Betűméret: A A A

Semmelweis Tavaszi Fesztivál

Négy éve három egyetemi hallgatóban, Kárpáthi Kevében, Csordás Katalinban és Nardai Péter Pálban fogalmazódott meg a Kulturális napok gondolata. Egy olyan rendezvényt szerettek volna létrehozni, ahol az egyetemünk polgárai nem a szakmai hozzáértésüket, hanem a művészi képességeiket csillogtathatják meg.

Így 2007-ben megrendezésre került az első Kulturális Napok a három lelkes hallgató szervezésében. A rendezvénysorozat nagy támogatást kapott az egyetemi vezetéstől is. Ennek köszönhetően, valamint a nagy sikerre való tekintettel a kezdeményezés hagyománnyá vált. 2008-ban Kollárovics Nóra segítségével a Kulturális Napok a Művész – Mozgás, Egyéni és Csoportos Táncversennyel bővült ki. Ebben az évben vendégünk volt több ismert művész, köztük Kulka János és Benkó Sándor is.

Az Alkoss! Irodalmi és Képzőművészeti pályázat is évről-évre megújult, hiszen minden alkalommal új témát adtunk meg. 2007-ben Ecce homo – íme, az ember és Magyarország – magyar városok témákban vártuk a pályamunkákat. 2008-ban Aesthetica humana-az emberi szépség valamint Spiritus-a szárnyaló lélek, 2009-ben pedig Gyökerek és szárnyak volt megadva.

Azóta is minden évben igyekszünk új ötletekkel és színesebb programokkal, egyre gazdagabbá és érdekesebbé tenni a rendezvénysorozatot.

Reméljük, még sok évig, ilyen töretlen sikerrel folytatódhat a hagyomány.

Brossúra a 2010-es Semmelweis Egyetemi Kulturális Napok programjáról megtekinthető itt.


 

A kollégium diákjai számos neves nemzeti és kulturális ünnepet közösen is meg szoktak tartani a tanév idején. Így minden évben október 6-a alkalmával van egy kis hallgatói megemlékezés, ahogy október 23-a ünnepén is. A hallgatók minden évben megtartják az őszi vizsgaidőszakra eső Karácsony ünnepét is. Ekkor már-már hagyomány, hogy vesznek is egymásnak ajándékot, amit kis éneklés és zenés műsor keretében adnak át. A kollégium hagyomány- és kultúraőrző tiszteletének jele, hogy 2006-ban, az 1956-os forradalom 50. évfordulójára egy fából faragott emlékművet faragtattak. Ez mára már a kollégium megemlékezéseinek helyéül szolgál.

A kulturális élet részeként a hallgatók gyakran szerveznek filmklubokat, ahol mind amerikai, mind művészfilmeket egyaránt vetítenek. Gyakoriak a közös (kis csoportos) színház- és múzeumlátogatások, ha Budapestre valami nagyobb horderejű kulturális esemény érkezik. Ezenkívül van még teaház és koktélbár, amelynél a beszélgetésekre, a közös eszmecserékre helyeződik a hangsúly.