Kedves Olvasó!

Tisztelettel üdvözöljük a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. Belgyógyászati Klinika honlapján.

1889-ben alapított Klinikánk az elmúlt több mint egy évszázad alatt a hazai belgyógyászat művelésének egyik kiemelkedő intézményévé vált. Klinikánk mind a fekvő- mind járóbeteg ellátásban, az oktatásban és tudományos kutatásban is meghatározó szerepet játszik.

Fő betegellátási profiljaink a hormonrendszer és anyagcsere működészavaraihoz kapcsolódó kórképek (endokrinológia, diabetológia), a gyomor-bélrendszeri betegségek (gastroenterológia) és az ehhez kapcsolódó májbetegségek (hepatológia), valamint az immunológia, kardiológia és onkológia. E profilokban mind fekvőbetegek kezelésében, mind járóbetegek ellátására szakosodott ambulanciák révén veszünk részt.

Klinikánk Radiológiai részlegén új digitális röntgengép, korszerű ultrahang vizsgálatok érhetőek el. Osteodensitometriás laboratóriumunkban a csontok, echocardiographiás laboratóriumunkban a szívműködés ultrahangos vizsgálatára van lehetőség. Hetente egy alkalommal onkológiai bizottság (Onkoteam) ülés van Klinikánkon, ahol a daganatos betegek kezelésének, kivizsgálásának kérdéseit képzett szakemberek véleményezik.

Több, a honlapon bemutatott kutatócsoport dolgozik Klinikánkon, amelyek magas színvonalú kutatómunkát végeznek a betegségek diagnózisa, kialakulási mechanizmusai, illetve a szóba jövő új terápiás célpontok azonosítása terén. Számos tudományos diákköri és PhD hallgató dolgozik Klinikánkon, akik hazánk tudományos utánpótlásának meghatározó szereplőivé válhatnak.

Klinikánk több száz orvostanhallgatót oktat a Semmelweis Egyetem magyar, angol és németnyelvű évfolyamain. Az egyetemi (graduális) képzés mellett a rezidens és szakorvosképzésben is kiemelkedő szerepet játszik. Az orvosok képzése mellett a nővérhallgatók és dietetikusok képzésében is részt veszünk.

Örömmel látjuk Klinikánkon mind a gyógyulni vágyókat, mind a tanulni vágyó orvostanhallgatókat, szakorvosjelölteket és kollégákat, valamint a tudományos munka iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat és kollégákat. Honlapunkat folyamatosan frissítjük, hogy minél naprakészebb információkat nyújtson olvasóinknak.

Dr. Igaz Péter
klinikaigazgató
egyetemi tanár, az MTA doktora