A kardiológiai diagnosztikai vizsgáló évtizedek során az EKG-laborból alakult ki. Manapság már számos nem invazív kardiológiai diagnosztikai vizsgálat végzésére van lehetőség Klinikánkon. A fekvő és a járó betegek EKG, terheléses EKG, Holter-EKG, szív ultrahang (echocardiographia) vizsgálata speciális rendelői vérnyomásmérése és 24-órás ambuláns vérnyomás-monitorozása végezhető el. A kivizsgálás eredményeként nagy biztonsággal megerősítjük, vagy kizárjuk a szívbetegség jelenlétét, illetve pontosan meghatározzuk a betegséggel kapcsolatos állapotot és a szükséges tennivalókat.

Kérjük: tartsa készenlétben a TAJ-kártyáját, vagy a beutalóját, mert a vizsgálat dokumentálása ezekkel a dokumentumokkal gördülékenyen történik.

Megközelítés: A kardiológiai diagnosztikai laboratórium az “A” épület I. emeletén található meg, mentesített útvonalon két irányból lifttel elérhető a Belső Klinikai Tömb udvaráról.

Telefon: 459-1500, 266-0926 mellék: 55508

Leletezést végző orvosok:
Dr. Nagy Viktor (EKG, terheléses EKG, Holter-EKG, szív ultrahang, ABPM)
Dr. Bencze Ágnes (szívultrahang, EKG)
Dr. Menyhárt Orsolya (szívultrahang, EKG)
Dr. Nádházi Zoltán (EKG, terheléses EKG)
Dr. Kónya László (EKG, terheléses EKG)

Asszisztens:
Kiss Gabriella

EKG-vizsgálat: 8 h 30-12 h között, előzetes bejelentkezés nélkül, érkezési sorrendben történnek a vizsgálatok. Beutalót a Klinika és a Belső Klinikai Tömb orvosai adnak. Minden heveny rosszullét esetén a vizsgálatot soron kívül sürgősen elvégezzük. A leletet a beteg azonnal megkapja. A vizsgálattal kapcsolatos további tájékoztatás… (1)

Terheléses EKG: az EKG-rendelés után általában 12 órakor kezdődik a vizsgálat, futószalag-terhelés történik. Csak előjegyzés alapján végezzük a vizsgálatot, a Klinika és a Belső Klinikai Tömb orvosai jegyzik elő a betegeket a vizsgálatra. A beteg a leletet azonnal megkapja. A vizsgálattal kapcsolatos további tájékoztatás… (2)

Holter-EKG vizsgálat: 8 h-8 h 30 között helyezzük fel, illetve vesszük le az elektródokat és készíti el a számítógép az adatok elemzését. Csak előjegyzés alapján végezzük a vizsgálatot, a Klinika és a Belső Klinikai Tömb orvosai jegyzik elő a betegeket a vizsgálatra. A beteg a leletet általában azonnal megkapja, de előfordul, hogy a számítógépes eredmény orvosi hitelesítése hosszabb időt vesz igénybe. A vizsgálattal kapcsolatos további tájékoztatás… (3)

Szívultrahang vizsgálat (echocardiographia): 8-16 h között. Előjegyzés alapján végezzük a vizsgálatot, a Klinika és a Belső Klinikai Tömb orvosai jegyzik elő a betegeket a vizsgálatra. Minden heveny rosszullét esetén a vizsgálatot soron kívül, sürgősen elvégezzük. A beteg a leletet azonnal megkapja. Az echocardiographiás részleget a Magyar Kardiológusok Társasága akkreditálta. A vizsgálattal kapcsolatos további tájékoztatás… (4)

24-órás ambuláns vérnyomás-monitorozás (ABPM): 8 h-8 h 30 között helyezzük fel, illetve vesszük le a készüléket és készíti el a számítógép az adatok elemzését. Csak előjegyzés alapján végezzük a vizsgálatot, a Klinika és a Belső Klinikai Tömb orvosai jegyzik elő a betegeket a vizsgálatra. Miután az orvos hitelesítette a vérnyomásgörbét, a beteg a leletet azonnal megkapja. Az ABPM vizsgálatot a Magyar Hypertonia Társaság Klinikánkon működő Felnőtt Regionális Központjának szakemberei értékelik. A vizsgálattal kapcsolatos további tájékoztatás… (5)


(1)

Az EKG vizsgálat végzéséhez a csuklókat, bokákat és a mellkast szabaddá kell tenni. Ezekre a területekre a szív összehúzódásakor-elernyedésekor keletkező elektromos feszültségeket rögzítő elektródákat helyezünk. A bőr és az elektródák közötti jobb elektromos vezetést vízzel, vagy elektrogéllel biztosítjuk. Az elektródák a mérőkészülékhez csatlakoznak, amely lehet különleges, módosított bemenettel rendelkező számítógép, vagy a vizsgálatra végzésére kifejlesztett EKG vizsgáló készülék. A beteg a vizsgálat során hanyatt fekszik és a technikai hibák elkerülése érdekében nem mozog, nem beszél és légzése is felületes. Megkérhetjük alkalmanként arra is, hogy rövid ideig tartsa vissza a légvételt.
A vizsgálatokat általában modern számítógépes technikával végezzük, ennek során a számítógép raktározza az EKG-görbéket és lehetőségünk van arra, hogy a több év során kialakult adatbázisból előhívjuk a betegek korábbi EKG-görbéjét és összehasonlítsuk azok formáját, esetleges változását a frissen végzettel.
A vizsgálat előtt helyes, ha néhány percet pihen a beteg, mert így kiküszöbölhető a fizikai terhelésre (lépcsőzés stb.) esetleg fellépő EKG-módosulás.
A vizsgálat fájdalmatlan, és veszélytelen.

