Tisztelt Egyetemi Vezetők!
Tisztelt Egyetemi Kutatói Közösség!

Szíves figyelmükbe ajánljuk az alábbi tudományos híreket, melyek alapjaiban érintik a publikálási szokásokat, lehetőségeket és a folyóirat-adatbázisokhoz történő hozzáférést.

1.

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a mai naptól új, díjmentes szolgáltatások indulnak egyetemünk kutatói számára, melyek arra hivatottak, hogy megkönnyítsék és előmozdítsák egyfelől az idegen nyelven történő publikálást, másfelől a kutatási eredmények szabadalmaztathatóságának vizsgálatát azon SE oktatók/kutatók részére, akik adott publikációban meghatározó szerzőnek minősülnek. Ehhez mindössze annyi teendője van, hogy a publikálást megelőzően elküldi kéziratának szerkeszthető word és pdf változatát a következő email címre: publikacio@semmelweis-univ.hu. A kézirat beérkezéséről visszaigazolást kap, és azt követően a szakértő kollégák 10 munkanapon belül az alábbi két szolgáltatást nyújtják térítésmentesen az Ön számára:

Idegen nyelvi lektorálási szolgáltatás: a Nyelvi Kommunikációs Igazgatóság szakértője nyelvi szempontból lektorálja az idegennyelvű kézirat szövegét, valamint eredetiségvizsgálatot is készít (a lektorálási folyamatba épített plágiumtesztelő szoftverrel), melynek eredménye nem kerül elemzésre, csupán megküldésre szerzőnek tájékoztatásul. A lektorálás eredményéről további konzultációra is lehetősége van.

Szabadalmaztathatósági előszűrés: az Innovációs Igazgatóság szakértője iparjogvédelmi szempontból véleményezi a kéziratot és ha abban iparjreichogvédelmi szempontból értelmezhető eredményt talál, akkor az Igazgatóság munkatársai iparjogvédelmi tanácsadást, illetve teljeskörű szolgáltatást nyújtanak az oltalom megszerzésében, valamint az eredmények üzleti célú hasznosításában, üzletfejlesztésben kínálnak tanácsadást és menedzsment támogatást.

Csak az Ön döntésén múlik, hogy a kézirat beküldésével önkéntes alapon igénybe vegye a díjmentesen felkínált szolgáltatásokat, ezáltal minden lehetséges támogatást megkapjon a sikeres publikáláshoz vagy sikeres szabadalmaztatáshoz és üzleti hasznosításhoz.

Ha fentiekkel kapcsolatban kérdése van, bátran írjon a publikacio@semmelweis-univ.hu email címre, ahol a kollégák készséggel állnak rendelkezésre. Az alábbi linken keresztül elérhető az ügymenetet egyszerűen és átláthatóan bemutató diasor:
https://semmelweis.hu/tcs/files/2018/12/Publikacios-szolgaltatasok-ugymenete-2018dec19-1.pdf

2.

Szíves figyelmükbe ajánljuk az alábbi alternatív megoldásokat a folyóirat-adatbázisok elérésére, miután az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/) és az Elsevier kiadó közötti tárgyalássorozat eddig eredménytelenül zárult, ezért 2019. januárjától a Scopus, SciVal, ScienceDirect adatbázisok hozzáférése nem garantált. Ez a helyzet nem magyar sajátosság, az elmúlt években egyre több ország (pl. Németország, Svédország) és külföldi intézmény mondta le a nagy kiadókkal kötött, úgynevezett big deal előfizetéseit, mivel már nem szándékozták kifizetni a folyamatosan emelkedő díjakat. Az EISZ több európai országhoz hasonlóan átmeneti, Open Access (OA) kitételt is tartalmazó szerződést kíván kötni a kiadóval, melynek értelmében az előfizetések megtartása mellett az előfizető intézmények levelező szerzőségében publikált közlemények további költségek nélkül nyílt hozzáférésű módon jelennének meg az előfizetett lapokban, azonban az Elsevier ebben mostanáig nem volt partner. Amennyiben a kiadó változtat az üzletpolitikáján és ajánlatába beemeli a Read & Publish opciót, úgy folytatódnak a tárgyalások.

Széles körű, hazai és nemzetközi összefogással elérhető, hogy a jelenleg diszfunkcionális és fenntarthatatlan tudományos kommunikációs rendszert a kutatói- és széles szakmai közösség érdekeinek és igényeinek megfelelően egy átlátható, versenyképes, és hosszú távon fenntartható modell váltsa fel. Az EISZ messzemenően elhivatott aziránt, hogy az eddig kizárólag előfizetésekre fordított összegeket a magyar tudományos kibocsátás erősítése és láthatóbbá tétele érdekében egyre nagyobb arányban OA publikációs költségekké alakítsa át.

Amíg a feltételekben nem sikerül megállapodni, alternatív folyóirat elérési megoldásokat javasolunk, amelyekről részletes tájékoztatás érhető el a Központi Könyvtár honlapján:
https://lib.semmelweis.hu/nav/Elsevier_tajekoztato
https://lib.semmelweis.hu/nav/Cikk-teljes-szoveggel
http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/281-kerdesek-es-valaszok-az-elsevier-targyalasokrol.html?fbclid=IwAR2gaiaS1IjfuNYl8jbO7sk7OkTc35CHDG3asZW7uUvoaolawUNFiuTnL64

További pozitív fejlemény, hogy a Központi Könyvtár jelenleg több kiadónál támogatja az OA megjelentetést, az aktuális változásokról szóló információ az alábbi oldalon elérhető: https://lib.semmelweis.hu/nav/open_access_tamogatas

2019. elején Semmelweis Kutatói Szalon keretében a nagyobb egyetemi nyilvánosság előtt kívánjuk bemutatni az alternatív gyakorlati megoldásokat és az Open Science (nyílt hozzáférésű tudomány) politika nemzetközi tendenciáit és aspektusait.

További kérdések esetén az EISZ Titkárság munkatársai készséggel állnak a kutatói közösség és a könyvtáros szakemberek rendelkezésére.

Üdvözlettel:
Dr. Ferdinandy Péter
tudományos és innovációs rektorhelyettes
megbízásából:
dr. Selényi Csenge