Hogyan hatnak szervezetedre a tudatmódosító szerek?

Jobban megy a szex, ha iszol?
A drogoktól élvezetesebb a szeretkezés?

Tisztázzunk néhány dolgot…

Kezdjük az ALKOHOLlal: az alkohol az idegsejteket (neuronokat) pusztítja, egymással való kapcsolataikat gátolja.  Az idegrendszerünk alapjait képező idegsejtek egymással alkotott láncolata felelős az agy és a gerincvelő normális működéséért, mind a gondolkodásért, mind a mozgásért, reflexekért. Ha az alkohol bejut a szervezetbe, felszívódik a gyomor-bél rendszerből, a vérkeringésen keresztül eljut az idegsejtekig, és károsítja őket, gátolja az egymás között folytatott kommunikációjukat. Így minden olyan mozzanat, gondolat, reflex és viselkedés módosul, amiért az idegsejtek felelősek:

• csökkenti, majd megszünteti a gátlásokat
• a reakciókészség bizonyos mértékig gyorsul, egy határ felett azonban tompít.
• a megfigyelőképesség romlik
• csökken az emlékező-, a tanulási- és ítélőképesség
• csökken az önkritika és az önfegyelem
• megszűnik a kisebbrendűségi érzés, a veszélyérzet.
• jellemző lehet a hangos beszéd, a szónoklás, az éneklés, a vetélkedési hajlam, a birkózás, a verekedés
• az egyensúlyérzék romlik, tántorgás, akadozó beszéd, kettős látás alakul ki.
• alkoholfüggőknél jellegzetes szervkárosodások, gyomorhurut, májkárosodás, hasnyálmirigy gyulladás, idegbántalmak, agykárosodás, szívizom-károsodás, ritmuszavar, valamint pszichózis alakulhat ki

És a szex? Mivel az alkohol csökkenti a gátlásokat, azt hihetnéd, hogy csak jót tehet a szexuális életednek, de sajnos van árnyoldala is az alkoholfogyasztásnak, a részegségről nem is beszélve. A nemi szervek működését és a szexuális élmény tudatosulását is idegsejtjeink koordinálják. Az érzékelés tompul, az szex élvezete csökken, sokkal később érsz el az orgazmusig, fiúknál pedig akár merevedési zavart is okozhat az alkohol. Részegen gyengül a reakcióidő, megfeledkezhetsz a védekezésről, és még csak emlékezni sem fogsz az élményre.
Nagy kockázatot vállalsz, ha kontrollvesztetten mész bele a szexbe ismeretlen partnerrel.


DROGOK: a legismertebb kábítószerekről, hatásaikról, veszélyeikről:
A kábítószerek is elsősorban az idegrendszerre, az idegsejtekre hatnak. Rengeteg természetes eredetű és szintetikus (művi úton előállított) drog létezik.
Használatuk illegális!
Senki nem szereti, ha kioktatják, hogy mit tehet és mit nem. Röviden a tényeket olvashatjátok, amik hozzásegítenek Benneteket a felelősségteljes döntéshez.

CANNABIS (MARIHUÁNA, HASIS)
(FŰ, JOINT, ZÖLD, KENDER, CIGÓ, RAKESZ)

Az indiai kender szárított virágának, magjának, levelének a neve. A hasis az indiai kender gyantájából készül. Hatszor erősebb, mint a marihuána. Egy füves cigaretta annyi rákkeltő anyagot juttat a szervezetbe, mint 5 cigaretta.  Füvezéstől a szívverés felgyorsul, a szívinfarktus kockázata nő, mozgászavarok alakulhatnak ki, álomszerű állapotba kerülhetsz, torzulhat a látásod és a hallásod, a szemeid kivörösödnek, az étvágyad fokozódhat. Hosszú távú használata gyengíti az immunrendszert, így csökkenhet a fertőzésekkel szembeni ellenállásod. Tanulási nehézségek, álmosság, a motiváció hiánya jelentkezhet. Fiúknál merevedési zavart okozhat, lányoknál  megzavarja a menstruációs ciklust. Tévhit, hogy nem okoz függőséget!

INHALÁNSOK
(SZIPKÓ, ZACSKÓZÁS, NEVETŐGÁZ)
Háztartási termékek, mint pl. ragasztók, festékek, hígítók, körömlakklemosó gőzeinek beszippantását jelenti.  Igen veszélye és mérgező anyagok, melyek szívritmuszavart, akár szívrohamot vagy fulladást is okozhatnak. Rendszeres használói elveszíthetik szaglóérzéküket, hányingerük van, orrvérzésük lehet. Máj-, tüdő- és veseproblémák fejlődhetnek ki náluk. A tartós használat izomsorvadáshoz, az izmok erejének csökkenéséhez vezet. Maradandó károsodást okoznak az agyban.