Mit tudunk meg az EKG vizsgálat során? Megismerjük a szívritmuszavarokat, a szív ingerületvezetési zavarait, a szív alaki – (pl. megnagyobbodás, szívizomelhalás stb.), vagy funkcionális (oxigénhiány stb.) változásait, a szervezet sóegyensúlyának változásait. Ezek a változások ugyanis jellegzetes EKG-eltérésekkel járnak. Ezeket az eltéréseket minden orvos felismeri, de egyes különleges eltéréseket a kardiológus szakemberek másoknál nagyobb biztonsággal értékelik.

Carotis megnyomás: A kezelőorvos külön kérésére sor kerülhet EKG-monitorozás során a nagy nyaki artériák megnyomására. Ezzel a szív elektromos tevékenységének a lelassulását, vagy rövid ideig tartó szívmegállást provokál az orvos. A vizsgálatot csak akkor végezzük el, ha a kezelőorvos ezt külön kérte, mert összefüggést keres a kórelőzmény rögzítése során jelzett panaszok és egy esetleges szívritmuszavar között.
A vizsgálat során a nyak megnyomása kellemetlen, ritkán fájdalmas lehet, a megszédülést érezhet, elhanyagolható számú esetben rövid eszméletvesztés is provokálódhat. A nyaki ereken levő meszes felrakódások a nyak megnyomásakor leszakadhatnak és agyi keringészavart okozhatnak, ezért a vizsgálat előtt gondos betegvizsgálatra van szükség, amely esetenként a nyaki erek ultrahangos vizsgálatát is magában foglalja.

Hasznos weboldal: https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrokardiográfia


(3)

A Holter-EKG vizsgálat során 24 órán keresztül rögzíti egy kis hordozható készülék a szív elektromos tevékenységét.

Előkészületek: A mellkas szabaddá tétele után az asszisztens speciális antiallergén lemosóval átdörzsöli a bőrt. Az előkészületek során szükség lehet több helyen a bőr szőrtelenítésére, ezért kérjük, hogy a kifejezetten szőrös mellkasú betegek hozzanak magukkal borotvát. A beteg mellkasára ezután számos öntapadó elektródát rögzítünk és a nyakra akasztunk egy nagyobb gyufásdoboz nagyságú könnyű készüléket, amelyet a beteg nevére programozunk.

Kérjük, hogy a beteg rögzítse a különböző napszakokra eső fizikai aktivitását és esetleges mellkasi panaszait.

Tapasztalatunk szerint a mellkasra felvett műszálas ruha a rögzített EKG-görbét zajossá és nehezen értékelhetővé teszi, ezért kérjük betegeinket, hogy a mellkason csak természetes anyagból készült ruhát hordjanak a vizsgálat során.

Értékelés: A rögzített EKG-görbét számítógépbe olvassuk, majd a készülék elvégzi az automatikus értékelést. Ezután a vizsgáló orvos részletesen átnézi a görbét és felülvizsgál minden a számítógép által jelzett különleges eseményt. A beteg esetleges panaszai alatt rögzített EKG-t is ellenőrzi. Ezután a különleges eltéréseket kiemeli, rögzíti, kinyomtatja és odaadja a betegnek (vagy a beküldő orvosnak). Végül összefoglaló leletet készít és azt is dokumentálja. Ez a folyamat hosszú is lehet, akár egy-két óra hosszat is tarthat. Amennyiben az orvos elfoglaltsága azt nem teszi lehetővé, akkor a lelet közlése csak egy megbeszélt későbbi időpontban lehetséges.

Mit tudunk meg a Holter-EKG vizsgálat során? A beteg panaszai ritkán esnek arra a rövid időtartamra, amikor az eseti EKG-vizsgálat történik. A vizsgálat jelentősége az, hogy a mindennapos megszokott élettevékenység közben történik és amennyiben a beteg bármikor valamilyen szívműködésre visszavezethető panaszt érzett, akkor a regisztrátumban az visszakereshető. Tehát vizsgálható a panasz időpontjában végzett EKG, és összefüggés kereshető a panasz és az EKG görbe formája között. Általában szívritmuszavar és koszorúér görcs jelenlétére ad információt.

A Holter-EKG veszélytelen és fájdalmatlan vizsgálat.

hasznos weboldal:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kardiológia
https://en.wikipedia.org/wiki/Holter_monitor
https://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Holter