Betűméret: A A A

A Klinikáról

PacsA légúti betegségek, a tüdőgyulladás és a tüdőrák diagnózisa, kezelése a Semmelweis Egyetem 147 ágyas Pulmonológiai Klinikájának fő profilja. Az évente 4000 fekvő- és 35 ezer járóbeteget ellátó budai intézménynek emellett az országban egyedülálló szerepe van a tüdőtranszplantációra alkalmas betegek kiválasztásában, felkészítésében és utógondozásában. A Klinika több más betegségcsoport ellátásában is részt vesz: a súlyos légzési elégtelenséggel küzdőket Budapestről és a közép-magyarországi régióból ide küldik, itt végzik az asztmás terhesek gondozását, illetve a pulmonológiai immunbetegek kezelését. A Klinika a gyógyító munka mellett aktív a tudományos életben is, szakemberei a korszerű orvostechnológiai eszközök, illetve új daganatellenes és egyéb gyógyszerek kifejlesztéséhez is hozzájárulnak. Akkreditált európai tüdőgyógyász szakorvosképző intézményként a tüdőgyógyász szakorvosképzésben és továbbképzésben is fontos szerepet játszik.

Súlyos tüdőbetegek kezelése új, hatékonyabb ellátási formában

LaborA Klinika szakemberei elsők között szervezték meg az úgynevezett nem-invazív légzéstámogató osztályt, ahová az ország minden pontjáról küldenek súlyos légzési elégtelenséggel küzdő betegeket. Itt nem a hagyományosan alkalmazott intubálással, hanem maszkkal segítik a légzést. Ez az újonnan létesített részleg elsősorban az előrehaladott stádiumú COPD-s betegek ellátását biztosítja; az ő állapotukon – a hagyományos gyógyszeres ellátás mellett – sok esetben csak a légzőizmok pihentetésével, illetve légzési fizioterápiával lehet javítani. Az intubálás kiváltásának köszönhetően itt a betegek nem szorulnak altatásra és nincsenek folyamatosan géphez kötve, így felépülésük is gyorsabb. Az osztály feladata emellett a tartós légzéstámogatásra szoruló betegek kiszűrése, kezelése és otthoni ellátásának beállítása; ezeket a feladatokat az országban csak egy-két intézményben végzik. Az osztály orvoscsapata intenzíves orvosokból és tüdőgyógyászokból áll, a nővérek speciális felkészültségűek, 24 órán át felügyelik a betegeket. Emellett nagy szerep hárul a gyógytornászokra már akkor is, mikor a betegek még teljesen ágyhoz kötöttek.

A Pulmonológiai Klinikán alakult meg Magyarország egyik nagy pulmonális hipertónia centruma, mely abban is különleges, hogy biztosítja e nehezen kezelhető, súlyos betegség diagnózisához és kezeléséhez elengedhetetlen kardiológus-tüdőgyógyász-intenzíves együttműködést.

Tizenöt éve működik a Klinikán a terhesség alatti asztmával küzdő betegeket ellátó Asztmás Terhes Ambulancia, az ide érkezők gondozása kiterjed a terhesség előtti, alatti és utáni hónapokra, évekre is. Az asztma terhesség alatti megfelelő kezelése rendkívül fontos a magzat fejlődése szempontjából.

Emellett légzőszervi, illetve többszervi immunbetegségekben, diffúz tüdőbetegségben szenvedőket is gondoznak szakembereink.

Egyedülálló szerep a tüdőtranszplantáltak utógondozásában

KémcsőA magyar betegek tüdőátültetését jelenleg még Bécsben végzik, de az erre való felkészítést és az utógondozást is a Klinika szakemberei látják el. A bécsi klinika európai színvonalúnak ítéli a hazai Klinika tevékenységét, amit az is mutat, hogy a magyar tüdőtranszplantált betegek utógondozását egyedülálló módon rábízzák a hazai centrumra, miközben más közép-európai országokból érkező betegeknek vissza kell járniuk utógondozásra Bécsbe. A súlyosabb állapotban lévő betegek a transzplantáció előtti heteket, hónapokat a Klinika közelmúltban felújított, európai követelményeknek is megfelelő intenzív osztályán töltik. A beavatkozásra alkalmas betegek kiválasztása a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság feladata, melyben a Klinika is képviselteti magát.

Az európai akkreditációval rendelkező alvásdiagnosztika – vagyis az alvás alatti légzészavarok kivizsgálása és kezelése – a tüdőgyógyászat egyre jelentősebb szakiránya, melyhez szintén elengedhetetlen az épületen belüli intenzív ellátás.

Onkológiai centrum és akkreditált szakorvosképző intézmény

A Klinika tüdőgyógyász onkológusai évente több száz tüdőrákos beteget kezelnek. Mivel az itt dolgozó szakorvosok számos klinikai vizsgálatban részt vesznek, ennek révén a legkorszerűbb, úgynevezett célzott kezelések már a nemzetközi vagy hazai regisztráció előtt, illetve nem sokkal azt követően itt is elérhetőek a betegek számára.

A Klinika a betegellátás mellett az orvostanhallgatók képzését is kiemelt feladatának tekinti, akkreditált Európai Tüdőgyógyász Szakorvosképző Központként pedig a továbbképzésben is nagy szerepet játszanak munkatársai.

Új orvostechnológiai eszközök fejlesztésének részese

A Klinika több orvosi műszergyártó céggel tart fenn kutató-fejlesztői kapcsolatot, így rendszeresen részt vesz új orvostechnológiai eszközök fejlesztésében, tesztelésében és alkalmazásában. Mindez betegei számára is érzékelhető előnyökkel jár, hiszen ennek köszönhetően az itteni szakemberek a hagyományos, filmes helyett digitális röntgenkészüléket működtetnek. A mintegy 60 millió forintos fejlesztés nem igényelt saját vagy egyetemi anyagi ráfordítást.

Magyarországon szintén újdonság az a projekt, melynek keretében magyar fejlesztők a tüdőrák eddiginél pontosabb diagnózisát lehetővé tévő vizsgálóberendezést dolgoztak ki. A fejlesztésben a Pulmonológiai Klinika is részt vett. A jelenleg kipróbálás alatt lévő digitális tomoszintézis a hagyományos röntgentechnikára épül, ám annál jóval kisebb sugárterheléssel jár, pontosabb képi megjelenítést és rövidebb vizsgálati időt tesz lehetővé.

Kutatóhely aktív tudományos élettel

A hazai és nemzetközi pályázatoknak köszönhetően a Klinika falai közt aktív tudományos élet zajlik. Munkacsoportjai kutatják egyebek mellett az asztma genetikai hátterét, a tüdőrák immunológiai tényezőit, de vizsgálják a légúti nyálkahártya vérkeringésével kapcsolatos gyógyszerek hatását, illetve tesztelnek megelőzésre alkalmas készítményeket is. Kutatói az általuk elnyert ösztöndíjak és pályázatok segítségével biztosítják, hogy a külföldi intézményekben megszerezhető tapasztalatok az itthoni gyakorlatban is megjelenjenek.

A Klinikán évente 8-12 nemzetközi szaklapban közölt, eredeti tudományos közlemény születik, számos magyar nyelvű dolgozat készül, de a hazai hivatalos tüdőgyógyászati tankönyvek is ebben a műhelyben születnek.

  Pulmonológiai Klinika