Az urológia legaktuálisabb kérdéseit vitatták meg az Európai Urológus Társaság 15. Közép-európai kongresszusán (Central European Meeting), melyet idén október 2-4. között rendeztek meg Budapesten az Urológiai Klinika közreműködésével.

urologiaA megnyitón Dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója köszöntötte a résztvevőket, egyúttal kiemelte: megtiszteltetés, hogy 2001, majd 2006 után immáron harmadízben Budapesten rendezik meg az eseményt.

A közép-európai rendezvény az Európai Urológus Társaság legrégebb óta, rendszeresen megrendezett kongresszusa, melyre idén 32 országból több mint 400 résztvevő érkezett, Argentínától az Egyesült Államokig. A háromnapos konferencián több mint 50 előadás hangzott el és az összességében 247 elfogadott absztrakt közül 180 posztert mutattak be. Közép-Kelet Európa legismertebb szakemberei osztották meg egymással legaktuálisabb eredményeket.

urologia4Az előadások sorát Dr. Romics Imre nyitotta meg „A magyar urológia európai hatása” című történelmi áttekintésével. Ezt három uro-onkológiai szekció követte, melyek során az előadók új megvilágításba helyezték a modern uro-onkológia legfrissebb ismereteit. Ali Gözen (Heilbronn, Németország) a prosztatarák radiológiai, Peter Radziseweski (Varsó, Lengyelország) pedig a biokémiai markerek általi diagnosztikájáról tartott előadást. Günter Janetschek (Bécs, Ausztria) a radikális prostatectomia során végzett nyirokcsomó-eltávolítás legújabb megoldásairól, Herbert Lepor (New York, USA) pedig a robot asszisztált prostatectomia előnyeiről és hátrányairól beszélt. Ezt követően – a szekció zárásaként – Marek Babjuk (Prága, Csehország) a BCG kezelést követően recidiváló hólyagtumor terápiás algoritmusáról szólt előadásában, míg T. Smrkolj (Ljubljana, Szlovénia) a cystectomiát helyettesítő lehetséges sebészeti megoldásokról számolt be.

urologia3A második nap ESU (European School of Urology) kurzuson vehettünk részt, ahol az urogenitális infekciók modern szemlélete volt a téma. Ezt egy urodinámiás szekció követte, ahol a hiperaktív hólyag-szindróma legújabb kezelési megoldásairól (R. Zachoval, Prága, Csehország) és a stresszinkontinencia sebészeti kezelésének nehézségeiről (R.I. Stoica, Bukarest, Románia) esett szó. A kongresszus különlegessége, hogy idén első ízben videó bemutatásokkal is gazdagodott a tudományos ismeretátadás.

A vesekövesség szekción belül „hands-on trainingre” is sor került, ahol az Urológiai Klinika szakemberei (Dr. Nyirády Péter, Dr. Szendrői Attila, Dr. Horváth András, Dr. Tordé Ákos) tutorként működtek közre.

urologia2A kongresszus harmadik napjának tudományos programját a Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetője, Dr. Kopa Zsolt előadása zárta a „Szervkímélő mikrosebészeti kezelés hererák esetén: Tény vagy fikció?” címmel.

Külön örömünkre szolgált, hogy Dr. Módos Orsolya, az Urológiai Klinika PhD-hallgatója a poszter szekcióban második helyezést ért el „Az EGFR-jelátviteli útvonal mutációinak elemzése urachuscarcinoma esetén” című előadásával.

Dr. Romics Miklós

Forrás: Semmelweis hírek