RS28622_KA-20150225-IMG_2421-i-es-sebeszet-muto-atado-scrA klinika az ország legnagyobb sebészeti egysége. Összesen 129 (+13) ágyon általános, onkológiai, endokrin, gasztroenterológiai sebészettel foglalkozik. A sebészet minden terén alkalmazza a korszerű laparoszkópos és más technikákat. Akut sebészeti ügyeletet lát el a főváros betegei számára. Folyamatos területi ellátást biztosít meghatározott Pest megyei települések lakosainak. Országos hatáskörű felvételt biztosít a legmagasabb, III/B szintű, progresszív ellátást igénylő sebészeti betegek számára.

A klinikán kezelt betegek többsége más intézetből kerül átvételre. Az ápoltak 60%-a budapesti, 40%-a az ország különböző területeiről érkezik. Évente több mint 35000 beteg fordul meg a járóbeteg-szakrendeléseken. Folyamatos az egynapos sebészeti módszer alkalmazása korábban hosszabb kórházi ápolást igénylő esetekben is. A klinika kiemelt ellátást nyújt a gasztrointesztinális vérzések sürgősségi ellátásában, a szövődményes sebészi esetek kezelésében, a hepato-pancreato-biliaris kórképek ellátásában, a gasztroenterológiai onkológia és az endokrin sebészet területén. E profilokhoz tartozó betegek kezelését nemzetközileg ismert szakemberek által vezetett munkacsoportok végzik. Korszerű diagnosztikus lehetőségek: endoszkópia, hagyományos, intervenciós és intraoperatív ultrahang, komputertomográfia, angiográfia, izotópvizsgálatok, intervenciós radiológia segítik a munkát, valamint laparoszkópos sebészeti technika és újabb vérzéscsillapító eljárások állnak rendelkezésre. Az intézetben található az ország legnagyobb gasztroenterológiai sebészeti intenzív osztálya.

Az I., II., IV., V. és VI. évfolyamos orvostanhallgatók magyar, német és angol nyelvű elméleti és gyakorlati képzése folyik. Szakvizsga előkészítő továbbképzés, szervezett és egyéni posztgraduális képzés a szakmai profilokban folyik. Tudományos diákköri munka keretei között évente 10-15 hallgató foglalkozik kísérleti és klinikai sebészeti, sebészeti patológiai és aneszteziológiai kérdésekkel. A klinika a szakápolók, műtősnők, aneszteziológus szakasszisztensek gyakorló-oktató intézménye. Fakultáció: családorvosi sebészet.