Betűméret: A A A

Ultrahang Diagnosztikai Részleg

Részlegvezető: Dr. Tárnoki Dávid László adjunktus (PhD), 
Részlegvezető helyettes: Dr. Tárnoki Ádám Domonkos adjunktus (PhD)
Telefon: 459-1500 /61659

UH

Rendelési idő ambuláns betegek számára (előjegyzés alapján): hétköznap 8.00-15.00

Akut vizsgálatokat az egyetemünk fekvő betegei számára 365 napon keresztül 24 órában végzünk.

Részlegünk az új Korányi épület 1. emeletén helyezkedik el.

Az ultrahang diagnosztika egyre nagyobb fontosságú területe a képalkotó diagnosztikai tevékenységnek. Előnye, hogy nem jár ionizáló sugárzással, gyors vizsgálat, sok helyen elérhető. Manapság számos szervrendszer képalkotó vizsgálatában az első választandó módszer (pl. máj-epeutak-epehólyag-pancreas, vese-húgyutak, felületes lágyrészek) és az ultrahang vizsgálattal nyert információkra épülhetnek a továbbiakban szükséges képalkotó vizsgálatok.

Klinikánkon széles spektrumban végzünk UH vizsgálatokat három vizsgáló szobában, megújult környezetben: has-kismedencei, lágyrész (pajzsmirigy, nyaki lágyrészek, emlő, here) és különböző érvizsgálatok (nyaki erek, végtagi artériák, vénák, hasi aorta, vese artériák) történnek. Speciális UH vizsgálatok közül transrectalis UH vizsgálatokat, az UH vezérelt biopsziákat (vékonytű és core biopszia), valamint a mellkasi és rekeszmozgás UH vizsgálatait emeljük ki. Az UH vezérelt biopsziákat mind a lágyrészek (emlő, hónalji, nyaki, lágyéki nyirokcsomók), mind a hasi szervek (főként, máj, hasnyálmirigy, vese, hasi nyirokcsomók) tekintetében elvégezzük, külön előjegyzés szerint, az II. sz. Pathológiai Intézet munkatársaival együttműködésben. Szükség esetén UH-vezérléssel hasi folyadékgyülemek, tályogok punctióját és drainage-át is el tudjuk végezni.

Az UH gépparkban (Philips HD-15, Philips Epiq 7G, Samsung RS80, Esaote Mylab70) korszerű készülékek állnak rendelkezésünkre. Az elkészült UH vizsgálatok képanyaga digitálisan kerül archiválásra, így könnyen visszakereshetővé, hozzáférhetővé válnak.
A betegellátás mellett kutatásokat is végzünk.

A vizsgálatokat főként a külső klinikai tömb intézeteiből beutalt betegek részére végezzük, de beutalóval külső intézetek betegeit is tudjuk fogadni. 2016-tól online előjegyzési rendszerben történik az időpont egyeztetés. Az akut páciensek ultrahang vizsgálatait az alagsorban lévő Sürgősségi osztályon végezzük.

Tovább az ultrahang vizsgálatainkra való előkészületekkel kapcsolatos információkra…

Térítéses vizsgálatokat a Semmelweis Kft. (http://www.semmelweiskft.hu/)
kereteiben végezzük.