Betűméret: A A A

Journal Club Kurzus

A kurzus, míg nevével egy korábban létező szakkollégiumi hagyománynak állított emléket, megújult képzéstartalmával új, kihívásokkal teli feladat elé állítja a szakkollégistákat. Az angol nyelv oktatása, a szakirodalom-feldolgozásában, valamint a tudományos előadástartásban való rutinszerzés egyesítésére kínálnak lehetőséget a hétfői esték, mintegy 8 alkalommal.

Célunk, hogy az egyetemen megszerzett képzettség fokán a hallgatóknak lehetősége nyíljon megvitatni az orvostudomány és társtudományainak legújabb vagy éppen tudománytörténetileg értékes vívmányait. A kurzus 14 előadójától általánosan elvárt kompetencia, hogy választott témájukat 20-40 percben, közérthető formában, angol nyelven prezentálják diasor segítségével. Az előadást követő 10-20 perces angol nyelvű diszkusszió folyamán a hallgatóság kérdések útján elmélyedhet a témában.

A kurzus a kollégium tagjai számára szabadon látogatható keretben folyik, ennek kapcsán több esetben kiterjedt létszámban került sor e „tudományos vitaestékre”.

A számos alkalmaknak köszönhetően betekintést kaphatunk az orvostudomány elképzelt jövőjének megannyi aspektusába: ennek kapcsán kerülnek palettára a „CAD-CAM technology in dentistry”, „Stem cells and the future” és a „3D printing: the future of bone rengeneration?” előadások.
Mindemellett megtudhatjuk, miként öröklődik a szemszín, mi az az Ebstein-anomália és milyen volt régen és milyen ma a balkezesek élete.

A kurzus bármilyen évfolyamtól felvehető. Maximum létszám: 15 fő

Egy kurzus résztvevő véleménye:
„Nagyon jó volt, én nagyon élveztem. Minden héten más tartott egy kiselőadást angol nyelven egy-egy aktuális tudományos cikkről. Mindenki hozhatott a kedvenc témájából vagy bármiből, ami érdekelte egy előadást és utána arról beszélgettünk, kérdeztünk, persze ezt is angolul. Mivel mindenkinek idegen nyelven volt, és senki sem volt teljesen hozzáértő, így lehetett hibázni és emiatt nem volt stresszes.
Hasznos volt abból a szempontból is, hogy az angol szókincsünket kicsit bővítette, szinten tartotta, meg legalább gyakoroltunk előadni, és nagyon sok új témáról hallottunk, amikkel egyébként nem biztos, hogy találkoztunk volna.”


Kép: http://www.hithsociety.org.au/images/img_banner_resources.jpg