A bakteriális vaginosis (BV) nagyon gyakori állapot. A normál flóra felborulásával, ha a hüvely pH vegyértéke lúgos tartományba kerül, az ott élő baktériumok fel tudnak szaporodni, és igen kellemetlen, halszagú, szürkésfehér nyúlós folyást okoznak.

Sokszor ehhez fájdalmas vizelés, felfázásos panaszok is társulnak. Azoknál tud kialakulni ez az állapot, aki uszodába jár, feleslegesen használ tampont vagy tisztasági betétet, napi szinten hüvelyt öblít / irrigál, vagy nagyon sokat szexel.
Egyes antibiotikumok szintén elpusztítják a normál flórát és bakterialis vaginosishoz vezetnek. Tehát ez nem egy nemi úton terjedő betegség, hanem a hüvely saját baktérium egyensúlyának felborulása.
/.hu/article/14/Bakterialis-vaginosis/2

Eddig sem szerettük a kellmetlen tünetei miatt ezt az állapotot, sőt terheseknél akár koraszüléshez is vezethetett, tehát a kezelését mindig erőltettük. A University of California-San Francisco kutatása alapján viszont egyéb hozománya is lehet egy BV-nek. A BV mellett 60%-al megnő a nők esélye a HIV vírussal való fertőzésre, és a HIV fertőzött nők háromszoros eséllyel adják át partnerüknek a vírusfertőzést. Az ok egyelőre ismeretlen.

Nem növekszik ugyan meg a nyálkahártyáról, vagy a női hüvelyváladékból kimutatott HIV vírus szám, azonban a BV által keltett gyulladás szerepet játszhat a fertőzés átvitelében.
http://news.yahoo.com/bacterial-vaginosis-increases-female-male-hiv-transmission-risk-210607862.html