Néhány fontos és érdekes tudnivalót olvashatsz itt a szifiliszről, vagy bujakórról:

– Szifiliszes fertőzés a szexuális együttlétek partnereire 16-30% eséllyel megy át. Ezért kell az összes partnert visszamenőleg felkutatni és kezelni, akinek volt kapcsolata a szifiliszes beteggel. Ugyanez a szám az oly rettegett HIV vírus esetében 1% körüli!

– A szifilisz eredetéről máig nem tudnak megegyezni a tudósok. Meyer 2002-ben négy lehetőséget vetett fel: 1. a betegség mindig is jelen volt Európában, olyan formában, mint amilyennek ma is ismerjük, 2. jelen volt Európában, és egy nem szexuális úton terjedő baktériumból alakult át, 3. esetleg Afrikából került Európába, vagy – ami a legelfogadottabb elmélet – 4. Kolumbusz hajósai hozták Európába 1492-ben.
– A Karib térségben annyira gyakori a szifilisz, hogy kötelező szűrővizsgálatot vezettek be 2010-ben minden szexuálisan aktív személyben, akinek bármilyen bőr- és nyálkahártya kiütése ill. influenza jellegű tünete van!- Átlagosan a szifilisszel diagnosztizált betegek 75%-ának semmilyen tünete nincs, csak a szűrővizsgálat mutatja a fertőzöttségüket! Ezek az emberek úgy élik a mindennapjaikat, hogy nem is tudnak a fertőzöttségükről!
– A WHO adatai alapján évente 10.6 millió szifiliszes fertőzést diagnosztizálnak világszerte, több mint 90%-ukat a fejődő országokban, és ezen belül 25%-át a Latin-Amerika, Karibi térségben. Évente 2.036.753 terhesség érintett szifilisszel, ez a világ terhességeinek 1.5%-a!
(Forrás: Cruz A. et al.: Secondary syphilis in Cali, Colombia: New concepts in disease pathogenesis. PLOS Negl. Trop. Dis., 2010.4,e690)