Betegség meghatározás: Veleszületett, nem öröklődő fejlődési rendellenesség, egyoldali elváltozás. Az érintett oldalon a veseállomány helyét cysták foglalják el, nem működő vese található. A legtöbb esetben az érintett oldalon a húgyvezeték hiányzik. Gyakran társul az ellenoldali vesefejlődési rendellenességeivel.

Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok): A betegség férfiakban gyakoribb, általában baloldalon fordul elő. Gyakrabban fordul elő olyan családokban, ahol egyéb húgyúti fejlődési rendellenességek halmozottan fordulnak elő. Adott betegben is gyakoribb a másik oldali pyeloureteralis reflux, illetve az azonos vagy az ellenkező oldali vesicoureteralis reflux betegség.

Tünetek, panaszok: Az érintett vese az egész hasat is kitöltheti, de mérete lehet néhány centiméteres is. A nagyméretű multicystas vese okozhat légzési, illetve bélműködési zavarokat. A nagyobb cysták megrepedhetnek, felülfertőződhetnek. Születést követően a vese mérete csökken, az esetek egy részében fel is szívódhat. A társult húgyúti fejlődési rendellenességek miatt húgyúti fertőzés lehet az első tünete. A betegek kétharmadában más szervrendszer fejlődési rendellenességei is előfordul; nyelőcső, légcső, szív, külső és belső nemi szervek fejlődési rendellenességei.

Felismerés (vér, vizelet, UH rtg. vizeletáramlás, urodinámia, hólyag-, uréter-, vese-tükrözés, szövettani minta): Magzati ultrahang vizsgálattal felismerhető, születést követően végzett ultrahang vizsgálat is biztos diagnózishoz vezet.

Nem műtéti / konzervatív kezelés (gyógyszer, sugár, étrend, életmód): A panaszokat nem okozó esetekben lehet várakozni. Társult fejlődési rendellenességek kezelése.

Műtéti kezelés: A nagyméretű elváltozás sebészi eltávolítása, társult fejlődési rendellenesség szükség szerinti sebészi korrekciója.

Orvosi ellenőrzések: Rendszeres ultrahang kontroll.