Betűméret: A A A

2018/2019. évi tanulmányi tájékoztató

 

INFORMÁCIÓK A 2018/2019. ÉVI TANÉVRE

A 2018/2019. tanév I. szemesztere szeptember 10-én, páratlan heti órarend szerint indul! Fontos tudnivaló, hogy a testnevelés páratlan és páros heti órarend alapján folyik, ahol a két hét nem azonos

Tisztelt Hallgatók!

Szeretettel köszöntöm Önöket a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sportközpontjának nevében!

 1. Kötelező testnevelés

 A „Testnevelés I-IV.” (EKK hallgatóknak I-VI.) tantárgyat háromféle módon lehet teljesíteni, ezek a következők:

 • Testnevelés óra

Minden érintett csoport a saját órarendjébe illesztve találja meg kéthetes, eltérő (páratlan és páros) ciklusban. A tanítás páratlan héttel kezdődik. Az órák 90 percesek, melyből 60 perc testnevelő tanár által irányított foglalkozás, majd 30 perc szabadon választott sportmozgás.

A Testnevelés órarend elérhető:  http://www.semmelweis.hu/sportkozpont/orarend

Az aláíráshoz szükséges aktív részvétel száma: 6 (az oktatási szünetek számától függetlenül), ebből 4 alkalommal kötelező saját órán részt venni, kettő pedig pótolható bármelyik testnevelés órán, a szemeszter során.

Elmaradt óra pótlása: bármely testnevelés órán, de egy héten egyszer van lehetőség az aláírásért testnevelés órán részt venni az aláírásért – vagy saját órán, vagy pótórán! A hiányzásokat nem szükséges igazolni, azokat pótolni kell! Az oktatási szünet napjára eső óra pótolható, bár ez a neptun rendszerben nem kerül rögzítésre.

 • Sportágspecifikus óra

Azoknak a hallgatóknak ajánlom, akik a kínálatból találnak a számukra megfelelő sportágat és azt be tudják illeszteni az órarendjükbe. Ezeken az órákon alap, illetve középhaladó szinten foglalkoznak az adott sportág mozgásanyagával. Heti 1×60 perces elfoglaltságot jelent. A jelentkezők száma korlátozott!

Sportágspecifikus órák: Aerobic, Boulder, Frizbi kezdő és haladó, Jóga, Labdarúgás, Önvédelem, Salsa, TaeKwonDo, Tenisz kezdő, Tenisz haladó, Zenés alakformáló torna (Bless You Gym), Zumba, Sporttúra1 -2., (péntekenként 5×3 óra tömbösítve), valamint kifejezetten a külföldi hallgatók számára Női-férfi labdarúgás (SIFT) és Jóga.

Az aláíráshoz szükséges aktív részvétel száma: 10 (az oktatási szünetek számától függetlenül), amelyből 6 alkalommal kötelező a választott kurzuson részt venni.

Elmaradt óra pótlása: bármelyik testnevelés órán heti 1 alkalommal. Tehát a hallgatónak lehetősége van egy héten a kurzusán egy alkalommal és testnevelés órán is egy alkalommal részt venni, ezek azonban nem eshetnek ugyanarra a napra. Az oktatási szünet napjára eső óra pótolható, bár ez a neptun rendszerben nem kerül rögzítésre.

 • Edzés

Azon hallgatók számára kerül meghirdetésre, akik rendelkeznek előképzettséggel az adott sportágban, illetve ha szükséges, speciális felszereléssel (jégkorong). Heti 2×90 perces elfoglaltságot jelent, jellemzően az esti órákban, illetve a mérkőzéseken való részvételt.

Edzéstípusok: a Medikus Kupa 5 sportága: kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, vízilabda, cheerdance valamint cheerleading.

Az aláíráshoz szükséges aktív részvétel száma: 15, melyet csökkent a versenyeken való szereplés (Medikus Kupa: -2, Egyetemi Bajnokság: -3).

Pótlásra lehetőség nincs.

 1. Egészségfejlesztés és életmódváltás

 A kötelező 4 félév, Testnevelés I-IV. teljesítése után vehető fel szabadon választható tárgyként két félévben az ÁOK-n 2 kreditpontért (kódja: AOSTSI256_1M, AOSTSI256_2M). Heti 1×90 perces sportolást jelent elméleti oktatással, melyet a félév végén írásbeli teszttel zárnak.

A tantárgyat  Aerobic, Golf, TaeKwonDo, Tenisz kezdő és Zenés alakformáló torna (Bless You Gym) sportágakban hirdetjük meg. A helyszínek megegyeznek a kötelező testnevelés kapcsán leírt helyszínekkel.

Az aláíráshoz szükséges aktív részvétel száma: 11 (illetve a TVSZ-ben meghatározott 75%, az oktatási szünetek számától függetlenül)

Hiányzás pótlására nincs lehetőség. Az oktatási szünet napjára eső óra pótolható, bár ez a neptun rendszerben nem kerül rögzítésre.

Mindhárom óratípusra és a szabadon válsztható (kredites) tárgyakra a Neptun rendszerben lehet jelentkezni a tárgyfelvételi időszakban, az órák az első tanítási héten kezdődnek.

