Betűméret: A A A

Vizsgálatok

Leletkiadás, lelet utáni érdeklődés:
459-1500/61970 és 62114 mellékeken
 
Előjegyzés:+36 20 6663275
 

A röntgen, UH és CT-vizsgálatoknál is szükségünk van a beteg együttműködésére.
Egyes vizsgálatok megfelelő előkészítést igényelnek, melyek segítik a vizsgálat minél jobb kivitelezését és annak értékelhetőségét. Így a helyes diagnózis felállításához az Ön segítségére is számítunk. 

Valamennyi vizsgáló eljárásra érvényes, hogy amennyiben éhgyomorral kell érkezni a vizsgálatra a rendszeres gyógyszereket – a cukorgyógyszerek kivételével- be kell venni. Cukorbetegség esetén a vizsgálatot megelőzően a kezelőorvossal meg kell beszélni, mi legyen a teendő a cukorgyógyszerrel, valamint az inzulinnal.

Ha éhgyomorral kell érkezni, a vizsgálatokat megelőzően szénsavmentes folyadékot lehet fogyasztani. Amennyiben nem, azt külön jelezzük.

Korábbi vizsgálatoknak mind képi, mind írásos dokumentációját hozza magával a vizsgálatra – hiszen, amennyiben nem azonos intézményben készülnek ezek, csak így tudunk összehasonlítást végezni, ami pedig a radiológiai munkánk egyik alapvető feladata közé tartozik, s sokszor ennek köszönhető a helyes diagnózis felállítása !!!

Hagyományos röntgen vizsgálatok

Nyelés vizsgálat
Kb. 4 órával a nyelés vizsgálat előtt már ne egyen a beteg, hogy a vizsgálat során a gyomor üres legyen.

UH-vizsgálatok

Az ultrahangvizsgálatok egyik előnye, hogy nem igényelnek jelentős előkészítést.
A hasi UH-vizsgálat része az epehólyag és a kismedence vizsgálata is, ezek jó megítéléséhez a következők szükségesek:
Az epehólyag étkezést követően összehúzódik, nehezen vizsgálható.
Az epeutak és epehólyag vizsgálatához 6-8 órás éhezés szükséges, emiatt a beteg éhgyomorral érkezzen a vizsgálatra (kávét, teát sem szabad fogyasztani).
A kismedencei szervek megítéléséhez fontos, hogy a beteg a vizsgálatra
telt húgyhólyaggal érkezzék.

Transzrektális vizsgálat előtt szintén szükséges a vastagbél tisztítása érdekében a megelőző napon a megfelelő hashajtás. Ehhez szükséges a vizsgálat előtti napon speciális hashajtó folyadék (pl. X-PREP) fogyasztása, ami kitisztítja a beleket. A vizsgálatot megelőző napon nem szabad vacsorázni, azonban nagy mennyiségű, nem szénsavas folyadékot kell inni.

A hasi szervekből történő ultrahang vezérelt mintavételek esetén a beteg véralvadási paramétereinek ellenőrzése (prothrombin, INR, kvantitatív vérkép) szükséges a vizsgálatot megelőző 1 héten belül. A mintavétel előtt beleegyező nyilatkozat kitöltése elengedhetetlen.

CT-vizsgálatok

Terhesség esetén a CT-vizsgálatot kerülni kell, más vizsgálattal kell kiváltani!

A CT-vizsgálatoknál gyakran jódtartalmú kontrasztanyag vénába történő beadására van szükség, ezért az alábbi kérdések tisztázása elengedhetetlen a vizsgálat előtt:

1. Jók-e a vesefunkciós értékek?
A kontrasztanyag legnagyobb hányada a vesén keresztül választódik ki, ezért friss (1 héten belüli) laboreredményekre (GFR, kreatinin) van szükség a vizsgálathoz.

2. Van-e pajzsmirigy betegsége?
A kontrasztanyag jódtartalmú, ezért a pajzsmirigy túlműködéssel járó betegségek romlását idézhetik elő. Ismert pajzsmirigybetegség esetén friss pajzsmirigy laboreredmények (T3, T4, TSH) szükségesek a vizsgálat elvégzése előtt.

3. Van-e ismert jódallergia?
Amennyiben egyértelműen ismert az intravénásan adott jódtartalmú készítményekkel szembeni allergia, a kiváltott reakció súlyosságától függően a kontrasztanyag adásától eltekintünk, szükség esetén a vizsgálat előtt antiallergiás készítményt alkalmazunk.

