Betűméret: A A A

Az első Rezidens Fórum

2016. április 6-án a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság szervezésében Rezidens Fórumot tartottak a Semmelweis Egyetem Tömő utcai épületében a szakképzésüket új rendszerben megkezdő, egyetemen foglalkoztatott rezidensek számára.

A fórumon részt vettek az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ munkatársai, az Oktatási Rektorhelyettes, valamint az érintett karok képviselői.

Dr. Gerber Gábor a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta az igazgatóság munkatársait és ismertette a feladatait. Ezt követően beszélt a 2015. közepétől jelentősen megváltozott szakképzési rendszerről, amelynek keretében a foglalkoztatás, a szakképzés és a finanszírozás területén is jelentős módosítások történtek. A központi gyakornoki rendszer teljesen megszűnt, a szakképzésben résztvevő valamennyi jelölt rezidens. A munkáltatói jogkört a rezidensek esetében az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ elnöke és a jelöltek felvételét kezdeményező egészségügyi szolgáltató vezetője megosztva gyakorolják. Az új rendszer bevezetése mind a jelölteket, mind az őket foglalkoztató egészségügyi szolgáltatókat, mind az egyetemeket nagy feladat elé állította a nyár közepén. Az új rendszer új feladatokat, új eljárásrendet és számos új adminisztrációs terhet hozott magával. A megváltozott rendszer teljes egészében ugyanakkor ebben az évben kerül bevezetésre, amely során például az egészségügyi szolgáltatóknak pályázniuk kell a támogatott helyekre vonatkozó keretszámokra. 

A későbbiekben Dr. Gerber Gábor tájékoztatta a rezidenseket, hogy a pótlékok kérdése –az ENKK-val folytatott eredményes tárgyalásokat követően– rendeződött, és immár folyamatos.

Igazgató  Úr beszélt az új típusú jelenléti ívek bevezetéséről is, amelyre a tutori feladatok rögzítésében és díjazásában történt módosítás miatt van szükség.

Megköszönte és a továbbiakban is kérte a jelöltek aktív és gyors ügyintézését az adminisztrációs ügyek tekintetében. 

A fórum második felében a rezidensek kérdéseket tehettek fel az Egyetem és az ENKK képviselőinek. A csaknem két és fél órás fórum alatt számtalan kérdés, problémafelvetés hangzott el a jelöltek részéről.

A rezidensek az alábbi főbb témák mentén fordultak az egyetemek képviselőihez: az ügyeleti feladatellátásban való részvétel, a sürgősségi félév teljesítése, illetve a szakképzés adminisztrációjával és ügyintézésével kapcsolatos kérdések.

A szakképzési szerződéssel, valamint az ösztöndíjak folyósításával kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket pedig az ENKK képviselőihez intézték.

A fórumot követően számos pozitív visszajelzés érkezett a rezidensektől a fórum sikerét és hatékonyságát illetően, így a tervek szerint hasonló fórumok időszakonként a jövőben is megrendezésre kerülnek majd.