a betegeknek. Továbbá az iskolákban kötelező tantárgy a HIV-AIDS megismerése. Az utóbbi években úgy tűnik, sikerült megtörni a tomboló  járványt, de következményei még hosszan rányomják a bélyegüket erre az amúgy sikeresnek  és békésnek mondható országra.DÉL-AFRIKA: A KURUZSLÓ  POLITIKUSOK ORSZÁGA

A politikusok ritkán tudják rendbe rakni az országot annak lakosai helyett, de rontani rengeteget tudnak rajta….
Míg számos koldusszegény afrikai ország elkeseredett és többé-kevésbé sikeres harcot vív a HIV járvánnyal, addig pont a leggazdagabb afrikai országban, a Dél-Afrikai Köztársaságban az államelnök és az egészségügyi miniszter lobbiztak ezen erőfeszítések ellen, és tagadták, hogy a HIV okozná  az AIDS-et… kissé megdöbbentő.
Dél-Afrika a világ egyik HIV által legjobban sújtott országa. Ezért is keltett saját országában és világszerte meghökkenést, ahogy Thabo Mbeki, a demokratikus Dél-Afrika második köztársasági elnöke nyíltan tagadta, hogy a HIV okozná az AIDS-et, ami szerinte a „nyomor és az elnyomás miatt van, nem a vírus miatt”.

Az összeesküvés-elméletek iránt vonzódó Mbeki szerint az egész csak a nyugati gyógyszergyárak trükkje, hogy minél több pénzt zsebeljenek be a szegény feketéktől. Minisztere még rá is tett egy lapáttal, amikor a HIV elleni gyógyszerek helyett a céklalé ivását javasolta – az AIDS ellen… bár ez legalább nem ártalmas, mint az a népi hiedelem, hogy szűz lánnyal való közösülés elmulasztja a HIV-fertőzöttséget (ami miatt Dél-Afrikában számos tizenéves lányt megerőszakolnak és megfertőznek HIV-vel).
Becslések szerint  az állami vezető ezen hozzáállása kb. 350 000 új fertőzéshez vezethetett…

A hivatalos politikában akkor állt be némi fordulat, amikor a korábbi elnök, Nelson Mandela nyíltan kiállt a gyógyszerek mellett. Mandela fia ugyanis 2005-ben meghalt AIDS-ben,  viszont számos rokonnál számára is látható volt a gyógyszerek jótékony hatása.
A jelenlegi elnök, Jakob Zuma bár nem akadályozza a HIV elleni állami erőfeszítéseket, de nehéz lenne azt mondani, hogy személyesen  jó példával járna elől… Zuma elnök ugyanis már állt bíróság előtt egy HIV-pozitív nő megerőszakolása miatt… A bíróságon a vádlott, azaz a köztársasági elnök, kifejtette, hogy „a nőn kihívó ruha volt”, innentől ez szerinte nem erőszak, és bár tudta, hogy a nő HIV pozitív „de utána megmosakodott”… a Dél-Afrikai újságokban azóta is igen gúnyos kommenteket lehet olvasni róla, és sokan habzó szájjal támadják, hogy „leégeti őket ez az idióta elnök” … hát joggal kritizálják, azt hiszem.

Folytatás következik…