4. Szed-e a beteg Merckformin típusú gyógyszert cukorbetegségre vagy egyéb megbetegedés esetén?
Amennyiben igen, azt a vizsgálat napján és az azt megelőző napon, valamint azt követő 2 napon hagyja ki. Vizsgálatot megelőzően konzultáljon a kezelőorvosával.
Melyek ezek a gyógyszerek? Adebit, Adimet, Avandamet, Ecuras, Gluformin, Jamuvia, Janumet, Maformin, Meforal, Meglucon, Merckformin, Metfogamma, Metrivin, Siofor, Velmetia. Kezelőorvosával beszélje meg, szükség van-e ez idő alatt egyéb módszerrel egyensúlyban tartani a szénhidrát anyagcseréjét.

5. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás a vizsgálatot megelőzően!

6. A vizsgálatot megelőzően 4 órával már ne egyen!

Hogyan adjuk az intravénás kontrasztanyagot?
Vénabiztosítást követően branülön (vékony kanülön) keresztül adjuk a kontrasztanyagot a vénába, ami a vizsgálatot követően 10-15 percig bennmarad a vénában. A vizsgálat előtt beleegyező nyilatkozat kitöltése szükséges. Amennyiben a vénába adott kontrasztanyaggal további kérdései lennének, kérjen tájékoztatást a kezelőorvosától, illetve a CT-vizsgálatot végző radiológiai szakszemélyzettől.

Adunk-e szájon át kontrasztanyagot vagy vizet? Ha igen, mennyit és hogyan?
1. a hasi és kismedencei vizsgálatok nagy részét, néhány kivételtől eltekintve szájon át elfogyasztott kontrasztanyag alkalmazását követően végezzük el – ez segíti a tápcsatorna biztosabb elkülönítését egyes elváltozásoktól, valamint egyes kórképekben plusz információt szolgáltathat.
– mennyit? – 1.5 l vízben 30 ml jódtartalmú kontrasztanyagot.
– hogyan? – frakcionáltan: 10 percenként 2 dl-t elfogyasztva, utolsó pohárral közvetlenül a
vizsgálat előtt . (Ez azt jelenti, hogy egy has-kismedence CT-vizsgálat bejelentkezéssel, belegyező nyilatkozat kitöltésével, kontrasztanyag elfogyasztásával és a vizsgálat elkészítésével együttesen legalább 2 óra!!!).
A szájon át elfogyasztott kontrasztanyag okozhat lazább székletet, hasmenést.
2. nem kontrasztanyagot, hanem vizet kell fogyasztani általában: gyomor, duodenum, hasnyálmirigy, mellékvese, bizonyos indikációban máj és vese vizsgálatakor – mindig az aktuális diagnosztikus kérdéstől függően!
– mennyit és hogyan? – 30-40 percen keresztül frakcionáltan 6dl-t, majd közvetlenül vizsgálat előtt 4 dl-t
3. kontrasztanyag vagy víz fogyasztása nélkül is történhetnek egyes vizsgálatok.

CT-enteroklízis
A vékonybelek megítélésére alkalmazott módszer. A CT-vizsgálatot, az úgynevezett naso-jejunalis szondán keresztül a vékonybelek kontrasztanyaggal való feltöltését követően végezzük.
– előkészítés:
– éhgyomor: 4 órával a vizsgálat előtt a beteg már ne egyen, viszont igyon (szénsavmentes folyadék)
– vizsgálat menete
Orron át, a nyelőcsövön és a gyomron keresztül a vékonybél kezdeti szakaszába szondát vezetünk- átvilágítás ellenőrzése mellett a megfelelő pozícionálás érdekében. Ez a folyamat kis kellemetlenséggel jár, azonban nem nagyon fájdalmas. Erre azért van szükség, hogy a kontrasztanyagot a vékonybelekbe tudjuk juttatni, ennek segítségével azokat jól fel lehet tölteni, így a vékonybelek jobban megítélhetők.
Különböző sorozatok készülnek, ezt követően kerül eltávolításra először a levezetett szonda, majd 10-15 perc után a branül. Ez időigényes folyamat,
kivitelezése kb. 40-45 percet vesz igénybe a szonda levezetését követően!

