Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Exkluzív interjú

Dr. Constance Putnam Semmelweis-kutatóval

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank

Sikeres előadás tartott Semmelweis amerikai szemmel címmel egyetemünk Baráti Körének közelmúltbeli estjén Constance E. Putnam orvostörténelemre és orvosi etikára specializálódott független kutató és író. A massachusettsi Concord városban élő szakembert szereplése után interjúra kértük. Íme a beszélgetés szerkesztett, rövidített változata:

– Hogyan jutott el Önhöz Semmelweis Ignác híre?

– Egy amerikai orvos – Oliver Wendell Holmes – 1843-ban foglalkozott a gyermekágyi lázzal. Ő nagyon híres Amerikában. Érdekelt engem a Holmes és Semmelweis hírneve közötti hasonlóság, illetve különbözőség. Azon kívül, mint orvostörténész, szerettem volna Bécsbe és Budapestre utazni. És akkor miért ne legyek Semmelweis-kutató?

– Milyen kutatásokat végzett Semmelweis-szel kapcsolatban, és hogyan vélekedik róla, az ismertségéről?

– Ahogy tapasztaltam sokan, még Magyarországon is, keveset tudnak Semmelweisről. Munkája ismert, fontossága is, de az egész történetet nem ismerik. Semmelweist nem értették meg kortársai, kollégái. A kézmosással, -fertőtlenítéssel kapcsolatos munkája, elmélete széles körben ismert az orvosok és az ápolók körében. De az átlagember semmit sem tud róla, csak élete tragédiájáról hallott.

– Mik a további tervei? Mely irányban folytatja tovább a kutatást?

– Úgy gondolom, hogy fontos és érdekes ismerni Semmelweis életét, s elméletét felderíteni, de ismerni kell társait és barátait is. Ezért most kutatásokat végzek több magyar orvossal, így például Balassa Jánossal, Markusovszky Lajossal, Lumniczer Sándorral és Hirschler Ignáccal kapcsolatban is.

– Az interneten olvastam Hospice or Hemlock című könyvéről. Mondjon néhány gondolatot erről a művéről.

– Ez egy teljesen más téma! A Hospice or Hemlock? Searching for Heroic Compassion (Praeger, 2002) nagyon komoly könyv arról a kapcsolatról, ami az orvosok és a haldokló betegek között van. Nehéz kérdés, de mindenki meghal valamikor és jó, ha előre gondolunk erre a tényre. Ezért, nézetem szerint, fontos ez a munkám.

Constance Putnam elfogadható magyar nyelven olvasta fel előadását a Baráti Körben és válaszolt kérdéseinkre. Tiszteletre méltó, hogy megtanult magyarul.

Honti József dr.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk