Nyilvános beszéd és előadástechnika

A prezentációkészítéshez hasonlóan a nyilvános beszéd is egy olyan terület, amellyel legkésőbb szakdolgozatod prezentálásakor, de akár már egy TDK konferencián is találkozhatsz, még az egyetem alatt – későbbi karriered során pedig bármikor szembe jöhet egy szituáció, ahol nagyobb csoport embert előtt kell hosszabb ideig beszélned. Az előadás vagy beszédtartás az egyik legrettegettebb kihívás sokak számára, pedig ennek is megvan a nagyon is kiismerhető és tanulható technikája, amellyel biztonsággal felkészülhetsz, egyben elkerülheted a leggyakoribb buktatókat és bakikat. Mivel szinte bármilyen helyzet egy csapásra átalakulhat nyilvános beszéddé, így ez talán az egyik legfontosabb készség, amivel rendelkezhetsz – ha pedig akár egy kicsit is értesz hozzá, hatalmas értéket tudhatsz magadénak.

Autogén tréning

A mai értékrend egyik szerencsés iránya, hogy egyre inkább újra előtérbe kerül a nyugalom és kiegyensúlyozott életvitel. Nem akkor leszel jó dolgozó vagy vezető, ha folyamatosan túlhajszolt és ezért ingerlékeny vagy – sőt, a legtöbb munkahelyen éppen azokat keresik, akik extrém helyzetekben is megőrzik hidegvérüket és jól viselik a stresszt. Ha valahol, akkor az egészségügyben ez fokozottan igaz. A mai felsővezetők egyre nagyobb hányada használ relaxációs eszközöket; az autogén tréning pedig bizonyítottan eredményes, emellett pedig könnyen tanulható technika.

Szakdolgozatírás

Tanulmányaid során előbb-utóbb eljutsz ahhoz a ponthoz, amikor szakdolgozatot kell írnod – és ezt követően nagy eséllyel ahhoz is, amikor rájössz, hogy a szakdolgozat tájékoztatók nem adnak teljes körű útmutatást ahhoz, hogyan írd meg a dolgozatot. Ezt a műhelyt azért hívtuk életre, hogy ne Neked kelljen kitalálni a szakdolgozatírás leghatékonyabb módját; hogy az írás során ne ess bele olyan hibákba, amelyeket egyszerű tervezéssel elkerülhetsz. Ehelyett a lehető legkevesebb idő alatt a lehető legjobb dolgozatot írd meg.

Temperamentum – DISC alapú személyiségtípusok

Mára egyértelmű, hogy minél jobban ismered a saját működésed – annál inkább előnyben vagy az élet szinte bármely területén. A logika egyszerű: ha megérted, milyen helyzetek és kihívások okoznak neked nehézséget és miért, akkor jó eséllyel változtatni is tudsz magadon, hogy jobban teljesíts ezen szituációkban. Ez egy hosszú és sokszor kemény folyamat, de gyakorlatilag minden esetben megéri: hiszen magadról tanulsz és ezt a tudást életed végéig hasznosíthatod. A folyamat első lépése tehát az önismeret, amelynek egyik legnépszerűbb és legjobb eszköze a DISC személyiségteszt. Műhelyünkön betekintést nyerhetsz ezen teszt rendszerébe – egyúttal pedig saját működésedbe is.

Fókuszban a boldogság

Egy nehezen megfogható téma, gyakorlatiasan, mellébeszélés nélkül. Műhelyünk olyan tudással szeretné felruházni résztvevőit, amellyel azok hétköznapi életükben olyan döntéseket hozhatnak, melyek egy kiegyensúlyozott, harmonikus állapot felé vezetnek. Ezt úgy hívjuk, boldogság. Egy nehezen megfogható témát szeretnénk tudományos kutatásokra alapozva megfoghatóvá tenni. Az interaktív műhely jelentős részét saját-élmény gyakorlatok töltik ki.

Újraélesztés

Minden egészségügyben dolgozónak ismernie kell az alapszintű újraélesztést – bárhol, bármilyen szakmában is helyezkedik el. Bár a Semmelweisen szinte mindegyik szakon találkozunk az újraélesztés technikájával, egy éles helyzetben a hallgatók többsége nagy eséllyel vétene hibákat a megvalósításban. Ez nem az egyén hibája: kutatásokkal igazolták, hogy még a betegellátásban aktív dolgozóknál is körülbelül fél évente (!) ismételni kellene az újraélesztés oktatását ahhoz, hogy naprakészen, magabiztosan tudják alkalmazni azt, szükség esetén. Ezért minden egyetemi hallgatónak indítunk egyalkalmas újraélesztés kurzust az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika oktatóinak segítségével!

