Hatályba lépett a „dizájnerdrogok” visszaszorítását célzó rendelet, amely a konkrét szerek mellett az alapvegyületeket felsoroló úgynevezett C listát is tartalmazza.                      

A rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg, és 2012.04.3-ától hatályos.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága januárban közölte, hogy elkészült a nemzeti drogstratégia új – már nem konkrét szereket, hanem az alapvegyületeket tartalmazó – úgynevezett C listája. Zacher Gábor toxikológus az akkor az MTI-nek nyilatkozva üdvözölte a szakma által régóta várt jegyzék elkészültét. Véleménye szerint a C lista elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.

A „dizájnerdrogokat” valamely kábítószernek minősülő, ezért szigorúan ellenőrzött anyag kémiai szerkezetének a módosításával hozzák létre, hogy azok hatásukban az eredeti kábítószerhez hasonlóak maradjanak, de legálisan forgalmazhatók, használhatók legyenek. A kémiai módosítások miatt a rendeletben szereplő listára ezért konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportok is felkerültek.

A „dizájnerdrogok” a tilalmazás szempontjából a kábítószerekkel azonos megítélés alá essenek, mert csak így akadályozható meg ezeknek az anyagoknak az ellenőrizetlen forgalmazása és terjesztése. Az ilyen anyagokkal engedély nélkül végzett tevékenység akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

forrás: origo.hu