Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. január 26.
19283 Összes oltás
7797 Beoltott Semmelweis Polgár

A 70, 65, 60 és 50 éve végzettek vehettek át rubin, vas, gyémánt és arany díszoklevelet Dr. Szél Ágoston rektortól és Dr. Hunyady László dékántól az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) ünnepségén, ahol 292 jubilánst köszöntöttek.

RS37367_TZ_20151017_038-scrDr. Szél Ágoston megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a jubileumi díszoklevél-átadó a mester és tanítvány közötti kapcsolat ünnepe, így a legszebb, legbensőségesebb egyetemi rendezvények közé tartozik, mely a mesterek tiszteletéről szól.

Dr. Hunyady László dékán ünnepi beszédében kiemelte: ezen a napon a kar és az egyetem a korábbi tanítványai előtt tiszteleg, akiknek megköszöni eddigi munkáját. Az itt megjelentek több mint fél évszázadot áldoztak arra, hogy beteg embertársainkon segítsenek, tanítsanak, vagy a természeti titkainak megismerését szolgálják – tette hozzá. A dékán szólt arról, hogy a jubilánsok az egyik legszebb, de legnehezebb hivatást választották, ami nem csak szolgálat, hanem megfizethetetlen áldozat is. Nem könnyű időben gyakorolták szakmájukat, hiszen az elmúlt több mint fél évszázad során a hazai betegellátást állandó alulfinanszírozottság jellemezte. A magyar egészségügy színvonala azonban még így is magasra értékelhető nemzetközi szinten is, ami az Önök és pályatársaik áldozatos munkájának köszönhető – emelte ki.

RS37371_TZ_20151017_078-scrDr. Hunyady László kitért arra is: a Semmelweis Egyetem rangsorokon elért eredménye mutatja, hogy a régió legjobbjai közé tartozik, azonban nem dőlhetünk hátra, mert a magyar egészségügy komoly problémákkal küzd. Ezek közül kiemelte az orvosok elvándorlásának veszélyét, mellyel megszakad a tudás és tapasztalat átadásának láncolata, ami a magyar egészségügy szakmai színvonalának garanciája. A tapasztaltabb orvosok tudják az empátiára is megtanítani a fiatal orvosokat, melynek óriási jelentősége van a gyógyításban, hiszen a gyógyulást nagyban segíti, ha a betegek érzik a törődést – mutatott rá.

RS37403_TZ_20151017_269-scrA jubileumi díszokleveleket Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Hunyady László dékán adta át. Ezt követően az arany díszokleveles orvosok nevében Dr. Pénzes István szólt, aki kiemelte: a díszoklevél és az ünnepség megszervezése annak a megerősítése, hogy az alma máter számon tartja egykori hallgatóit. A professzor a maradandó élmények mellett felidézte egykori kedvenc tanáraik névsorát is, akiktől megtanulták a hippokratészi eskühöz méltó orvosi hivatás gyakorlását. Mint mondta, a most jubiláló évfolyamok helytállása is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar orvostudomány és betegellátás európai színvonalú.

A gyémánt díszokleveles orvosok nevében Dr. Sitkéry Iván mondott beszédet, aki kitért arra, hogy sokféle karriert futottak be, de szakmai ismereteik mindenütt megállták a helyüket, kiváló, iskolateremtő professzoraik pedig mára a magyar orvostörténet nagyjai, akiknek emlékét tisztelettel őrzik.

Dr. Szél Ágoston rektor az ünnepséget egy Pázmány Péter idézettel zárta: „csak az gyönyörködhetik tanítványaiban, aki mestereit tisztelte.

Dobozi Pálma

További fotók az alábbi linken érhetők el: https://semmelweis.hu/hirek/2015/10/19/csaknem-300-an-vehettek-at-jubileumi-diszoklevelet-az-altalanos-orvostudomanyi-karon/