Betűméret: A A A

A dadogás világnapja (10/22)

A dadogás egy igen közismert jelenség, amely gyermekkorban igencsak megnehezíti a kortársak közé történő beilleszkedést. A többi gyermek kiközösíti az illetőt, ezzel jelentősen megnehezítve az életét, gyakran olyan sérülést okozva, amelyet felnőttkorában sem képes kiheverni. A megfelelő programokkal növelhető a közösség befogadása, ezzel nem csak az érintett lelki egészségén javítva, hanem közvetett formában az iskolai teljesítményén is.

A BNO szerint dadogásról akkor beszélünk, ha a beszédelemek megnyújtása, ismétlése, a gyakori szünetek visszatérőek. Ezek a beszéd folytonosságának zavarához vezetnek. Általában tizenkét év alatt kezdődik, az esetek túlnyomó többségében már hat éves kor előtt. Gyerekeknél a fiú-lány arány 2:1, felnőttkorban ez 4-5:1. Tehát elmondható, hogy a lányoknál gyakoribb a regresszió, illetve jobbak a terápiás eredmények.

Jelentkezhet önállóan vagy egyéb társbetegséghez csatlakozva, köthető anatómiai elváltozásokhoz vagy bizonyos életeseményekhez. A dadogás kezdete gyakran esik egybe egy súlyosabb/megrázóbb eseménnyel, például egy elszabadult kutyával való találkozás, illetve hosszabb távollét a szülőtől. Sokak szerint ezek a gyerekek eleve érzékenyebbek az effajta ingerekre, és eme sérülékenység talaján kialakuló tartós szorongás képzi a betegség alapját. A dadogásnak számos egyéb oka is lehet, így például a központi idegrendszer sérülése, biokémiai eltérések, a túl gyors vagy lassú beszédfejlődés.

A betegséget könnyű felismerni, bár mindig konzultálni kell a hozzátartozókkal is, mert a beszéd gördülékenysége gyakran függ az élethelyzettől. A betegekre jellemző a nehezebb mondatindítás, a rossz légzés, megfigyelhető a beszéd ingadozó ritmusa, hanglejtésük gyakran monoton, és előbb vagy utóbb kialakul a beszédtől való félelem is.

Gyermekkorban jól kezelhető, gyakran elmúlik a serdülőkor végére, azonban ha tünetek felnőttkorban is perzisztálnak, a tünetmentesség elérése nagyon nehéz. A kezelésbe ajánlott bevonni egy logopédust. A gyors eredményt ígérő módszereket fenntartással kell kezelni, és érdemes megkérdezni egy független szakembert. A dadogás típusától, sajátságaitól függően kell kiválasztani a terápiás tervet, amely igen sok elemből épül fel. Íme néhány alapelem:
– a mozgáskészség fejlesztése, a testtartást általánosan fejlesztő, játékos utánzógyakorlatok,
– a kommunikációra irányuló játékos gyakorlatok,
– a légzés és a lazítás gyakorlatai tudatosítás nélkül,
– a tér- és formaérzéket fejlesztő gyakorlatok,
– ritmusgyakorlatok: a zenei és beszédritmust fejlesztő feladatok mozgásformákhoz kötve,
– mozgásgyakorlatok, témák utánzása,
– a beszédfélelem oldását, illetve megszüntetését célzó gyakorlatok,
– a tárgyakkal végzett cselekvés és a beszéd összekapcsolása.

A dadogásról többet lehet megtudni az alábbi videón:

A dadogás egy igen kellemetlen beszédhiba, nem a tünetek miatt, hanem inkább a közösség reakciója miatt. Olykor a felnőttek sem képesek megfelelően kezelni az ilyen embereket. Bár az érintettek beszédközpontja zavart, minden egyéb funkciójuk ép. Nem kell betegekként kezelni őket, nem is kell úgy tenni, mintha nem léteznének a tünetek, olykor célszerű rákérdezni, érdeklődni felőle, és máris nem lesz olyan kellemetlen a beszélgetés.

Linkek:
http://www.beszed.hu/
http://demoszthenesz.hu/
http://www.beszedjavito.hu/

Kategória: Világnapok | A közvetlen link.