Jog-os önvédelem

Hogyan védhet meg egy jól kitöltött ambuláns lap a pereskedéstől, kit véd a tájékoztatáson alapuló belegyezés követelménye és milyen hétköznapi rutinok óvhatnak meg a sürgősségi ellátás, a teljesíthetetlen időbeosztások vagy az egészségügyi intézmény általános túlterheltsége miatt elkerülhetetlen jogvitáktól? Technikák és gyakorló feladatok az egészségügyi ellátás mindennapi tevékenységeinek biztonságos és jogszerű folytatásához.

Milyen selfie-ket készít az okos pályakezdő

Online és offline profil építése már az egyetem alatt, önéletrajzoktól a közösségi médián át az állásajánlatokig. Az előadás egy újfajta megközelítése szakmai éned menedzselésének és az önéletrajz írásnak. A tipikus offline önéletrajz írás mellett az online megjelenésre is nagy hangsúlyt fektet az előadó, mivel az utóbbi egyre nagyobb szerepnek örvend az álláskeresők és munkáltatók világában. Azaz: hiába írsz jó önéletrajzot, ha az online világban nem fordítasz figyelmet a megjelenésedre!

Gépírás tanfolyam

A számítógépen való gépelés mára elválaszthatatlan eszköze lett a mindennapoknak és a munkának is. Bár egyértelmű, hogy szinte mindenkinek tudnia kell gépelni a munkájához, meglepő mértékben elenyésző azok száma, akik energiát fektetnek abba, hogy fejlesszék gépelési képességüket. Pedig ennél evidensebb módon hasznos tudás kevés van, és a képlet pofonegyszerű: minél gyorsabban gépelsz, annál gyorsabban végzel az adott feladatoddal. Az időnél pedig (különösen az egészségügyben) kevés értékesebb dolog van – ezért sem mindegy, hogy a rengeteg feladatod mellett kínkeserves pötyögéssel viszed majd be a számítógépbe az információt, vagy gond nélkül, villámgyorsan.

Excel tanfolyam

Microsoft Excel, napjaink legnépszerűbb táblázatkezelője, amely napi szintű adminisztrációnak, tervezésnek, elemzésnek, folyamatfigyelésnek elengedhetetlen eszköze. A képzés célja a táblázatkezelés alapfogalmain, az alapvető számítási műveletek és az általánosan használt függvények megismerésén túl további lehetőségek megismerése. A képzésben résztvevők később saját maguk képesek lesznek arra, hogy az Excel ismereteiket maguk bővítsék. A tanfolyam célja, hogy a kezdetektől a középhaladó szintig eljuttassa a részvevőket. Az elmélet 20%, a gyakorlat 80%-os súllyal szerepel a programban.

 

Megértésorientált kommunikáció tréning

Az egyik leggyakoribb hallgatói hiba vizsgaszituációban, hogy a vizsgázó nem érti meg a tanár kérdését; annyira magára figyel és arra, hogy mit akar elmondani, hogy azt sem veszi észre, hogy valójában mit szeretne hallani a vizsgáztató. Ez a helyzet tipikus példája annak, amikor egy kommunikációs (vagy éppen konfliktus-) helyzetben magadra, de legalább is a helyzetre és a feladatra figyelsz inkább, és nem arra, aki a kommunikáció másik oldalán áll. Nagyon nehéz felülemelkedni ilyen helyzetben, és szélesebb külső fókusszal ránézni a helyzetre és a „másik félre” – aki viszont képes erre, sokszor olyan megoldást vehet észre, ami meglepően gyorsan megoldja az eredeti nehézséget. Ezt nevezzük megértésorientált kommunikációnak – a Fontanus Központi egyedi fejlesztésű képzése pedig gyakorlati eszközöket ad e rendkívül értékes technika elsajátításához.

Karriertervezés az egészségügyben

Hogyan tervezed a jövőd? Szeretnél támpontokat, visszajelzéseket kapni fontos döntéseid előtt? Ha a kérdés felkeltette érdeklődésed, a karriermenedzsment workshopon a helyed. Az egészségügy napjainkban folyamatos és nagyon komoly terhelés alatt áll, de ebben az időszakban is az tud megfelelően helytállni, aki önmagával egyensúlyban áll. Ebben a 4 órás workshopban a tudatos életút tervezésére, szervezésére, az ehhez szükséges lépésekre tekintünk rá, kiszakadva a hétköznapi nehézségek, akadályok mókuskerekéből. Fókuszban az egyéni értékek, célok és motivációk lesznek, mindenki önmagán dolgozhat ebben a keretrendszerben.

 

 

Tanulásmódszertan

Ez a tréning lehetőséget biztosít arra, hogy kialakíts egy egyéni, hatékony tanulási stratégiát. Feltérképezi az erősségeket, konkrét eszközöket és praktikákat nyújt.
Elsősorban gólyáknak ajánljuk.