EXTASY
(BOGYÓ, MOSOLY, X, DISZKÓTABLETTA, EKI, SZERELMI TABLETTA)
Bulikban gyakran találkozhatsz velük, összetevőjük eredetileg metilén-dioxmetamfetamin, de sokféle alkotórésze lehet: LSD, kokain, heroin, amfetamin, patkányméreg, koffein, állati féregtelenítőszerek. Leggyakrabban tabletta formájában használják. Az Extasy felpörgeti az embert, hatására nagyon hosszú ideig képes táncolni (ún. rave partikon), felfokozza a színek és hangok érzeteit és felerősíti  az érintéstől és simogatástól kiváltott érzéseket, így fokozhatják a szexuális vágyat, de ez csak egy illúzió! Bulikban, diszkóban nagy veszély az „ekizők” között a kiszáradás a felfokozott mozgás, izzadás mellett.
Az extasy néha olyan anyagokkal van keverve, mint pl. a patkányméreg és halált is okozhat. Maradandó agykárosodást okozhat, főleg az agy  azon területein, amik a tanulásért, alvásért és érzelmekért felelősek.

KOKAIN ÉS CRACK KOKAIN
(KOKSZ, KOKÓ, POR, HÓ)
A kokacserje leveléből kivont kokain por formájú, míg a crack kristály formájú. A kokaint általában az orron át szippantják be, a cracket felhevítik és belélegzik. Rövid ideig tartó erős feldobottságot okoz, melyet súlyos depresszió követ. Izomgörcsöket, magas pulzusszámot okoz. Gyakran nem esznek és alszanak rendesen. Még akkor is dühöt és idegességet okoz, ha már nincs a szer közvetlen hatása alatt. A metamfetamin mellett a kokain okozza a legnagyobb fizikai függőséget. Hosszú távon ingerlékenységet, hangulati ingadozásokat, nyugtalanságot, érzékcsalódásokat, izomgörcsöket. Egyre több és több drogra van szüksége  a használónak ahhoz, hogy csak átlagosan érezze magát. Érdelődés elvesztése az élet egyéb területei iránt. Az agyban és a szívben visszafordíthatatlan károsodás következik be. Nemzőképesség károsodása, terméketlenség.

KRISTÁLY-METH ÉS METAMFETAMINOK
(GYORS, SPINYÓ, SEBESSÉG, JÉG, ÜVEG)
Mesterségesen előállított anyagok, amiket akár halálos összetevőkkel „turbóznak fel” (akkumulátorsavval, csatornatisztítóval, fagyálló folyadékkal).
Hatásai több szakaszra oszthatók: az első az élmény fázisa („flash”), ami a szívverés gyorsulásával, vérnyomásemelkedéssel kezdődik és akár fél óráig is tarthat (a crack kokainnál 2-5 perc). A második fázis az utazás, ami 4-16 óráig is tarthat. A használó erőszakosan okoskodik, félbeszakít másokat, okoskodik, túl nagy figyelmet szentel  jelentéktelen dolgoknak.
A metamfetamint és kristályos formáját (a kristály-meth-et) belélegzik, cigaretta formájában szívják el vagy injekciózzák. Csökkenti az étvágyat, nagyfokú érzékenység, érzékcsalódások jellemzik. A túladagolás görcsökhöz, agyvérzéshez halálhoz vezethet.  Hosszú távon magas vérnyomást, az  agyi erek károsodását okozhatják,  ami agyvérzéshez is vezethet. Agykárosodás és emlékezetkiesés jelentkezhet még azokban is, akik felépültek. Máj, vese és tüdőkárosodást is okoz.

HEROIN
(GYILKOS HÓ, NYALÓKA, HERNYÓ)
Az ópiumhoz és a morfiumhoz hasonlóan a mákgubó nedvéből készül. A tejes, nedvszerű ópiumot először kivonják a mákgubóból, majd az ópiumot finomítják, hogy morfiumot készítsenek, majd ezt tovább finomítva  heroin különböző formáivá. A heroin legtisztább formájában fehér, de szürkés, barnás, rózsaszínes.
Kezdetben feldobottság érzést, a bőr forróságát és a száj kiszáradását okozza,  majd álmosság lép fel, aztán zavaros elmeállapot, émelygés, hányás.
Elvonási tünetei súlyosak: nyugtalanság, csontfájdalom, nagyon kellemetlen érzések. Hosszú távú használatakor a fogak tönkremennek, ínygyulladás jelentkezik, az immunrendszer legyengül, a bőr kisebesedik, légúti megbetegedések lépnek fel. A heroin csökkenti a szexuális tevékenységet képtelenséget okoz az orgazmus elérésére, depressziót vált ki.

LSD
(TRINYÓ, KÉPESLAP, LECSÓ, LEVES)
Az anyarozs nevű gombafajtában található, ami a rozs és más gabonaféléken élősködik. Apró tabletta, zselatinkocka formájában, vagy itatóspapíron, kis kockára vágva árulják. Az LSD nyújtotta élmény fél-másfél órával a bevétel után jelentkezik és kb. 12 óráig tart: kitágult pupillák, a testhőmérséklet emelkedése, csökkent étvágy, álmatlanság, szájszárazság, remegés, rémisztő gondolatok, mélység érzékelésének romlása, időérzék romlása, a tárgyak méretének, alakjának, saját testnek torz érzékelése. Hosszú távú hatása, hogy az „élmény” (flash back) visszatérhet hosszú idővel az után, hogy a drogot bevették.

Első hallásra valóban csábítóan hangzik, hogy az alkohol és a drogok is felszabadítanak, feloldják a gátlásaidat, de ezzel cseppet sem könnyítik meg a szexet, sőt…
Az egészséges szexualitáshoz és élvezetes élményhez fejben is ott kell lenned, ami a tudatmódosító szerek hatalmában nem fog menni.