Vese –dystopia – Rendellenes elhelyezkedésű vese

Betegség meghatározás:Veleszületett rendellenesség. A vese eltérő anatómiai helyen található. Oka, hogy magzati korban a vesék a medencéből vándorolnak fel és ez valamely okból csak részlegesen történik meg. Ennek következtében a vesék forgása sem teljes, így a vesébe belépő verőér, és a veséből kilépő véna és uréter elhelyezkedése is szabálytalan helyzetű lesz. Gyakran kísérő jelenség, hogy a vese a vérellátását nem a megszokott helyről kapja. Az érintett vese rendszerint kisebb. A rendellenes elhelyezkedés miatt vizelet elfolyási akadály, üregrendszeri tágulat, a vese károsodása jöhet létre.
Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok):Veleszületett rendellenesség.
Tünetek, panaszok: Rendellenes elhelyezkedésű vesében gyakrabban fordul elő fertőzés, illetve uréter elzáródás. Mindkét esetben görcsös hasi fájdalom jelentkezhet, hányinger, hányással kísérve. Fertőzés esetén magas láz, hidegrázás lehet a tünet. Gyermekkori, panaszokkal nem kísért véres vizelet felhívhatja rá a figyelmet. Amennyiben az érintett vese vizelet elfolyása akadályozott,üregrendszeri tágulat, veseműködés romlása kísérheti.

Felismerés (vér, vizelet, UHrtg. vizeletáramlás, urodinámia, hólyag-, uréter-, vese-tükrözés, szövettani minta):Fizikális vizsgálattal a medencében lévő vese tapintható lehet. Ultrahang vizsgálattal a vese nem a megszokott helyen ábrázolódik. Kiválasztásos vese röntgenfelvétel a vese helyzetét pontosan meghatározza, CT vizsgálattal rendellenes lefutású erek kerülhetnek felismerésre.

Fajták, típusok, fokozatok:
1. Egyszerű vese dystopia
2. Keresztezett vese dystopia: a rendellenes elhelyezkedésű vese vagy a  középvonalban, vagy a másik vese közelében helyezkedik el.
3. Keresztezett vese dystopia a vesék összeolvadásával.

Kezelés
Nem műtéti / konzervatív kezelés (gyógyszer, sugár, étrend, életmód):Fertőzés esetén antibiotikum kezelés.A vese rendellenes elhelyezkedése miatt extrém sportok nem javasoltak.

Műtéti kezelés:Amennyiben az érintett vesében nagyfokú üregrendszeri tágulat alakul ki a vese kéregállományának csökkenésével, a vese műtéti eltávolítása, vesekárosodás nélkül az üregrendszer plasztikai, helyreállító műtéte javasolt

Orvosi ellenőrzések: Rendszeres ultrahang vizsgálat. Vesefunkció romlása esetén nephrologiai gondozásba vétel.

Megelőzés (étrend, életmód, testi-lelki-szellemi egészség):Veleszületett fejlődési rendellenesség. Javasolt a bő folyadék bevitel. Extrém sportok nem javasoltak.