 1. Helyszínek
 •  Testnevelés órák helyszíne: 1107 Bp, Zágrábi u. 14.
 • Sportágspecifikus óra

Aerobic, boulder, cheerleading (részben), floorball kezdő, jóga, kosárlabda, labdarúgás (műfüves labdarúgópályán), TaekwonDo, tollaslabda, zenés alakformáló torna: 1107 Bp, Zágrábi u. 14.

Golf: St.Lőrinc Golf Club, 1238 Bp, Szentlőrinci út 19-21. (www.lorincgolf.hu)

Jóga: Forró Jóga Stúdió, 1139 Bp, Váci út 83. (a Laptop bolt fölött)

Tenisz: 1107 Bp, Zágrábi utca 14., illetve télen (október 15-április 15) 1103, Bp. Kőér u. 2/a

Sporttúra: a Budai hegyekben, a túra előtt kijelölt helyszínen

 • Edzések

Kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda: 1107 Bp, Zágrábi u. 14.

Vízilabda: SE Vízilabda Klub, 1124 Bp, Csörsz u. 18. (MOM)

Jégkorong: Tüske sátor 1117 Budapest, Hevesy György út

 1. A sportfoglalkozásokon való részvétel feltételei
 •  Felszerelés

Sportolásra alkalmas ruházat és váltócipő szükséges, a cipő átváltása kötelező!

A tájékoztató után már az első sportfoglalkozáson aktív sporttevékenység lesz!

 • Késés, pótlás

A későn érkező hallgató az óra megkezdése után nem kapcsolódhat be a munkába, az elmaradt óráját máskor kell pótolnia.

Előre pótolni nem lehet.

Jelenlét nyilvántartása

A hallgató kötelessége, hogy az óra elején és végén regisztráltassa magát a tanárnál. Az első órán minden hallgató kap a saját Neptun kódjával, nevével és vonalkódjával ellátott kártyát, melyet minden órára el kell hoznia, mivel az elektronikus regisztráció ez alapján történik. Utólagos regisztrációra nincs lehetőség! Az elvesztett kártya pótlása díjköteles és 1 hetet vesz igénybe.

 

 1. Órák alóli Felmentések

Az idegen nyelvű orvosképzésben részesülő hallgatók felmentését a Külföldi Hallgatók Titkárságán kell kérvényezni, kivétel a tantárgy befogadási kérelem, melynek elbírálása a Sportközpontban történik.

Magyar nyelvű képzésben résztvevő hallgatóknak a sportági és egészségügyi felmentését a Sportközpontban kell kérvényezni és leadni legkésőbb 2018. szeptember28-ig. A felmentések teljes szemeszter alól mentesítik a hallgatókat az órák látogatása alól. 

Sportmunkára hivatkozva azok a hallgatók kérhetnek felmentést, akik nemzetközi eredményeket érnek el, valamint első osztályú (OB I., NB I., válogatott) versenyzők. Ebben az esetben szakági sportszövetségi és egyesületi igazolást kell benyújtani a felmentést kérő lappal együtt a Sportközpont igazgatójának.

Egészségügyi felmentést kérő hallgatóknak a Sportközpontban kitöltött Felmentési kérelemmel, valamint az utolsó kórházi, klinikai szakorvosi zárójelentéseikkel, kezelőlapjukkal együtt a Foglalkozás -Egészségügyi Szolgálat igazgatójánál, Dr. Szilágyi György klinikai főorvosnál kell megjelenni az Igazságügyi Orvostani Intézetben: IX. ker. Üllői út 93., tel: 215-7300. Ez után a felmentési kérelem űrlapot (melyen szerepel főorvos úr szakvéleménye) kell a Sportközpontban leadni a további ügyintézés érdekében legkésőbb 2019. február 28-ig.

 

Sporttal kapcsolatos bármilyen jellegű problémával személyesen vagy telefonon (06 1 215 9337/ 06-1/459-1500 /60640 mellék) készséggel állunk rendelkezésre szemeszterben kedden 10.00 – 13:00 és csütörtökön 12:30 – 14:00 között, valamint sürgős esetekben előre egyeztetett időpontban.

 1. Szabadidősport

A Semmelweis Egyetem hallgatói az ESMTK Pesterzsébeti Uszodában (1204 Bp, Zodony u. 1. www.esmtkuszoda-pesterzsebet.hu) egész évben térítésmentesen úszhatnak érvényes diákigazolvány bemutatásával.

 A Zágrábi úti sporttelepen a recepción a szabad kapacitás függvényében előzetes bejelentkezéssel igényelhetik a sportcsarnokot, illetve a szabadtéri pályákat. A hallgatók és a Doktori iskola hallgatói minden nap 2 óra erejéig ingyenesen sportolhatnak a csarnokban és a füves futballpályán, a szabad kapacitás függvényében, érvényes diákigazolvány bemutatásával.  A két órát meghaladó időben a mindenkori bérleti díj 50%-áért tehetik meg mindezt.

A teniszpályák és a műfüves futballpálya érvényes diákigazolvánnyal 50% kedvezménnyel bérelhető.

Elérhetőségek:

www.semmelweis.hu/sportkozpont

Zágrábi utcai sporttelep recepció: 06 20 825 0667

Minden hallgatónak jó tanulást és eredményes sportolást kívánok:

Várszegi Kornélia

igazgató

Testnevelési és Sportközpont,

Sporttelep