Beteg mondta…
„Nem kaphattam tőle szifiliszt, olyan szép szőke kislány volt!”

Válasz:
Hát… pedig, DE! Szőke, barna, szende szűz, vagy tetkós vadmacska? Tök mindegy. Senkin sem látszik, hogy beteg-e. Ha látszódna, akkor nem lenne kedved szexelni vele, mert csúnya/büdös/kiütéses lenne. (Persze van ilyen is!) Alapvetően ezeknek a kórokozóknak az az érdeke, hogy ne okozzanak tünetet. Ugyanis ilyenkor nyugodtan szállhatnak ágról ágra, mint a madárka a mesében.

Van egy olyan elmélet, ami szerint a szifilisz kórokozója, amikor először Európába került, sokkal agresszívebb volt, mint jelenleg. A fertőzöttek nagy része megnyomorodott, ízületi és izomfájdalmaik voltak, lázasak lettek, és gyorsan meg is haltak. Mindezek mellé pedig olyan feltűnő bőrtüneteik voltak, hogy a legutolsó szembejövő ember is szél ellen meg tudta mondani, kivel nem szabad összefeküdni. Pár év elteltével azonban ezek a nagyon erős tünetek eltűntek a történelmi leírások szerint. Hogy miért? Mert ezek a kórokozók nem tudtak továbbterjedni. Nem volt kire. Viszont egy sokkal alattomosabb mutánsa elterjedt a szifilisznek, amit most is rendszeresen látunk az STD ambulancián. A sok tünetmentes időszakkal, és egy-egy gyors lezajlású, fájdalmatlan, spontán „gyógyuló” tünetekkel járó modern szifilisz.

Egy német kibeszélő-showban láttam egyszer – régen – egy okost, aki közölte a helybéli műsorvezetővel, hogy ő tudja, kinek van HIV vírus fertőzése a diszkóban. A döbbent csend után megkérték, ossza meg a tévénézőkkel a titkot, ami a követező volt: amelyik lány éces, az nem jár szoknyában, mert kiütés (Kaposi szarkomára gondolt valószínű a szentem) van a lábán neki, szóval akkor szoknyás lánnyal nyugodtan lehet gumi nélkül szerelmezni…

Nos, ezért az elméletért nem kapott Nobel díjat, mindenesetre vicces volt.  Egy szó mint száz: nem tudod megmondani senkiről, hogy van-e valami baja. Menjetek el szűrésre, mielőtt elhagyjátok a gumióvszert!