Betűméret: A A A

A csontritkulás primer prevenciója

Az oszteoporózis az egyik leggyakoribb időskori betegség, amely döntően a nőket érinti (a betegek háromnegyede nő). A csontritkulást teljes mértékben megelőzni nem lehet, azonban a megfelelően korán elkezdett egészségtudatos magatartással késleltetni igen.

Az oszteoporózisnak két típus különböztethető meg. Az elsődleges csontritkulás kialakulásában közreműködő tényezők 60%-a genetikai eredetű, a maradék környezeti. A másodlagos oszteoporózis számos betegségek (vesebetegségek, pajzsmirigy betegségek, a nemi hormonok nem megfelelő szintje miatt) következtében, illetve bizonyos gyógyszerek (glükokortikoid) alkalmazása során alakul ki. Bár a másodlagosan kialakuló oszteoporózisban döntő szerepet kap az alapbetegség kezelése, mégis a folyamat lassítható a primer oszteoporózis megelőzésére is használt eljárásokkal.

A betegség leggyakrabban idős korban, illetve menopauza után alakul ki. A primer prevenciót a lehető legkorábbi időpontban kell megkezdeni, így már gyermekkorban, hogy az egyén a lehető legmagasabb maximális csonttömeget legyen képes elérni, ezáltal kitolva az első tünetek kialakulásának időpontját. A megelőzést szolgáló két legfontosabb tényező a megfelelő kalcium és D-vitamin ellátottság, illetve a megfelelő mennyiségű mozgás.

A kalciumhiány a populáció 80-85%-t érinti, az átlagos bevitt mennyiséggel az utolsó helyet foglaljuk el az európai országok listáján. A D-vitamin helyzete valamennyire jobb, a nem megfelelő ellátottság a populáció 50-70%-t érinti. Ajánlatos a mindennapi tej, illetve tejtermékek fogyasztása, melyek a kálcium mellett a hasznosulását elősegítő D-vitamint is megfelelő mennyiségben tartalmazzák, de emiatt ajánlható a gyakoribb halfogyasztás is. A só- és kávéfogyasztás mérséklése, illetve a dohányzás abbahagyása, a rendszeres mozgás, mind hozzájárulnak a betegség késleltetéséhez.

A betegség kialakulásának kockázati tényezőiről többet lehet megtudni az alábbi videó:

Ez a betegség komoly, oszteoporózis talaján több tízezer csonttörés alakul ki évente, amelyek egy része, főleg idősebb korban, akár fatálisnak is bizonyulhat. A betegség súlyos következményei késleltethetők, a betegségről magáról az emberek keveset tudnak és jellemző rájuk a késleltető magatartás, pedig kis odafigyeléssel sokat tehetünk a jövőbeli testünk egészségért, illetve életminőségünk javításáért.

Linkek:
http://www.csontritkulas.com/
http://www.doki.net/tarsasag/mra/upload/mra/document/CSONTRITKULAS.htm
http://www.osteoporosis.hu/info.aspx?sp=200
http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/vitamins/calcium.html