Betűméret: A A A

Elsősegélynyújtás Kurzus

A kurzus célja, hogy a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületével közreműködve, a szakkollégisták is alapszintű elsősegélynyújtási ismeretek előadásokat tarhatsanak alsó illetve felső tagozatosoknak, valamint középiskolásoknak.

A kurzus 2 részből tevődik össze egy elméleti és egy gyakorlati részből. Az elméleti rész anyagát a Magyar Resuscitatios Társaság felnőtt alapszintű újraélesztési (BLS), valamint a külső (fél) automata defibrillátor (AED) alkalmazására vonatkozó irányelvek, a mentőhívási ismeretek, sebellátási módszerek és a leggyakoribb balesetek, rosszullétek felismerése és az ezekkel kapcsolatos teendők adják.

Nemcsak hallgatóként, hanem leendő egészségügyi dolgozóként is különösen fontosnak tarjuk az általános és középiskolai tanulók újraélesztési ismereteinek tanítását.
Az elsősegélynyújtási kötelezettséget törvény szabályozza 1997. Évi CLIV tv. , ami külön rendelkezik az egyén szerepéről az elsősegélynyújtás kötelezettsége kapcsán.

Az egyén szerepe 5.§ (3) e) (…mindenkinek…) kötelessége – a tőle elvárható módon – segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi szolgáltatót értesíteni, amennyiben sürgős szükség vagy veszélyeztető állapot fennállását észleli, vagy arról tudomást szerez.”

A magyarországi hirtelen szívhalálban meghaltak számát 26000 körülire becsülik, ez a halálozási mutató a fejlett európai országok hasonló mutatóihoz képest jelentősen magas. (Berényi, 2003) Statisztikai felmérések szerint Magyarországon mintegy 8000 esetben kezdenek újraélesztést a helyszínen, melynek primer sikere megközelíti a 20%-ot.

Ma már evidenciának mondható, hogy a korán elkezdett beavatkozás csökkenti a halálozás számát, javítja a túlélés minőségét, idejét. (Herlitz, 2002) Kiemelten fontos a korai észlelés-felismerés, a korai alapszintű újraélesztés (BLS=Basic Life Support), korai defibrilláció, korai kiterjesztett újraélesztés (ALS=Advanced Life Support).

Mindezek tudatában a további egészségkárosodás megakadályozásához, valamint a gyógyulás elősegítéséhez szükséges ismeretet fontos ilyen fiataloknak is továbbadni.
Élet(ek)et menthetünk.

A kurzus elsőéves hallgatóknak kötelező. Maximum létszám: 25 fő

Egy kurzus résztvevő véleménye:
„Jó kurzus volt, jól volt felépítve. Tetszett, hogy először csak bemutatták, aztán bemutatták és elmagyarázták, aztán részekre bontották, majd kis csoportban gyakoroltuk a feladatokat. Tanultam újat is, de nekem ez inkább ismétlés volt.”


Kép: http://caretrain.co.uk/wp-content/uploads/2014/10/firstaid.jpg