Betűméret: A A A

Jelentkezés 2019. Február

Örömmel fogadjuk érdeklődésed a szakkollégiumi jelentkezéssel kapcsolatban!

A felvételit 2019. február 1.-én (pénteken) 9 órakor tartjuk a Korányi Frigyes Szakkollégiumban (1074 Bp. Hársfa u. 59/b).

Jelentkezni emailben, a habil.harsfa@gmail.com email címre küldött levéllel lehet, az alábbi dokumentumok csatolásával:  

 

 1. Fényképes amerikai típusú önéletrajz
 2. Igazolás komplex (C) típusú, minimum B2 szintű nyelvvizsgáról
 3. Motivációs levél (min. 250 szó), amelyben térj ki a következő kérdésekre:
  1. Hol hallottál a kollégiumról?
  2. Miért szeretnél szakkollégista lenni?
  3. Mit gondolsz erősségednek? Milyen képességeddel, tulajdonságoddal tudnád erősíteni a kollégiumot?
 4. Esszé:

  Lallalonia

  Az alábbiakban találsz egy rövid leírást Lallalonia képzeletbeli világáról. Olvasd el a leírást majd válaszolja feltett kérdésre minimum 500 szóban!

              Lallalonia meseszép fennsíkját három hegy, három völgy és három folyó alkotja. A múlt úgy hozta, hogy 3 nép telepedett le ezen a vidéken és mind létrehozta saját államát: Genitoria, Juszkériosz és Arh’k.

                Genitoria királyságát I. (Nagy) Wilhelm alapította, és lett első uralkodója. Itt a hatalom gyakorlói azóta is a Billadon ház tagjai, az ő leszármazottai. A korona mindig apáról az elsőszülött fiúra száll. A királyi családot és intézményét hatalmas tisztelet övezi. Genitoria lakói minden tekintetben lojálisak a Billadonokhoz. Sosem késlekednek, az adókat fizetik, és kompromisszum nélkül követik a törvényeket, melyeket alanyi jogon a király hoz. Jól példázza a lakosok hozzáállását, egy régi szokás miszerint, ha a király meghal, minden genitoriai ébren várja, hogy felkel-e a nap. Úgy tartják, hogy csak a Billadon ház tagjai parancsolhatnak az éjnek, és csak az ő hívő szavukra bújik elő a hajnal. Mindenkinek a király jelöl ki foglalkozást, aszerint, hogy mire van szüksége és a genitoriaiak örömmel szolgálják uralkodójukat. Az egyéni döntéseket és vágyakat hazardírozásnak és veszélyesnek tartják.  Szolgálatukért cserébe pedig a Billadonok sosem hagyták cserben az alattvalóikat. Genitoria a kezdetek óta virágzik.

                Juszkérioszt a monda szerint tizenkét bölcs alapította, amikor a kerlóniai kőtáblán írásba foglalták első törvényüket: „… és a Perlósz által vétessen minden, minek vétetnie kell és adasson minden, minek adatnia kell…” Eszerint minden döntést egy tanács (a Perlósz) hoz meg, melynek tagja minden felnőtt polgár. Az állam igazgatása azóta sem változott. A Perlósz gyakran hetekig ülésezik egy kérdés felett, azonban büszkék arra, hogy mindig a legracionálisabb döntést hozzák. Az állam polgárai mind egyenlők, és kiváltképpen tisztelik a tudományokat és a művészeteket. Juszkériosz nevezetessége a Tudósok Fellegvára, ahol évszázadok óta oktatják Lallalonia legkiválóbb elméit. Vallják, hogy mindennek van valami oka, és véletlenek márpedig nincsenek. Jobban tisztelik az individuum szabadságát, mint az Isteneket. Ők Lallalonia történet írói: lejegyeztek mindent, ami valaha a fennsíkon történt. Remekül szervezett városaikban sosem ütötte fel fejét se betegség, se éhínség. Nem kedvelik azonban a „Tudatlanokat” , azaz a kétkezi munkásokat, és ők maguk sem végeznek ilyen munkákat. Ennek megfelelően teljes nyersanyag exportra szorulnak, azonban képzett orvosaik és tanácsadóikért cserébe ezeket könnyen megkapják a szomszédaiktól.

                Ark’h történelme a homályba vész. Lakói nem tartják fontosnak a múltat, a felejtést erénynek tartják. Egyedüliként fent maradt juszkérioszi feljegyzések szerint utolsóként egy vadászó gyűjtögető nép telepedett le a fennsík szabad területeire. Ark’h lakóinak nincsen család neve, úgy tartják mindenkinek a saját hírnevét kell megszereznie, nem pedig az őseién élősködni. Nagyon szoros kapcsolatban élnek természettel, emberi törvényt nem tisztelnek. A konfliktusaikat harccal oldják meg. A halálra egy kapuként tekintenek, ami közelebb juttatja őket a természethez, ezért harcosaik rettenthetetlen katonák.  A természet kegyeltjeiként, kis közösségekben élnek. A több apró törzs között gyakori a konfliktus, azonban egy közös ellenség könnyen összekovácsolja őket, de igazi vezérük sosem volt.

   

                Az erőforrások fogyatkozásával területi viszályok alakultak ki Lallaloniában és háborúra került sor. A három nép közül végül egy állam kerekedhet a többi fölé.

  Véleményed szerint melyik győzedelmeskedhet és miért?

 5. Ha már harmadéves vagy, akkor egy igazolás a tudományos diákköri munkádról

 

Az email tárgya a következő legyen: “harsfafelveteli2019”

Jelentkezési határidő: 2019. január 30. (szerda) 23:59

 

Abban az esetben is várjuk pályázatod, ha sikeres felvételi esetén sem szeretnél beköltözni a kollégiumba, de külsős szakkollégistaként szeretnél hozzánk tartozni. Kérjük, tüntesd fel az emailben, hogy bentlakó vagy külsős státuszra jelentkezel!

 Amennyiben megkapjuk a jelentkezésed, küldünk egy válasz email-t a további részletekkel. Csak a határidőig hiánytalanul beérkezett pályázatokat tudjuk elfogadni!

Szeretettel várunk februárban! 

Üdvözlettel,

Habilitációs Bizottság
Korányi Frigyes Szakkollégium