CT-colonoscopia
A vastagbelek megítélésére alkalmazott módszer. A CT-vizsgálatot, végbélcsövön keresztül a vastagbél levegővel való feltöltését követően végezzük.
– előkészítés
– éhgyomor : 4 órával a vizsgálat előtt a beteg már ne egyen, viszont igyon (szénsavmentes folyadékot). Ezen kívül ez a vizsgálat speciális előkészítést igényel!:
1. vizsgálat előtt 2-3 napig folyékony-pépes étrend (ajánlott: krémlevesek, híg
burgonyapüré, almapüré), sok folyadék!
2. vizsgálat előtti nap délután (16 óra körül) X-PREP 75 oldatot meginni 2 dl
szénsavmentes ásványvízzel vagy egyéb speciális hashajtó alkalmazása a kezelőorvos javaslata alapján.
3. ezt követően kb. 19 óráig összesen, elosztva 2 l erősen cukrozott, vagy mézzel édesített
teát kell meginni.
4. ezután enni már nem szabad, inni lehet.
– vizsgálat menete
1. a vizsgálatot megelőzően simaizom relaxans injectio beadása általában a comb elülső
felszínének felső harmadába az izomba vagy farizomba (a belek ellazulását szeretnénk elérni ezzel)
2. bélcső behelyezése a végbélbe (fontos, hogy a beteg -amennyire csak tudja-
szorítsa a csövet)
3. több liter levegő pumpálása a végbélcsövön keresztül a vastagbélbe
(ez kissé feszítő érzés)
4. a kívánt mennyiségű levegő befúvását követően lezárjuk a csövet
A CT-vizsgálat elkészítése a szükséges sorozatokkal. Ezt követően először a végbélcső, majd 10-15 perc után a branül eltávolítása. Ez időigényes folyamat,
kivitelezése kb. 40-45 percet vesz igénybe!

Mi az a HRCT? Mikor alkalmazzuk?
High resolution CT: nagy felbontó képességű computer tomographia. Jellemzője, hogy vékony, 1-2 mm-es szeleteket készít és igen apró elváltozások kimutatására is lehetőség nyílik. Alkalmas pl. a diffúz infiltratív tüdőbetegségek diagnosztikájára,
a középfül finom csontos struktúráinak megítélésére, valamint egyes esetekben a végtagok csontos elváltozásainak vizsgálatára.
Fontos azonban tudni, hogy ez nagyobb sugárterheléssel jár!

Mi az a low dose CT? Mikor alkalmazzuk?
Kisebb sugárdózis alkalmazásával készítjük a vizsgálatot, így alacsonyabb sugárterheléssel
jár. Csak egyes, speciális eltérések megítélésére tudjuk alkalmazni: pl. vesekő/ureterkő felderítésére kiválóan alkalmas, azonban egyéb urológiai betegségek vizsgálatára már nem jó, hiszen az alacsonyabb sugárdózis következtében kevésbé részlet gazdag képet kapunk.

Hozzávetőlegesen mennyi időt vesznek igénybe az egyes CT-vizsgálatok
a beteg behívásától, a vizsgáló ágyról való lekerüléséig?
– natív koponya 7-10 perc
– kontrasztanyagos koponya 15-18 perc
– nyaki lágyrész 15-20 perc
– carotis angiographia 20 perc
– mellkas 15 perc
– mellkasi-hasi angiographia 15-30 perc
– has-kismedence 20 perc
– mellkas-has-kismedence 20 perc
– enteroklízis 40-45 perc
– colonoscopia 40-45 perc
– végtagi angiographia 20 perc
A has-kismedence vizsgálatánál a hígított kontrasztanyag elfogyasztását plusszban hozzá kell számolni (+ kb. 1,5 óra).

Minden vizsgálatnál fontos tudni, hogy az akut betegek előnyt élveznek az előjegyzettekkel szemben, így őket soron kívül kell megvizsgálnunk. Megértésüket előre is köszönjük!

CT-vezérelt mintavétel
A CT vezérlése mellett történő mintavételt csak kivizsgálást és konzultációt követően végezzük. Az előzetes megbeszélést követően a beteg részletes tájékoztatást kap a beavatkozásról.
A beteg véralvadási paramétereinek (prothrombin, INR, thrombocyta) ellenőrzése elengedhetetlen a vizsgálatot megelőző 1 héten belül. A mintavétel előtt beleegyező nyilatkozat kitöltése szükséges.
Az esetleges intravénás kontrasztanyag adása miatt ekkor is elengedhetetlen a friss, 1 héten belüli vesefunkciós labor érték (GFR, kreatinin).
Amennyiben hasi szervi elváltozás mintavétele történik, éhgyomorral szükséges jönni. Mellkasi szerv (tüdő) mintavételekor nem kell éhgyomorra lenni.