7964-5-6. oldal
Évindító ünnepség 
A hit és a felelősség szavakat ajánlotta elsősorban a legifjabb egyetemi polgárok figyelmébe Tulassay
Tivadar rektor a tanévkezdet ünnepén, szeptember 7-én. Erős hit kell a válságból való kilábaláshoz, az újraépítéshez, melynek felelőssége az ifjúságé, hisz a haza sorsa mindig a fiatalok kezében van. Rektor úr azzal a kívánalommal nyitotta ki az elsőévesek előtt az egyetem kapuját, hogy tehetségükkel jól sáfárkodó, alkotó, gondolkodó és felelős polgárai legyenek majd Magyarországnak – itthon. Az évnyitón átadott kitüntetéseket is megtalálják ezeken az oldalakon.
8-9-10-11. oldal
Semmelweis Napi ünnepségsorozat 
Hagyományainknak megfelelően ünnepségek sorával emlékeztünk egyetemünk névadójának 190. születésnapjára július 1-jén. Semmelweis Ignác szülőházában, majd a főépület udvarán lévő szobrának megkoszorúzása is része volt a megemlékezésnek. Az ünnepségsorozat a NET Dísztermében ért véget, amely rendezvény egyben az akadémiai év záróaktusa volt.
12. oldal
Pekingi emlékek
Augusztus 4-től 25-ig Pekingben voltam a XXIX. Nyári Olimpiai Játékokon, mint a magyar férfi vízilabda válogatott orvosa. Az eredmény ismeretében kaptam a felkérést egy szubjektív hangvételű írás elkészítésére, aminek szívesen tettem eleget – kezdi Pavlik Gábor az élménybeszámolót.
13-14. oldal
Építkezésekről, költözésekről, az egyetem jövőjéről 
Eseményekben bővelkedő tanévet kezdtünk szeptemberben. Számba venni is nehéz, hány helyen folyik valamilyen felújítás, átalakítás, építkezés – hogy csak a leglényegesebbeket említsük: az Üllői út 26-ban és a Mária utcai Szemészeti Klinikán, a NET-ben, a Tűzoltó utcai új Oktatási Központban. Elsősorban ezekről a változásokról kérdeztük Ivády Vilmos gazdasági-műszaki főigazgatót.
15. oldal
Hiányzik a hallgatók véleménye 
Az egyetemi tanári kinevezés egyik előfeltétele a habilitáció. Az előadói képesség megítéléséhez szükség volna a HÖK megalapozott véleményére is. (Spät András írása)
17. oldal
Egyetemi centrum a gyógyszerkutatásért és gyógyszerfejlesztésért 
A Szenátus júniusi ülésén határozott a Gyógyszerkutatási és Gyógyszerbiztonsági Centrum (angol rövidítése: DDSC) létrehozásáról. Egyetemünk új részlegének céljairól a centrumigazgató, Mátyus Péter számol be.
19-20. oldal
Vetésről, aratásról és szüret utáni állapotról
Elérkezik az életkor, amikor az ember már visszafelé tekint, összegzi a maga mögött hagyott éveket.
Nemes Attila egykori rektorhelyettes, az Ér- és Szívsebészeti Klinika korábbi igazgatója könyvben vont mérleget „fecsegések, firkák, fehérben” címmel. A kötet egyidőben látott napvilágot professor emeritus címének megszerzésével.
21. oldal
Új európai oktatási modell  Egyetemünk székhelyen kívüli képzése Hamburgban Szeptember 5-én a Hamburgban rendezett ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette az oktatás a Semmelweis Egyetem új telephelyén, amelynek hivatalos neve Asklepios Campus Hamburg. (Ligeti Erzsébet írása)
22. oldal
Könyvtári változások 
Az alapításának idén száznyolcvanadik évét ünneplő könyvtár átmeneti NET-beli új helyének szeptember 1-jei megnyitóján, Vasas Lívia főigazgató idézte fel ennek a nagy múltú intézménynek a történetét. A könyvtár korlátozott működéssel ugyan, de a folyamatos működéshez szükséges feladatait ellátja.
Rektori Pályázat górcső alatt
23. oldal
Másodszorra értékelték a módosított feltételrendszer alapján a Rektori Pályázatra beérkező munkákat. A reformtörekvések egyik szorgalmazója, Langer Róbert (Transzplantációs és Sebészeti Klinika) lapunk kérésére pályázatbíráló társával, Szabó Attilával (I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) egy később megjelenő közös cikkben összegezte az eddigi tapasztalatokat – ebben a lapszámban Langer Róbert kérdéseinkre válaszol.
25. oldal
Nagyjaink bronzban is
Június 19-én avatták az egyetemi orvos panteon további alakjairól készült alkotásokat a főépületben. Az idei pályázat eredményeként Kiszel János, Schaffer Károly (mindkettőt Magyari Balázs készítette), Nékám Lajos (Balázs József Tamás munkája) és Ratkóczy Nándor portréjáról (Csányi Katalin készítette) hullott le a lepel. S hogy lesz-e folytatás? Kiderül a cikkből.
26. oldal
Szövetépítő laboratórium a Semmelweis Egyetemen
A Trimarán Üzletfejlesztési Program csapata 2008 első félévében tizenegy innovációs projekt fejlesztését segítette. A projektek mintegy fele a Semmelweis Egyetem kutatói munkájából jött létre. Tervezett sorozatunkban elsőként az idén májusban alakult első hazai szövetépítő laboratóriumról írunk, melynek vezetője Lacza Zsombor.