Meghatározás: Az ectopiás ureterszájadék a húgyvezeték normálistól eltérő helyen való végződése a húgyivarszervekben: a hólyagban, a húgycsőben, vagy a hüvelyben.

Gyakoriság és eredet: Igen ritka elváltozás. Az ectopiás ureter fejlődéstani rendellenesség. A húgyutak fejlődése során a húgyvezeték alsó szakasza bevonódik a hólyag falába. Ennek a folyamatnak időzítése igen jelentős a normális húgyvezeték működés kialakulása szempontjából. Amennyiben túl korán, vagy túl későn indul meg a folyamat hibás működés alakul ki, mely a húgyvezeték szájadékának helyétől függően változatos panaszokat okozhat. Gyakran az ectopiás ureter egy normális helyzetű ureter mellett alakul ki és egy járulékos veséhez, vagy veserészlethez vezet.

Fajtái: Amennyiben a húgyvezeték a normálistól magasabban vonódik be a hólyagfalba, a húgyvezeték szájadék zárófunkciója nem alakul ki, így a vizelet a hólyagból a vesék felé visszaáramolhat. Ilyenkor a vese állománya rongálódhat, valamint a húgyúti fertőzések kialakulásának is megnő a kockázata. Ha túl későn indul meg a bevonódás, a húgyvezeték a húgycsőbe, a hüvelybe, vagy ritkán a hüvely nyílásba szájazhat. Ezekben az esetekben kiesik a hólyag vizelettároló funkciója, állandó vizeletcsepegés lép fel. A legtöbb esetben az ectopiás húgyvezetékhez tartozó járulékos veserész, az elváltozás felfedezése idején, már nagyrészt elveszti funkcióját, a vizelet visszaáramlás, az ismétlődő fertőzések, vagy a gyakori húgyúti szűkület miatt.

Tünetek: A fentiekben részletezettek szerint a tünetek változatosak lehetnek. Vesetáji fájdalom, visszatérő húgyúti fertőzés, vizeletcsepegés a húgycsőből, vagy a hüvelyből.

Kivizsgálás: A panaszok alapján merülhet fel a betegség gyanúja, melyet a képalkotó vizsgálatokkal erősíthetünk meg. A hasi ultrahang vizsgálat az esetleges járulékos veseüregrendszerre mutathat rá. Magát az ectopiás uretert kontrasztanyaggal végzett röntgenvizsgálattal, vagy kontrasztanyagos CT vizsgálattal ábrázolhatjuk. Veseszcintigráfiás vizsgálattal a húgyvezetékhez tartozó veseállomány működőképességéről kapunk információt.

Kezelés: Amennyiben az ectopiás húgyvezetékhez működőképes veseállomány tartozik az ureter jó pozícióba való átültetése műtéti úton megkísérelhető. Ha az érintett veserészlet nem működőképes, javasolt annak műtéti eltávolítása. Ha vizelet visszaáramlás, gyakori húgyúti fertőzés is fennáll, akkor a húgyvezetéket is el kell távolítani.