Betűméret: A A A

Bemutatkozás

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika a pszichiátriai betegségek teljes spektrumával foglalkozik. Amellett, hogy területi ellátást végző súlyponti szakkórház, egyes súlyos, speciális kórképek esetében az ország egész részéről ideutalják a betegeket. A fekvőbeteg-ellátásban több mint 120 ágy áll rendelkezésre, emellett a dinamikusan fejlődő nappali kórházban is folyamatos ellátás zajlik. A klinika aktív a graduális és posztgraduális oktatásban is, mindemellett számos ígéretes kutatás is folyik a klinikán a legkülönbözőbb pszichiátriai témákkal kapcsolatban.

A klinika története a XIX. századig vezethető vissza. Az első magyar pszichiátriai tanszék 1882-ben Laufenauer Károly vezetésével (1882–1901) alakult meg, de befogadó épület hiányában a betegeket más kórházakban helyezték el. A jelenlegi épület felépíttetése és az Elmekórtani Klinika 1908-as megnyitása tanítványára és utódjára, Moravcsik Ernőre maradt, aki 1901 és 1924 között látta el a tanszékvezetői feladatokat. Működése során klinikánk jelenlegi falai között létrehozta a korabeli magyar pszichiátria szemléletében korszerű és rendkívül jelentős oktatási, gyógyító és kutatóközpontját. A Klinika szakmai alapkőletételét követő, ugyanakkor hagyományteremtő és nemzetközileg is elismert kutató-igazgatói: Laufenauer Károly 1882–1901, Moravcsik Ernő Emil 1901–1924, Schaffer Károly 1925–1936, Benedek László 1936–1945, Horányi Béla 1945–1951, Nyírő Gyula 1951–1966, Fornádi Ferenc 1966, Juhász Pál 1967–1984, Huszár Ilona 1984/85, Magyar István 1985–1994, Tringer László 1994-2004, Bitter István 2004–2014, Simon Lajos 2014/15, Bereczki Dániel 2015. Jelenlegi igazgató Réthelyi János, aki 2016 január elsejével vette át a Klinika vezetését.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika mára közel 120 főt foglalkoztat, ideértve orvosokat, biológusokat, pszichológusokat, diplomás ápolókat és szakápolókat. A betegek ellátása mintegy 100 aktív, 19 kiemelt rehabilitációs és 7 krónikus ágyon történik.

A klinika a pszichiátriai betegek teljes spektrumának ellátásával foglalkozik, egyrészt mint területi ellátást végző kiemelt súlyponti szakkórház, másrészt mint a pszichiátriai progresszív ellátás csúcsán elhelyezkedő intézmény, ahova az ország egész területéről érkeznek – adott esetben szakmailag problémás – esetek.

Klinikánk területi és speciális (progresszív) ellátást is végez. Öt fekvőbeteg részleg működik az alábbi kiemelt profilokkal: pszichoterápia; neuropszichiátria, gerontológia és rehabilitáció; affektív és pszichofarmakológia; krízis és addiktológia; akut pszichiátria. Ezen kívül klinikánk nappali kórházzal rendelkezik, 25 aktív és 13 krónikus férőhellyel. Itt a klasszikus szocioterápiás ellátás mellett kreatív művészetterápiás műhely is működik.

A pszichiátriai betegek szerteágazó, korszerű ellátásában jelentős szerepet játszanak ambuláns szakrendeléseink, gondozó szolgálataink. Ezek a mentálhigiénés megelőző feladatoktól, a speciális betegségcsoportok pszichoterápiás és gyógyszeres kezelésén, gondozásán át a rehabilitációig, illetve közösségi gondozásig terjedő teljes pszichiátriai tevékenységi kört átfogják. A Dr. Tringer László alapította forenzikus (igazságügyi) pszichiátriai szakértői csoport a hagyományokhoz hűen szintén tanszékünkön működik.

Klinikánk a pszichiátria tantárgyat graduális és posztgraduális szinten, magyar, angol és német nyelven, blokkosított rendszerben, kiscsoportos formában (7-8 fős csoportokban) oktatja. Az általános orvosok képzése keretében V. és VI. éves hallgatókat fogadunk a pszichiátria összes profilját átfogó előadásokon és gyakorlatokon. IV. éves hallgatók számára a Magatartástudományi Intézettel közösen oktatjuk a Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban c. tantárgyat. Klinikánk graduális oktatási tevékenységét bővíti a fogorvostan- és gyógyszerészhallgatók pszichiátria oktatása.

A magyar nyelvű képzésen kívül angol és német nyelvű pszichiátriaoktatást biztosítunk külföldi orvos- és fogorvoshallgatók számára. A posztgraduális oktatás keretében klinikánk a pszichiáter szakorvosképzés irányítója, a pszichoterapeuta-képzés és szakvizsgára való felkészítés egyik központja.

Klinikánkon 1992-ben megalakult a doktori iskola, amely 2002-től a Semmelweis Egyetem 4. Sz. Mentális Egészségtudományok Doktori Iskolája, ahol három programon belül történik kutatók képzése. Az ösztöndíjas helyek száma és a kutatási témák sokszínűsége évente növekvő számú pályázót vonz doktori iskolánkba.

A Pszichiátria és Pszichoterápiás Klinikán intenzív és szerteágazó kutatási tevékenység folyik számos hazai és nemzetközi kollaborációval. Legfontosabb kutatási témáink közé tartozik a felnőttkori figyelemhiányos/ hiperaktív zavar (ADHD) vizsgálata, beleértve az ADHD magyar populáción történt epidemiológiai és genetikai vizsgálatát. A szkizofrénia genetikai hátterének vizsgálata, emóciók felismerésének és kifejezésének vizsgálata pszichiátriai betegeknél, virtuális valóság alkalmazásának lehetőségei a pszichiátriában és pszichoterápiában, szorongásos és affektív zavarok vizsgálata, pszichoterápiák hatékonyságának mérési lehetőségei, az étkezési zavarok komplex terápiája.