Betegség meghatározása: A prosztata (dülmirigy idült (krónikus), hosszan tartó, elhúzódó lefolyású gyulladása. A prosztata gyulladását krónikusnak tekintjük, amennyiben a tünetek, panaszok legalább 3 hónapja fennállnak.
A gyulladás létrejöttében jellemzően különböző baktériumok játszanak kóroki szerepet, azonban bizonyos esetekben a gyulladás hátterében vizsgálatokkal sem igazolható kórokozó baktérium jelenléte. A gyulladás kialakulásában oki szerepet játszó bakteriális fertőzés folyamata nem teljes mértékben tisztázott. Lehetséges magyarázat a baktérium húgycső felől történő (felszálló) bejutása a prosztata szöveti állományába. A kórokozók a vér- és nyirokkeringés révén is elérhetik a prosztatát. Kialakulásában szerepet játszhat: alsó húgyúti bakteriális fertőzés, autoimmun betegségek, stressz, hormonális tényezők, prosztatakövek, vizelet visszaáramlása a prosztata szöveti állományába a megnövekedett húgycsőbeli nyomás miatt (pl. húgycsőszűkület, külső húgycsőzáróizom fokozott összehúzódása).

Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok): A férfiak közel fele élete során legalább egyszer találkozik a prosztatagyulladás tüneteivel. A krónikus bakteriális prosztatagyulladás a leggyakoribb oka férfiak visszatérő alsó húgyúti fertőzésének.

Hajlamosító tényezők közé tartozik:

  • orvosi eszközös beavatkozás (pl. húgyhólyag katéter behelyezése, urológiai műtét)
  • szexuális úton terjedő fertőzés
  • visszatérő egyéb alsó vagy felső húgyúti fertőzés (pl. húgycsőgyulladás)

Tünetek, panaszok: Alattomosabban jelentkező, mérsékeltebb panaszok (ún. dyscomfort érzések) jellemzik a heveny prosztatagyulladáshoz képest. Az idült prosztata gyulladás lehetséges tünetei:

  • fájdalom, ill. diszkomfort amely kisugározhat (előfordulási gyakoriság szerint csökkenő sorrendben: gáttájék, herezacskó/here, hímvessző, húgyhólyag, alhas, hát felé)
  • gyakori vizelés
  • sürgető vizelési inger
  • nehézvizelés fájdalmas vizelés
  • szexuális zavarok (merevedési zavar, ondótávozási zavar)

Felismerés (diagnosztika):

  • kérdőív (segítségével a szubjektív tüneteket lehet objektivizálni, mérhetővé tenni, ezáltal a panaszok súlyossága, a kezelés eredményessége összehasonlíthatóvá válik).
  • prosztata tapintása végbélen keresztül vizeletüledék vizsgálata és vizelettenyésztés (baktériumok és gyulladásos sejtek jelenlétének kimutatása, ezáltal a fertőzés igazolása). vizeletáramlás mérése (uroflowmetria): vizelési képességről ad információt mért és számított értékek alapján.
  • képalkotó vizsgálat (ultrahang):
    −     végbélen keresztül végzett ultrahang vizsgálat (diagnosztikus értéke csekély, pl. prosztatakövek felismerése).
    −     vizelés után a húgyhólyagban visszamaradó vizelet mérése.
  • prosztata specifikus antigén (PSA) meghatározása (vérvétel – differenciál diagnosztikai szerep!)

Fajták, típusok, fokozatok: A prosztata gyulladással járó kórképeinek felosztása:

Csoport Elnevezés  
  Akut bakteriális prostatitis  
  Idült bakteriális prostatitis  
  Idült abakteriális (nem baktérium okozta) prostatitis/ krónikus kismedencei fájdalom szindróma  
III./A. Gyulladásos kismedencei fájdalom szindróma  
III./B. Nem gyulladásos kismedencei fájdalom szindróma  
  Tünetmentes (aszimptomatikus) gyulladásos prostatitis/ csak szövettannal igazolt prostatitis  

 

Nem műtéti/konzervatív kezelés: Az idült bakteriális prostatitis alapvető oki terápiája a kórokozó baktériumok elölése, amelyet antibiotikum segítségével érhetünk el. Az antibiotikum-kezelés időtartama általában 4-6 hét. A kezelést kiegészíthetjük nem-szteroid gyulladáscsökkentő adásával. Vizelési panaszok esetén egyéb gyógyszer segítségével javíthatjuk a vizelési képességet.
A krónikus kismedencei fájdalom szindróma kezelése kihívás az urológus számára és türelmet kíván a beteg részéről. Általánosan elfogadott kezelési séma nem létezik. A kezelés fő irányát nem-szteroid gyulladásgátlók, izomlazítók, növényi eredetű szerek  képezik.

Műtéti kezelés: Alapvetően nem ajánlott, csak kivételes esetekben jöhet esetleg szóba. (húgycsövön keresztül végzett endoszkópos prosztata-műtét. ).

Orvosi ellenőrzések: Az antibiotikum-kezelés befejeztét követően 3 héttel végzett vizelettenyésztés és üledékvizsgálat, ill. a panaszok fellángolásának függvényében kontrollvizsgálat.

Megelőzés:

  • fűszeres ételek és tömény alkohol fogyasztásának kerülése, mellőzése
  • kiegyensúlyozott táplálkozás