Betegség meghatározás: A stressz és a sürgősségi inkontinencia együttes előfordulása. Jellemzője a hasi nyomásfokozódáskor (köhögés, tüsszentés, emelés, sportolás), illetve emellett hirtelen parancsoló vizelési inger kapcsán előforduló akaratlan vizeletvesztés. Többnyire gyakori nappali és éjszakai vizeletürítés kíséri.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: Az állapot kialakulásában a stressz és a sürgősségi inkontinenciát kiváltó tényezők együttesen játszanak szerepet.

Az urge inkontinencia a húgyhólyag vizeletürítést biztosító izomszövetének (detrusor izomzat) önkéntelen összehúzódása vagy a hólyag fokozott érzékenysége, esetleg csökkent kapacitása miatt jön létre. Férfiakban és nőkben egyaránt előforduló állapot. Hátterében sok kiváltó tényező állhat, de gyakran nem találjuk meg az etiológiai okot (idiopathiás eredet). Gyakori okok: idegrendszeri sérülések, betegségek (pl. gerincvelő sérülés), húgyhólyaggyulladások (bakteriális, sugárkárosodás miatt, stb.), alsó húgyúti vizeletürítési zavarok (nagyméretű hólyagsérv, méh vagy végbél prolapsus, jóindulatú prosztata megnagyobbodás, húgycsőszűkület, stb.)

A terheléses inkontinencia kialakulásában szerepet játszik az elhízás, a dohányzás, krónikus hörghurut, az erős köhögési rohamok miatt lehet hajlamosító tényező. A többszörös, vagy nehéz szülések, általános kötőszöveti gyengeség, korábbi kismedencei radikális műtétek szintén elősegíthetik az állapot kialakulását. Általában középkorú, idősebb hölgyek betegsége, férfiaknál többnyire mindig valamilyen prosztata műtéti beavatkozás után jelentkezik.

Tünetek, panaszok: A fizikai aktivitás (sportolás, köhögés, tüsszentés, emelés, stb.) alkalmával előforduló vizeletvesztés mellett a beteg gyakran parancsoló vizelési ingereket észlel és ennek kapcsán sem képes vizeletét visszatartani. Jellemző a gyakori nappali és éjszakai vizeletürítés.

Felismerés: Alapvető a kórelőzmény részletes feltérképezése. Vizelési napló segíti a panaszok objektív felmérését. Fizikális vizsgálat során a hüvely megtekintését és vizsgálatát is el kell végezni. Vizeletvizsgálat és maradékvizelet meghatározás szintén az alapkivizsgálás része. Amennyiben a panaszok nem egyértelműek, vagy súlyosabb tünetek miatt invazív kezelésre szorul a beteg, illetve visszatérő panaszok esetén mindenképpen műszeres urodinamikai vizsgálat javasolt. Bizonyos esetekben az alsó húgyutak endoscopos vizsgálatára, illetve neurológiai szakvizsgálatra is szükség lehet.

Nem műtéti / konzervatív kezelés: A betegség elsővonalbeli, konzervatív kezelését a gátizomtorna, fizioterápia, testsúlyrendezés, dohányzás elhagyása, krónikus hörghurut szanálása jelenti. A sürgősségi panaszok kezelésében hasznos a hólyagtréning, illetve a toalett tréning viselkedésterápiás módszer.

A gyógyszeres kezelés során a stressz komponens enyhítésére a záróizom tónust növelő készítmények és illetve bizonyos esetekben ösztrogén tartalmú gyógyszerek adhatóak. A késztetéses panaszok mérséklésére elsősorban az anticholinergicumok alkalmasak. Lásd bővebben a stressz és a sürgősségi inkontinencia fejezeteket.

Műtéti kezelés: Kevert inkontinencia esetén, amennyiben mindkét panaszcsoport kezelésére műtét javasolt, mindig a súlyosabb panaszt kezeljük először. A stressz inkontinencia műtéti kezelésének célja nőknél a záróizom-funkció helyreállítása, megerősítése (ma már leggyakrabban a húgycső alá helyezett feszülésmentes szalagműtétekkel végezzük) és jelentős anatómia eltérés esetén annak korrekciója (hüvelyi, nyílt, vagy laparoscopos háló műtétek, hagyományos felfüggesztő, alátámasztó típusú műtétek). Férfiak súlyos stressz inkontinenciájának kezelésre szolgálnak a húgycső alá helyezhető speciális, többnyire állítható feszességű szalagok, illetve a művi záróizom beültetés.

Urge inkontinencia műtéti kezelésének első lehetséges módja az átmeneti hólyag-izombénulást okozó botulinumtoxin, melynek húgycsövön keresztül történő hólyagfalba fecskendezésével az urge panaszok hónapokra mérsékelhetők. Terápiarezisztens esetekben megkísérelhető a sacralis neuromoduláció, melynek lényege egy idegsebészeti beavatkozás, ahol a keresztcsonti idegkötegre helyezett elektródákon keresztül történik idegstimulálás. Végső esetben a hólyag megnagyobbítása, esetleg eltávolítása és hólyagpótlás végzése is szóba jöhet.

Orvosi ellenőrzések: Választott kezelési módtól függően rendszeres ellenőrzés szükséges.

Megelőzés: Súlyfelesleg esetén fogyás javasolt, dohányzás, koffein, alkohol fogyasztás kerülése, rendszeres testmozgás. Egyenletesen elosztott folyadékbevitel biztosítása, székrekedés rendezése.