1984-ben merész kijelentést tett az akkori illetékes az USA részéről, miszerint az AIDS elleni oltás 2 éven belül elérhető lesz mindenki számára. Nyilvánvalóan ekkor még nem ismerték a vírus természetét és támadási pontjait rendesen, amelyek azóta is folyamatos kutatás tárgyai. Hát, jelenleg 2012-t írunk, de még mindig csak elméletben beszélünk erről a megelőzési módszerről.

2009  óta egyre inkább úgy tűnik,hogy lesz megoldás erre a problémára. Ekkor hozták létre, és próbálták ki 16000 felnőtten, Thaiföldön, az RV144 nevű oltóanyagot, ami igen jó eredményeket hozott. Azóta egyre hatékonyabb vírus ellenes ellenanyagokat hoznak létre. Sajnos, mivel a HIV vírusa állandóan változik, és ráadásul a védekező rendszerünket támadja meg elsősorban, olyan az esélyünk ellene, mint bekötött szemmel egy mozgó célpontot eltalálni a céllövöldében, az akkurátusan elhajlított csövű légpuskával: nem lehetetlen, de nehéz.

Szerencsére a már bevezetett kombinációs kezelés miatt a HIV vírus fertőzés már nem halálos betegség. A járvány a csúcsát 1997-ben érte el, azóta 21%-os csökkenést írtak le az új fertőzések számában, ami többek között köszönhető volt a korai stádiumban bevezetett kezelésnek, a körülmetélés elterjedésének, és a terhességi fertőzések megelőzésének. Jelenleg 34 millió ember fertőzött világszerte, 2010-ben 2,7 millió új fertőzést jelentettek, szóval még mindig az oltásban van a reményünk.

Az új oltóanyagok leginkább az immunrendszert célozzák meg, és készítik fel a HIV vírus felismerésére, és megölésére. Természetesen ezek megelőző oltások lennének. Kifejezetten a HIV vírus ellen kifejlesztett ellenanyagok egyelőre nem jöhetnek szóba, mivel nem tudják követni azt a gyors mutálódást, amire a vírus képes.

http://news.yahoo.com/scientists-see-aids-vaccine-within-reach-decades-140323401–finance.html